Starea vremii în Gorj, cu Darius Andrei Norocea – ,,În slujba cetățeanului, privind atmosfera”

1143

! Avertizare Meteorologică de tip cod galben:
Interval de timp:
*Miercuri, 29 Iunie 2022 (11:00-18:00);
*Joi, 30 Iunie 2022 (11:00-18:00)

Fenomene meteorologice vizate:
* Val de căldură; caniculă; disconfort termic accentuat
* Zonă vizată: cea mai mare parte a județului Gorj

Detaliere:
* În intervalul orar menționat mai sus, vremea va deveni caniculară, temperaturile urmând sa atingă atingă pe arii relativ extinse si sa depășească pragul caniculei de 35°C, la umbră, bineînțeles!
* De asemenea, temperaturile resimțite de către corpul uman o să fie categoric și mai ridicate, urmând sa depășească cel mai probabil si pragul de 40°C!
* Totodată, indicele temperatură- umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități și pe suprafețe mai restrânse, poate să fie depășit, cu precădere în jumătatea sudica a Gorjului!
Notă: Nopțile din acest interval vor fi frumoase ca aspect și calde, cu valori ușor sub 20°C sau chiar ușor mai ridicate local, la câmpie!

! Sfaturi utile pentru persoanele care sunt sensibile la asemenea temperaturi și indicații pentru prevenirea incendiilor de vegetație, în contextul secetei puternice de pe alocuri și nu numai:
1. Evitați pe cât posibilul ieșirile în aer liber, în intervalul orar: 11 – 18 și expunerea la razele solare!
2. Consumați minim 2 l de lichide, de preferat apă!
3. Purtați haine albe pe cât posibilul și nu haine negre!
4. Supravegheați arderile pe teren și încercați să le evitați în aer liber, riscul de extindere al focului fiind ridicat, vegetația din împrejur păstrându-se uscată!

Scurt context sinoptic:
Condițiile meteorologice stabile și temperaturile foarte ridicate prevăzute pentru mijlocul acestei săptămâni vor fi rezultatele unei advecții de aer ,,fierbinte” dinspre nordul Africii, ce va cuprinde Europa Centrală, pe fondul unui vast câmp anticiclonic!
Analiză, text & foto: Darius Norocea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here