Stagiul de cotizare la pensie, majorat. Cât plătești dacă îți cumperi vechime în muncă

184

Gorjenii care vor să acopere perioadele în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o pot face oricând, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și efectuarea unor plăți către aceasta. Deoarece de la începutul acestei luni, valoarea salariului minim a crescut la 3.700 de lei, una dintre consecințe este majorarea sumelor ce trebuie plătite pentru acoperirea perioadelor în care nu s-a cotizat.

Începând cu data de 1 iulie, cei care vor să îşi cumpere vechime trebuie să plătească la Casa de Pensii 925 de lei pe lună, faţă de 825 de lei cât era până la începutul lunii curente. Această majorare vine în urma creşterii salariului minim brut pe economie, iar suma de 925 de lei reprezintă un sfert din salariu. Gorjenii care nu au cotizat la pensie, nu au lucrat o anumită perioadă, îşi pot cumpăra vechimea, dar nu mai mult de șase ani anterior lunii în care se semnează acest contract cu Casa Județeană de Pensii. În cazul contractelor de asigurare socială încheiate în baza OUG nr. 163/2020 până la data de 1 iulie 2024, venitul minim lunar asigurat nu se modifică. Mecanismul prin care cei interesaţi își pot completa stagiul de cotizare, conținut de OUG nr. 163/2020, a fost prelungit și în acest an, deși era programat să se încheie la 1 septembrie 2023. Totuși, din septembrie 2024, acesta va fi înlocuit de mecanismul cuprins în noua lege a pensiilor (Legea 360/2023), însă prevederile celor două acte normative sunt, în ceea ce privește mecanismul de completare a stagiului de cotizare, similare, astfel încât el va rămâne în continuare disponibil celor interesați.

Câți bani a încasat CJP Gorj din contractele de vechime
Plata contribuţiei din contractul de asigurare socială se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024. Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare. ,,La nivelul Casei Județene de Pensii Gorj, de când a intrat în vigoare legea privind cumpărarea de vechime retroactiv, mai precis din octombrie 2020, și până la data de 17 iunie 2024, noi am încheiat cu contribuabilii solicitanți un număr de 457 de contracte, cu o valoare totală de 6.097.071 lei, din care au încasați 5.683.890 de lei” a declarat Valentin Stegăroiu, directorul executiv adjunct al CJP Gorj.În acest interval de cel mult şase ani, puteţi să vă asiguraţi retroactiv la pensie pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate. Perioadele de timp pentru care puteţi încheia contract de asigurare socială sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare. Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare socială sunt: actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie; declaraţia pe proprie răspundere; procura specială autentificată care trebuie să conţină, în mod expres, datele de identificare ale persoanei care vrea să se asigure la pensie şi ale mandatarului, respectiv cel puţin: numele, prenumele, data naşterii, adresa şi CNP. Obiectul procurii îl constituie împuternicirea mandatarului de a încheia contractul de asigurare socială prevăzut de OUG nr. 163/2020 cu modificările ulterioare, în numele persoanei care va beneficia de asigurare şi de a achita contribuţia de asigurări sociale datorată de persoana asigurată. Cei care aleg să încheie un contract de asigurare socială trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să nu aibă calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; să nu fi realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care solicită asigurarea socială; să nu aibă obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care solicită asigurarea retroactivă la pensie.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here