Scrisoarea adresată poporului român de Arhimandritul Iustin Pârvu, înainte de moarte

213

Popor român, îţi scriu pentru că sper ca măcar acum, să îţi aminteşti cine ai fost, cine eşti şi poate aşa vezi încotro te-ndrepţi. Eşti singurul popor european care trăieşte, încă, acolo unde s-a născut. Nu o spun eu, o spune istoria popoarelor.

O fi mult, o fi puţin, nu ştiu – dar ştiu că eşti unic în Europa, această Europă care te loveşte, te jigneşte şi te umileşte. De ce o laşi să facă asta, când tu eşti singurul popor născut, crescut şi educat, în graniţele sale?
Eşti primul popor din lume care a folosit scrierea. Nu o spun eu, o spun tăbliţele de la Tărtăria şi o recunosc toţi cei care le-au studiat. Acum 7000 de ani, când alţii nici nu existau ca popor, pe aceste meleaguri locuitorii scriau, pentru a ne lăsa nouă mândria de a fi prima civilizaţie care se semnează pe acest pământ. Scrierea sumeriană a apărut 1000 de ani mai târziu şi totuşi mulţi se fac că nu văd şi nu recunosc adevărul.
Cât timp o să te mai laşi neglijat? Ai fost singurul popor pe care nici o putere din lume nu l-a cucerit, chiar dacă ai fost împărţit, despărţit şi asuprit de mai multe imperii. Nici unul nu a putut să te cucerească, atâta cât ai fost unit, nici romanii care au stăpânit doar o parte din vechea Dacie, cealaltă fiind stăpânită de Dacii liberi, nici turcii care nu au reuşit niciodată să îţi transforme teritoriul în paşalâc.
Toate marile înfrângeri s-au bazat pe trădare! Nimeni nu a reuşit să te înfrângă cât ai fost unit. De ce te laşi dezbinat ? Ai fost scut creştinătăţii, când întreaga Europă tremura de teama islamului. Sângele tău a salvat Europa  iar românul Iancu de Hunedoara a salvat Viena şi întreaga Europă, de furia semilunii. Acum, tu popor de salvatori ai creştinismului, eşti tratat ca un paria. Când îţi vei revendica drepturile? Din tine au apărut: Eminescu, Enescu, Brâncuşi, Gogu Constantinescu, Vuia, Vlaicu, Coandă, Petrache Poenaru, Nicolae Teclu, Spiru Haret, etc. Dar, ce păcat, cei mai mulţi şi-au pus minţile sclipitoare în slujba altor ţări, pentru că acasă nu i-a ascultat nimeni. De ce ai lăsat să se întâmple asta ? Astăzi, popor român, pentru tine se rescrie istoria. Cum vrei să se facă asta? Cum vrei să te vadă cei ce îţi vor urma ? Astăzi, ca şi pe vremea fanarioţilor, domnitorul şi divăniţii, nu au nici o legătură cu tine. Sunt străini de dorinţele şi interesele tale, tot ce doresc este să stea cât mai mult în funcţie şi să câştige cât mai mult.
Tu taci!!!
Astăzi,  ca şi pe vremea cuceririi romane, bogăţiile ţării, aceleaşi mine de aur, argint, sare, mierea acestui pământ, sunt exploatate de alţii, cu braţele tale, şi se duc pentru a umple vistieriile străinilor de neam.
Tu taci!!!
Astăzi, ca şi pe vremea asupririi austro-ungare, drepturile românilor sunt călcate în picioare, iar cei puţini fac legea pentru cei mulţi.
Tu taci!!!
Astăzi, ca şi pe vremurile de restrişte, românii pleacă din ţară, să muncească sau să îşi vândă inteligenţa, pentru că ţara lor nu are nevoie de ei.
Câţi dintre ei sunt viitorii Brâncuşi, Coandă, Conrad Hass, te-ai gândit la asta? Conducătorii acestei ţări au nevoie de slujbaşi proşti, lipsiţi de educaţie, lipsiţi de caracter, lipsiţi de voinţă, lipsiţi de coloană vertebrală, ca să îi poată îndoi şi face figurine ca de plastelină, din ei.
Tu taci!!!
Astăzi, ca şi pe vremea bolşevismului, la mare preţ sunt trădătorii, linguşitorii, vânzătorii de neam şi conştiinţă, traseiştii politici,  gata să calce pe cadavre, pentru a parveni şi a-şi păstra privilegiile.
Tu taci!!!
Astăzi, parlamentul şi guvernul ţării, divăniţii de azi, arendează pământurile şi întreprinderile “nerentabile”,  la indicaţiile unor străini de neam, cărora le cântă osanale, unor arendaşi străini, spunând că asta se numeşte privatizare. Pentru aceste arende ei primesc pescheşul, iar ţara rămâne pe butuci.
Tu taci!!!
Astăzi, urmele civilizaţiei străbunilor voştri sunt şterse, pentru ca fiii tăi să nu mai ştie niciodată, cum au apărut ei pe-acest pământ, cine le sunt strămoşii şi care le sunt meritele. Vechile situri arheologice sunt distruse, se construiesc şosele experimentale peste ele, Sarmisegetuza, Grădiştea, Munţii Buzăului, sunt vândute sub pretextul impulsionării turismului, unor privaţi care habar nu au că în pământul pe care îl calcă, zace istoria ta, încă nedescoperită.
Tu taci!!!
Elemente din Tezaurul ţării, sunt trimise “la expoziţie”, în afara ţării şi uită să se mai întoarcă, iar cei ce le-au scos, nu dau nici un răspuns, se fac că au uitat de ele.
