Starea de urgenţă va fi prelungită! Când se va relua fotbalul?

1225

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarant, luni, după o ședință în care au fost evaluate măsurile luate de autorități pentru gestionarea crizei COVID-19, că va prelungi starea de urgență pentru încă o lună. Decretul va intra în vigoare de săptămâna viitoare. Cum fotbalul este în pauză forţată, şi având în vedere că măsurile restrictive vor rămâne în picioare cel puţin până în luna mai, campionatele interne de fotbal se pot relua cel mai devreme în luna iunie, şi asta în cazul în care fotbaliştii revin la antrenamente în câteva săptămâni. De asemenea, rămâne de văzut dacă meciurile din România se pot disputa cu spectatori. Deşi unele ţări au anunţat deja că nu vor mai continua actualul sezon domestic, UEFA recomandă ca fiecare ţară să-şi finalizeze campionatele.

Sezonul competiţional, pe termen nedefinit!
Potrivit unor informaţii apărute la începutul acestei săptămâni, FIFA plănuieşte să prelungească sezonul 2019/2020 pe termen nedefinit. Măsura ar veni în sprijinul ligilor profesioniste, care ar putea să-şi decidă singure viitorul. Astfel, toate campionatele întrerupte de pandemia de Coronavirus vor avea ocazia să ajungă la bun sfârşit, fără să piardă banii din drepturile TV şi sponsorizări. De asemenea, forul internaţional va prelungi automat înţelegerile fotbaliştilor care au intrat în ultimele şase luni de contract, majoritatea având documente semnate până în vară cu cluburile de care aparţin. Evident, se ia în calcul şi mutarea perioadei de transferuri. O decizie finală în ceea ce priveşte prelungirea sezonului urmează să fie luată în următoarele 48 de ore de FIFA. Anunţul a fost făcut de publicaţii din Marea Britanie.

UEFA: Încheierea prematură a campionatelor, ultima soluție
La nivelul UEFA au fost formate grupuri de lucru care sunt în contact permanent cu reprezentanţii fotbalului european. Cele mai fierbinţi subiecte rămân cele legate de calendarul competiţional. Calculele se fac inclusiv în ceea ce priveşte reluarea campionatelor în luna august.
,,Mesajul transmis de UEFA subliniază reacția fotbalului european ca o familie unită până la acest moment, în viziunea comună de a permite tuturor competițiilor naționale și continentale să încheie sezonul potrivit formatului lor, pe teren, și cu recompensarea sportivă a cluburilor pe baza rezultatelor obținute, până la epuizarea tuturor posibilităților în acest sens și câtă vreme există soluții regulamentare, operaționale și de planificare. Aceste eforturi s-au concretizat prin crearea a două grupuri comune de lucru, dedicate opțiunilor de calendar sportive, precum și consecințelor regulamentare, legale și financiare ale unei potențiale extinderi a termenului de finalizare pentru competițiile sezonului 2019/2020 după data de 30 iunie 2020. Cele două grupuri au avut mai multe ședințe de analiză și au ca obiectiv esențial finalizarea competițiilor în mod natural. Astfel, activitatea lor este concentrată acum pe scenarii care acoperă lunile iulie și august 2020, incluzând posibilitatea reluării competițiilor UEFA după finalizarea competițiilor naționale”, a scris FRF despre comunicatul forului european.

Previziune sumbră! Dispar multe cluburi din fotbalul românesc
Impresarul Ioan Becali nu vede cu ochi buni pauza forţată în care a intrat fotbalul autohton. Agentul de jucători este de părere că mai multe cluburi din primele două ligi vor dispărea din cauza crizei provocate de pandemie, dacă nu se iau măsurile corespunzătoare. Becali a mai spus că antrenamentele trebuie să fie reluate, iar autorităţile să monitorizeze activitatea echipelor de fotbal până la începerea campionatelor.
,,Din Divizia B vor dispărea multe cluburi, patru, cinci, şase din Liga 1. Să se ia o decizie să rămână cele 14 echipe, să mai vină încă două din B şi să facă 16 echipe cu tur-retur sau cu play off-out, cu punctele pe care le au deja, fără să se împartă, şi ar fi o soluţie ca anumite cluburi să nu dispară. Pregătirea echipelor poate să înceapă. Mă gândeam că avem 14 echipe în Liga 1, fiecare echipă ar putea să închirieze un hotel, să fie controlaţi cu testele făcute şi intraţi în carantină 35-40 de zile la un hotel, toate echipele în oraşul lor. FCSB-ul are hotel, nu iese nimeni, la meciuri fără spectatori. N-ai nevoie de jandarmerie, n-ai nevoie de nimic. Orice echipă dă lista cu 60-70 persoane, toate trebuie să rămână în carantină, în hotel. Şi ospătarii, şi bucătarii, trebuie să fie acolo. Trebuie să se facă sacrificii de genul acesta ca să înceapă campionatul, altfel nu se poate”, a declarat Becali.

AFAN deplânge fotbaliştii
Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN) îşi arată oprobiul faţă de cluburile care au aplelat la Ordonanța de Guvern, prin care primesc un plafon de 75 la sută din salariul mediu brut pentru plata fotbaliștilor pe perioada pandemiei de coronavirus. AFAN susţine că, în acest moment, jucătorii au cel mai mult de suferit, iar echipele ar fi trebuit să plătească sportivilor sume apropiate celor trecute în contracte. Guvernul va plăti cel mult 4125 lei pentru fiecare sportiv, deoarece există un plafon salarial de 5.500 de lei.,,AFAN a solicitat, încă de la începutul stării de urgență, deschiderea unui proces de consultare și negociere împreună cu cluburile, cu FRF si LPF, astfel încât să se găsească o modalitate echitabilă pentru împărțirea costurilor generate de suspendarea competiției, cât și pentru a se asigura sportivilor, jucătorilor, acoperirea, într-o cât mai mare măsură, a drepturilor financiare pentru această perioadă. Din păcate, în ciuda unor declarații comune asumate de FRF, LPF și AFAN, nu au existat demersuri concrete care să poată să fie aplicate unitar la nivelul fiecărui eșalon fotbalistic. Ne-am văzut în situația de a ne asuma singuri demersuri către Guvern! Cu această ocazie, se dovedește încă o dată, dacă mai era nevoie, așa cum s-a întâmplat și în cazul situațiilor de insolvență, că soluția contractului de activitate sportivă (CAS, formă care a scăpat cluburile de plata unor cotizații la sistemul de asigurări sociale, pe care angajații cu Contract individual de muncă le plătesc însă) a fost una cel puțin neinspirată. Am luat act de comportamentul unor cluburi care au aruncat la coșul de gunoi scenariile care implicau buna-credință în gestionarea prezentei situații. Ne confruntăm cu tot felul de spețe, unele mai aiuritoare decât altele, în care, din păcate, costurile sunt suportate doar de stat și, nu în ultimul rând, de sportivi, unii dintre aceştia alegându-se cu reducerea brutală a drepturilor contractuale pe perioade foarte lungi(…) Solidaritatea pentru traversarea mai ușoară a acestei perioade a rămas doar la nivel declarativ! Nu înțelegem pasivitatea LPF și FRF în condițiile în care acestea ar fi trebuit să fie cele care măcar să recomande un pachet de măsuri echitabile menite să regleze prezenta situație în sensul împărțirii costurilor acestei perioade”, se arată în comunicatul AFAN.
Cătălin Pasăre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.