Spitalul din Târgu-Cărbunești a fost desemnat să se ocupe exclusiv de bolnavii de COVID-19. Reprezentanții unității spitalicești au lansat deja o campanie de strângere de fonduri din donații pentru ajutorarea personalului medical implicat în lupta cu temutul coronavirus. „Ajutăm cu tot ce putem spitalul din Târgu-Cărbunești”, a anunțat și directorul spitalului din Novaci, Emil Grigore. Un om de afaceri a făcut deja o primă donație spitalului cărbuneștean.
„Persoanele juridice care doresc să doneze bani, medicamente, materiale sanitare sau orice fel de ajutor trebuie să ştie că este nevoie de încheierea unui contract de sponsorizare. Persoanele fizice pot efectua donaţii în numerar în contul unităţii. Se va specifica la obiectul transferului «Donaţie COVID»”, anunță spitalul.
Din fondurile donate vor fi achiziționate echipamente de protecție pentru personalul medical din spital și structurile de urgență, dezinfectanți, dar și echipamente și aparatură medicală.
Manager: Suntem pregătiți
„Ajutăm cu tot ce putem spitalul din Târgu-Cărbunești”, este anunțul directorului spitalului din Novaci, Emil Grigore. Unitatea medicală este pregătită să preia pacienții care ajungeau la Cărbunești. „Este o decizie bună că spitalul de la Târgu-Cărbunești o să se ocupe exclusiv de bolnavii de coronavirus Spitalul are dotări, este pavilionar, are număr de paturi mare. După Spitalul Județean, este următorul ca mărime. Este absolut normal să fie așa. Noi vom sprijini și vom prelua toate cazurile non-COVID care se adresau spitalului Târgu-Cărbunești sau altor spitale. Suntem pregătiți să le preluăm. Avem medicamente, avem personal pregătit, avem dezinfectanți, avem curățenie, avem servicii hoteliere bune”, a declarat ec. Emil Grigore, la Radio Infinit.
Dacă va fi nevoie, inclusiv medicii de la Novaci îi vor ajuta pe colegii lor de la Cărbunești. „Nu se pune problema, suntem colegi și trebuie să ne ajutăm. Deja, am discutat cu medicii pneumologi. Ei o să fie probabil primii care o să trebuiască să fie detașați. Am discutat cu medicii interniști. Nu avem ATI, dar cu ce pot, o să îi ajut. Și dacă va trebui să îi ajut cu ceva materiale, nu se pune problema. Suntem colegi și trebuie să ne ajutăm. Este o onoare a județului să depășim cu bine această criză”, a mai spus directorul Spitalului Orășenesc Novaci.
„Dacă nu ai personalul protejat, nu ai cu cine să lucrezi”
Unitatea medicală din Novaci nu are probleme cu asigurarea echipamentelor de protecție pentru cadrele medicale. „Noi stăm bine, am achiziționat încă 100 de combinezoane. Am comandat și așteptăm săptămâna asta să ne vină 200 de măști cu protecție, din aceea care se dezinfectează, FFP2, au și vizieră. Ne-au venit mănușile, așteptăm să ne vină cizmele. La dezinfectanți stau foarte bine, și pentru suprafețe, și pentru persoane. Mai aștept o mie de măști de la Sibiu, din acelea chirurgicale, cu trei pliuri, deși mai am vreo 2.600 în stoc. Eu zic că, dacă ar fi să lucrăm în forță, pentru o lună am ce îmi trebuie. În continuare, mă axez să cresc până la 5.000 de bucăți din fiecare sortiment de produse care îmi trebuie”, a adăugat managerul din Novaci, precizând că aceste materiale sunt vitale în lupta cu acest virus. „Dacă nu ai personalul protejat, nu ai cu cine să lucrezi. Țin foarte mult ca acești colegi ai mei care sunt în primă linie să fie dotați și să aibă absolut tot ce le trebuie. Avem două corturi, o să avem și un container pentru triaj, avem două camere de izolare făcute în exteriorul spitalului, care nu au tangențe cu spitalul. Nu fac rabat de la nimic. Starea de spirit în rândul personalului medical este bună. Săptămâna trecută au avut un program mai lejer, așa am primit indicații de la minister, să se relaxeze. Când este nevoie, sunt la datorie, nu este niciun fel de problemă. Sper și îmi doresc să trecem nu bine, ci foarte bine peste problemele care vor apărea”, a spus Grigore.
Spitalul din Cărbunești a beneficiat deja de primele donații. Omul de afaceri Ion Iordache din Turceni a donat două concentratoare de oxigen, importante în lupta împotriva coronavirusului.
I.IRINOIU