Stănchescu caută avocaţi la Paris

111

Gorjeanul Laurian Stănchescu speră că până la mijlocul lunii februarie să fie selectată firma de avocaţi din Paris care să pledeze pentru derularea acţiunilor dedicate repatrierii osemintelor sculptorului Constantin Brâncuşi. De puţin timp Stănchescu a cerut sprijin şi Casei Regale în această acţiune.

Scriitorul Laurian Stănchescu a declarat, vineri, că primul-ministru Victor Ponta i-a promis că până la data de 15 februarie va fi selectată această firmă de avocatură care va sprijini repatrierea osemintelor sculptorului Constantin Brâncuşi.
„Da, am pornit selecţia, până pe 15 februarie avem selectată firma de avocaţi din Paris”, i-ar fi precizat lui Stănchescu primul-ministru printr-un mesaj primit pe telefon, ca răspuns la o întrebare în acest sens adresată de scriitor lui Victor Ponta.

Promisiune ministerială
La începutul lunii decembrie, premierul Victor Ponta s-a întâlnit, la Târgu-Jiu, cu Laurian Stănchescu, preşedinte al Societăţii Internaţionale “Constantin Brâncuşi”, şi i-a promis acestuia că Guvernul va acorda sprijin total demersului său. Primul-ministru a declarat că Guvernul va angaja avocaţi din Paris pentru susţinerea demersului. „Procedurile sunt extrem de complicate cu statul francez şi eu sunt foarte hotărât ca această iniţiativă privată pornită să o luăm la nivelul Guvernului. Guvernul va angaja o firmă de avocaţi din Franţa, din Paris, pentru că la toate procedurile, va fi nevoie de o acţiune şi de o decizie a judecătorului din Paris, pentru ca rămăşiţele lui Constantin Brâncuşi să poată fi exhumate şi aduse la Târgu-Jiu. O să dau o decizie în acest sens pentru Secretariatul General al Guvernului şi o să preluăm noi toate cheltuielile privind reprezentarea juridică, pentru că sunt cheltuieli importante”, spunea Ponta.

Casa de la Hobiţa, restaurată
Şeful Executivului a mai promis că împreună cu Consiliul Judeţean Gorj vor fi luate măsuri pentru restaurarea casei sculptorului de la Hobiţa.
Laurian Stănchescu a depus luna aceasta o scrisoare de sprijin şi la Secretariatul Casei Regale, iar reprezentanţii acesteia l-au asigurat că documentele vor ajunge pe masa fostului suveran.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, susţine iniţiativa repatrierii rămăşiţelor pământeşti ale lui Constantin Brâncuşi, apreciind eforturile pe care scriitorul le depune pentru reînhumarea acestora în localitatea Hobiţa din judeţul Gorj.
Şi Academia Română susţine demersul repatrierii, o scrisoare în acest sens, semnată de preşedintele forului, acad. Ionel Haiduc, fiind transmisă lui Laurian Stănchescu.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here