Stăpâni și sclavi în carierele CEO! Tragedia de la Jilț Sud se poate repeta! Trei oameni au murit și alți zece au fost răniți

5150

* Doi angajați CEO, în stare gravă la Spitalul de Urgență din Craiova
* Salariații CEO cer demisia directorului Burlan și a șefului de EMC, Doru Dancău

O mașină plină cu mineri de la Cariera Jilț Sud s-a răsturnat ieri, când traversa un podeț peste banda de transport cărbune. S-a activat planul roșu de intervenție, iar la fața locului s-au deplasat forțe si mijloace de intervenție din cadrul ISU Gorj, SAJ Gorj și două elicoptere SMURD. Trei oameni au murit și alți 10 au fost transportați de urgență la spitalele din Târgu-Jiu, Motru și Craiova.

Striviți între fiare
Un miner din carieră a declarat, la momentul tragediei: ,,Oamenii au avut intervenție la excavator, când s-au întors, la trecerea unui podeț, mașina s-a răsturnat. ,,Tanchetă” este denumită mașina. Un coleg ar fi decedat, un altul foarte grav si al patrulea este resuscitat și el. Tot echipamentul, tuburile de oxiden au căzut peste ei. Se pare că ori tancheta a alunecat ori s-a rupt o bucată din podeț…”
Trebuie menționat că în tancheta care s-a răsturnat în Cariera Jilț Sud erau transportați 25 de oameni, tuburi de oxigen, trusă electrică, tot echipamentul mecanic necesar pentru reparații. O echipă dintre cei 25 de oameni avuseseră o intervenție la excavatorul minier 05. Pe de altă parte, parlamentarul USR de Gorj, Radu Miruță, a declarat că în acea tanchetă ar fi fost de fapt 31 de oameni.
,,Nămolul e pînă la gât în carieră”, ,,Cu astea suntem transportați la lucru, cu mașini vechi de 50 de ani”, ,,Să vină boșii în carieră, cu mașinile astea”, ,,Unde sunt șefii, nu se văd! Să vină aici să vadă cum murim. Șefii stau în birouri, noi în noroaie. Ei se plimbă cu dusterele, noi în mașini ca niște cavouri”, sunt câteva dintre mesajele postate la filmarea live a jurnalistului Claudiu Matei.

,,Unul dintre cei care au scăpat cu viață, a coborât desculț din carieră!”
După tragedie, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, liderul Pieței, cere demisia conducerii CEO: ..Conducerea C.E.Oltenia, Directoratul și Consiliul de Supraveghere, trebuie să își depună DEMISIA!”. Aceasta este reacția majorității salariaților companiei, după accidentul cumplit de astăzi, când trei oameni au murit într-o tanchetă, la cariera Jilț Sud.
Între timp, ieri, spre seară, unul dintre angajații CEO de la cariera Jilț povestește ce se întâmplă, după accidentul cumplit, în cariera Jilț Sud: ,,Unii au coborât din carieră, pe picioarele lor, unul dintre băieți a coborât desculț. A fost ceva de neînchipuit. I-a văzut pe colegii săi morți. Unul dintre cei care au murit era angajat doar de câteva luni. Au murit unii cei mai buni lăcătuși mecanici din carieră, șefi de echipă.
A venit o femeie care îi întreba pe toți: unde e soțul meu, unde e soțul meu? Nimeni nu îndrăznea să-i spună că e mort. Au venit și mașinile mortuare aici. E cumplit”, a declarat unul dintre colegii celor care au murit în accident.

,,Dancău trebuie să plătească! Se comportă ca un stăpân peste sclavi”
Liderul Cartel Alfa Gorj, Alin Munteanu declară: ,,În primul rând trebuie demis și trebuie să plătească pentru nenorocirea asta Dancău, directorul de la Jilț. Se comportă ca un stăpân care are sclavi, utilajele din carieră, dubele, tanchetele au peste 50 de ani”!, a mai spus acesta.
În martie 2022, ,,Gorjeanul” relata: ,,Angajații Complexului Energetic Oltenia sunt transportați în cele două cariere din zona Jilț în condiții inumane, în remorcile tractoarelor sau cu mașini destinate transportului de marfă, neomologate pentru transportul de persoane. Contractul de închiriere a unor autovehicule pentru transportul salariaților de la sediul carierelor până la locul de muncă al acestora s-a finalizat, iar șeful UMC Jilț, Doru Dancău, a ținut să fie impuse, prin caietul de sarcini, în procedura de atribuire a noului contract, autovehicule cu tracțiune 6×6. Acest detaliu tehnic a scos din competiție firmele care au asigurat transportul minerilor în ultimii opt ani, iar la ultimele două proceduri organizate de CEO nu s-a prezentat niciun ofertant. Interesul, după cum susțin surse din companie, este ca o firmă din Motru, de care nu e străină liderul sindical din zona Jilț, Adrian Marciuc, angajat inspector social al companiei, și nici finul acestuia, Doru Dancău, șeful UMC Jilț”.
Un alt lider sindical, Florin Cimpoieru: ,,Pentru că CEO nu are prevăzută în buget vreo sumă pentru despăgubiri de sute de mii de euro sau mai mult. Are regulamente care TREBUIE RESPECTATE! Și SANCȚIUNI pentru nerespectarea lor… Că tu, șef de echipă, de tură, de loc de muncă, accepți să lucrezi fără minime condiții, fără personal minim necesar, punând în pericol VIAȚA colegilor, subalternilor, liniștea și bunăstarea familiei tale până la urmă, arată că ești un TÂMPIT… Iar asta se plătește. Tragedia este că suferă și sunt DISTRUSE familii, vieți omenești… În ceea ce privește Directoratul, să stea liniștiți, va trece și asta, sunt acoperiți de (efectiv) CAMIOANE DE HÂRTII ȘI DOCUMENTE semnate de cei ce urmează a fi trași la răspundere după un eventual eveniment ca acesta! Problema este, dacă aveți vreun GRAM DE CONȘTIINȚĂ….dacă veți mai dormi noaptea gândindu-vă la tinerii aceia striviți de fiare contorsionate, însângerați, cu fața îngropată în noroi, cu familiile distruse… acolo ar fi tragedia. D-lor Directori, nu la d-voastră mă refer… ați dovedit din plin că nu aveți CONȘTIINȚĂ (ați înlocuit-o cu maxim de TICĂLOȘIE) sau, dacă vreodată ați avut-o, v-ați operat și ați scăpat de ea. În trei-patru zile, cu siguranță, se va vorbi de un consistent adaos financiar pentru salariați și totul se va uita. Până data viitoare….”, a fost mesajul sindicalistului de la SE Craiova.

Burlan spune că nu e vinovat
Virgil Popescu a anunțat că va ajunge la Jilț Sud iar șeful CEO a declarat senin că n-are nicio vină: Daniel Burlan: ,,Nu -am pus eu să se urce 25 în mașină. Este o mașină de marfă”, a spus șeful CEO. Întrebat dacă este vinovat pentru tragedie și dacă își va da demisia, acesta a declarat: ,,Decizia de a fi urcați 25 de oameni în mașină… Nu pot să spun că eu sunt vinovat dar suntem în conducerea companie și ne asumăm responsabilitatea”.
Mihaela C. Horvath

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here