Tu taci!!!
Arhivele ţării sunt cedate printr-o lege a arhivelor, străină de interesele naţionale, celor ce vor să scoată din mintea românilor, ideea şi dovezile de unitate naţională.
Tu taci!!!
Slujbaşii ţării, căftăniţi, vând la preţ de piatră seacă şi fier vechi,  bunurile realizate de tine, sub oblăduirea şefilor lor, împart banii, apoi sunt “judecaţi” de ochii lumii şi primesc pedepse cu suspendare, adică “mulţumesc, la revedere, te mai chemăm noi când avem nevoie de serviciile tale”.
Tu taci!!!
Oştirea ţării este batjocorită, decimată, dezarmată, pusă în slujba altora, copiii tăi mor pe pământuri străine, iar Hatmanul Suprem vine în faţa ta şi spune că suntem într-o mare încurcătură, vom fi nevoiţi să împrumutăm avioane străine pentru a ne asigura siguranţa aeriană, de parcă asta s-a întâmplat peste noapte, şi nu este urmarea politicii sale dezastruoase, de parcă nimic din ceeea ce se întâmplă românului azi, nu i se datorează lui.
Tu taci!!!
Dispar din instituţii ale statului arhive cu invenţii şi inovaţii, de interes strategic, privind cercetarea nucleară. Cei puşi să le păzească nu păţesc nimic, iar cei ce trebuie să investigheze, spun că nu e nimic deosebit.
Tu taci!!!
Sistemul educaţional se reduce la bani, bani la înscriere, bani la examene, bani la absenţe, bani la promovare, bani la angajare, bani la reexaminare. Copiii tăi nu mai ştiu nici cum îi cheamă dacă nu se uită pe actul de identitate.
Tu taci!!!
Dacă te îmbolnăveşti, nu ai unde să te duci, s-au închis spitalele, s-au scumpit medicamentele, trebuie, dacă eşti operat, să mergi cu faşele şi anestezicul de acasă, altfel mori neoperat sau deschis şi neînchis. Intri în spital pentru o unghie lovită şi ieşi cu 10 boli pe care nu le aveai la internare !
Tu taci !!!
Un copil de 15 ani, român sportiv, este bătut de colegii de echipă maghiari, pentru că e român, chiar de Ziua Naţională a României. Nu se întâmplă nimic. Ceva mai târziu, hocheiştii Naţionalei României (de naţionalitate maghiară), la un meci cu selecţionata Ungariei, tac când se intonează imnul României, dar cântă cu foc imnul Ungariei şi al Ţinutului Secuiesc, imn care nu avea ce căuta la o manifestarte oficială!
Toţi tac!!!
Tu taci!!!
Guvernanţii nu fac altceva decât să te jupoaie, îţi bagă mâna în buzunar şi îţi iau banii pentru că, în viziuna lor, eşti prea bogat sau nu meriţi ce ai câştigat, iar ţara nu are bani. Se împrumută, îndatorând ţara sute de ani, fără să le pese ce vor face şi de unde vor plăti datoriile, cei ce le vor urma.
Tu taci !!!
Duşmanii tăi, cei ce vor să te vadă dispărut, pentru a-ţi lua locul, îţi impun ce să mănânci, ce să bei, ce medicamente să iei, fac experimente cu tine, te folosesc drept cobai, cu avizul şi ajutorul trădătorilor din fruntea ţării, care le aplică legile dintr-un Codex Alimentarius care te duce la pieire.
Tu  taci!!!
Perlamentarii îşi votează legi speciale, se protejează împotriva judecăţii pentru hoţiile şi prostiile pe care le fac,  se acoperă cu legi făcute numai pentru ei, şi fură acoperindu-se unul pe altul.
Tu taci!!!
Preşedintele ţării îşi exprimă oficial acordul de modificare a Constituţiei ţării, la cererea unor străini, care îşi urmăresc propriile interese, fără a consulta măcar parlamentul, dar să te mai consulte pe tine…
Tu taci!!!
Un român plecat de acasă, descoperă peste hotare că ţara lui are de recuperat o sumă mare de bani de la alt stat. Ce fac paralmentarii români? Refuză să investigheze cazul, pentru că nu vor să îi supere pe cei care îi ţin pe jilţuri, fără să le pese de interesul naţiunii, trădând jurământul făcut la învestire.
Tu taci !!!
Asta se întâmplă astăzi, popor roman !
ŞI TU TACI!!
Dacă ar fi ca tot ce se întâmplă, să se răsfrângă numai asupra ta, românul de azi, nu ţi-aş scrie un cuvânt. Te-aş lăsa să lâncezeşti, să dormi până se aşterne praful peste tine şi mătura istoriei te va scoate afară din mintea celor ce vor urma, ca pe o întâmplare neplăcută.
Dar  tu popor roman de azi, eşti legat de cel de ieri şi de cel de mâine, şi o dată cu tine piere nu numai trecutul, dar şi viitorul acestui neam.
Cât o să mai taci?
Trezeşte-te popor român, trezeşte-te român adormit şi nu lăsa să se şteargă dintr-o trăsătură de condei, tot ce ţi-au lăsat părinţii, nu îţi lăsa copiii pe drumuri, sclavi ai celor ce nici nu existau pe vremea cand tu ştiai să scrii!!
Geo Filiş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here