Sprijin pentru copiii abuzaţi, neglijaţi şi exploataţi

397

Centrul de primire în regim de urgenţă pentru copilul abuzat, neglijat şi exploatat Târgu-Jiu funcţionează în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj şi oferă sprijin micuţilor cu probleme. Centrul a fost reamenajat, astfel încât serviciile puse la dispoziţia beneficiarilor sunt la standarde ridicate.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj ocupă un loc important în rândul instituţiilor care desfăşoară activităţi care privesc protecţia şi promovarea drepturilor copilului. O intensă activitate, foarte importantă pentru prevenirea şi combaterea abuzului, neglijării şi exploatării copilului, inclusiv protecţia victimelor violenţei domestice, se desfăşoară şi în Centrul de primire în regim de urgenţă pentru copilul abuzat, neglijat şi exploatat Târgu-Jiu. Pe parcursul anului trecut, 50 de copii au beneficiat de serviciile centrului.

Centru dotat cu tot ce trebuie
Centrul de primire în regim de urgenţă a fost reamenajat şi recompartimentat în anul 2008, în scopul de a corespunde misiunii centrului, de a asigura copiilor un adăpost cu caracteristici de tip familial, care poate răspunde nevoilor individuale. Luxiţa Ungureanu, directorul Centrului spune că „s-au creat trei dormitoare, cu câte o suprafaţă de 12 m², cu câte două paturi, respectându-se suprafaţa minimă locuibilă de 6 m²/ copil, prevăzută de Ordinul 89/ 2007, o bucătărie, două săli de baie pentru beneficiari, o magazie, un cabinet de consiliere, o sală de activităţi şi un spaţiu pentru primirea vizitatorilor. De asemenea a fost amenajat un izolator, prevăzut cu toaletă şi chiuvetă, care poate fi utilizat ca şi spaţiu pentru prim ajutor. Camerele au fost dotate cu dulapuri cu câte un compartiment propriu pentru haine, parchet, transperante, un pat propriu cu saltele, curat şi confortabil, cu lenjerie nouă. Băile pentru beneficiari au fost dotate cu câte o chiuvetă şi câte o cabină de duş, gresie, faianţă şi cu echipamentul şi materialele uzuale: săpun, şampon, periuţe şi pastă de dinţi, prosoape de faţă şi corp şi aşa mai departe”.

Formele violenţei asupra copilului
Pe fondul absenţei unei informări adecvate a publicului larg, violenţa asupra copilului a ajuns să îmbrace un număr mare de forme, care nu de puţine ori, pot fi trecute cu vederea sau nerecunoscute ca reprezentând manifestări menite să aducă atingere integrităţii fizice sau psihice a copilului. Într-o societate afectată de o multitudine de probleme de ordin economic, financiar sau educaţional, problematica violenţei asupra copilului reprezintă un fenomen cu un grad de răspândire ce nu poate fi neglijat, a cărui abordare de o manieră complexă şi coordonată va trebui să asigure o protecţie reală şi adecvată a fiecărui copil, indiferent de mediul său de provenienţă. Formele de abuz pot veni din toate mediile cu care copilul se află în relaţie: familie, instituţii de învăţământ, medicale, de protecţie, comunitate sau orice altă persoană aflată în poziţie de răspundere, putere sau în relaţie de încredere cu copilul şi produc vătămare actuală sau potenţială asupra sănătăţii acestuia şi îi pun în pericol viaţa, dezvoltarea, demnitatea şi moralitatea.

Colaborări cu diverse instituţii
Centrul de primire în regim de urgenţă pentru copilul abuzat, neglijat şi exploatat Târgu-Jiu colaborează cu instituţii precum: DGASPC, Consilii locale, Servicii publice de asistenţă socială (SPAS); Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj; Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Gorj; Casa Judeţeană de Pensii Gorj; Direcţia de Muncă şi Solidaritate a Familiei Gorj; instituţii din domeniul educaţiei: grădiniţe, şcoli, inspectorate şcolare judeţene; instituţii din domeniul sănătăţii, cabinet medicale de familie, spitale, etc.; instanţe judecătoreşti; Poliţie; Poliţia de Transporturi Feroviare Târgu-Jiu; Direcţii comunitare, judeţene şi locale de evidenţă a persoanelor; biserici; ONG-uri.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here