Stafidele, bogate în antioxidanţi

719
stafideMicuţe, dulci ca mierea, delicioase, dând savoare oricărui desert, astfel am putea caracteriza stafidele. Stafidele sunt sărace în grăsimi însă au un potenţial energizant foarte ridicat, de aceea fac parte din categoria alimentelor sănătoase pentru alimentaţia umană. Fenolul este cel mai important nutrient regăsit în delicioasele stafide…

Proprietăţile de bază
Protecţia antioxidantă este cel mai important avantaj adus de consumul de stafide. Este adevărat că stafidele conţin mai puţini fenoli decât boabele proaspete de struguri, însă în comparaţie cu alte fructe uscate, stafidele îşi păstrează cel mai bine calităţile antioxidante.
Boronul este un minereu puţin cunoscut pentru sănătatea noastră, însă foarte necesar pentru sănătatea oaselor, în special pentru sistemul osos al femeilor. Stafidele au un conţinut important de boron care poate ameliora osteoporoza.
Mai trebuie ştiut că stafidele sunt bogate în fibre, nu au colesterol şi sunt energizante graţie fructozei (zahăr natural) pe care organismul o transformă foarte uşor în energie.
Un studiu efectuat însă recent demonstrează că stafidele au rolul de a scădea apetitul, reducând în acelaşi timpul riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. De aceea, din dieta femeilor cu vârsta cuprinsă între 50-70 ani stafidele nu au voie să lipsească. Sunt printre puţinele fructe care în cantitate rezonabilă, graţie aportului energetic, sunt permise în curele de slăbire.
Atenţie ce cumpăraţi şi cum depozitaţi stafidele
Exista mai multe tipuri importante de stafide.
Este indicat, dacă aveţi posibilitatea, să achiziţionaţi stafide care se vând en-gros şi care sunt ţinute în recipiente cu capac transparent, pentru a putea să le verificaţi mai bine. Stafidele nu trebuie să fie umede şi trebuie să se afle în stare intactă. Dacă le luaţi la punguţe sau cutii, verificaţi ca sigiliul ambalajului să nu fi fost afectat sub nici o formă.
Este indicat să păstraţi stafidele în frigider, unde vor rezista aproximativ 6 luni în condiţii optime.
Cele mai utilizate întrebuinţări culinare
Stafidele sunt consumate în majoritate simple, în mod natural, ca şi snack sănătos între mese sau la final de zi, când alimentaţia trebuie să fie mai puţin bogată
Stafidele se folosesc intens în foarte multe preparate făinoase, începând de la tarte sau prăjituri până la checuri, cozonaci sau torturi. Ele pot fi un adaos important şi la micul dejun, dacă serviţi cereale cu lapte.
Dacă sunt proaspete, atunci nu trebuie să le mai trataţi în nici un fel înainte de folosire. Dacă sunt mai vechi sau şi-au pierdut prospeţimea, ţineţi-le pentru două minute într-un vas cu apă fierbinte. Eventual, dacă vă ajută, puteţi folosi după aceea infuzia rămasă la reţeta în care doriţi să introduceţi stafidele.
În unele ţări africane, în special în Maroc sau în Tunisia, stafidele reprezintă ingredient de bază în unele preparate tradiţionale sărate.
CONCLUZIE:
Stafidele reprezintă un aliment versatil, disponibil, din fericire, tot timpul anului. Istoric, sunt vechi, Vechiul Testament menţionând în câteva rânduri existenţa acestora. Conţinutul destul de ridicat de calorii nu le face însă un aliment prietenos cu dietele de slăbit, însă stafidele fac parte constant din dietele pe bază de fibre.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.