Sporul de mobilitate, bun pentru complexurile energetice, rău pentru SNLO

357

SNLO 4Sporul cerut în instanţă de doi dintre foştii jurişti ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia(SNLO) creează discuţii în sânul unităţii miniere, a cărei conducere se teme că şi actualii salariaţi, consilieri juridici, vor lua modelul celor doi şi vor solicita, la rândul lor, spor de mobilitate.

Cei de la SNLO se tem şi pentru că ştiu că juriştii unităţilor energetice de la Turceni şi Rovinari sunt beneficiari ai acestui spor încă de acum trei ani de zile. Sporul în cauză reprezintă cam 25% din salariul de bază al unui jurist, fapt care ar pune la cheltuială SNLO-ul deja strâmtorat financiar dar şi pe directorul general al societăţii, Daniel Burlan, care ar trebui să se dovedească larg de mână cu încă 15 dintre actualii salariaţi. Sporul de mobilitate, reprezentând cam un sfert din salariul brut al unui consilier juridic de la o unitate de stat este primit deja de trei ani de zile de armata de jurişti ai Complexului Energetic Turceni şi Complexului Energetic Rovinari. Drepturile în cauză au fost câştigate de juriştii în cauză, în instanţă. Cu toate acestea, la SNLO, solicitarea, în instanţă, a acestui drept de către fosta şefă a juriştilor din unitate, Diana Dumitraşcu, şi de un fost jurist de la EMS Motru, Bighigiu Romulus, au creat mari discuţii. La zid a fost pusă, în mod evident, Dumitraşcu, în prezent avocat, care susţine însă că, potrivit Constituţiei României, articolul 21, “orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, libertăţilor şi a intereselor sale legitime”. “Faţă de acest drept fundamental, conferit de legea supremă în stat, şi având în vedere dispoziţiile Codului Muncii, a Legii nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic, modificată prin Legea nr. 246/2006, precum şi prevederile Statutului profesiei de consilier juridic, am înţeles să mă adresez justiţiei, în vederea drepturilor ce se cuvin oricărui consilier juridic, în perioada exercitării profesiei sale, în sensul acordării sporului de mobilitate”, a declarat Diana Dumitraşcu, dându-i peste nas directorului de Resurse Umane al SNLO, Constantin Lăzăroiu, care a declarat recent că acţiunea fostei şefe a Departamentului Juridic ar fi fost “nefondată”.

Dosarul pierdut!

“Prin afirmaţiile sale, înţeleg că Lăzăroiu, şi-a arogat drepturile unei instanţe de judecată, şi anume de a considera acţiunea promovată de mine ca fiind «nefondată»”, concluzionează Dumitraşcu care consideră, de asemenea, că afirmaţiile lui Lăzăroiu potrivit cărora în SNLO nu s-a dat niciodată sporul de mobilitate nu ar avea nicio relevanţă. “Este fără echivoc faptul că, neexistând acordul administraţiei acestei societăţi, singura modalitate de dobândire a unui astfel de drept, este promovarea unei acţiuni judecătoreşti”, explică avocata. “De fapt nu mă miră, «poziţia» lui Lăzăroiu, el făcând parte din echipa «specialiştilor» care a acaparat aparatul de conducere al SNLO, începând cu luna ianuarie a anului 2009. Deciziile aceloraşi «specialişti», le-am mai dovedit, de asemenea, printr-o hotărâre judecătorească, a fi unele fără suport legal, la momentul când, Curtea de Apel Craiova, prin Decizia civilă nr. 1863/12.03.2010, definitivă şi irevocabilă, a anulat dispoziţia nr. 62/734/10.02.2009 a directorului general al SNLO, decizie prin care am fost schimbată, în mod abuziv din funcţia de şef Departament Juridic al SNLO S.A”, a menţionat Dumitraşcu. De altfel, acesta dezvăluie că, la momentul citării în acest dosar, actuala conducere a SNLO ar fi afirmat că “acest dosar trebuie neaparat pierdut”. Se încearcă astfel o “abordare” a instanţei de judecată, se întreabă fosta juristă a SNLO, care susţine, în continuare, că cererea sa este una legitimă, urmând însă ca instanţa de judecată să o soluţioneze.

Avocata minerilor nemulţumiţi

Pe data de 16 iunie, când s-a stabilit termen pentru acest dosar, la Tribunalul Gorj începe însă judecarea dosarelor înaintate de aproape 200 de foşti mineri ai SNLO nemulţumiţi că nu li s-au acordat de către administraţie toate drepturile. Avocaţi ai acestor persoane sunt tocmai Diana Dumitraşcu şi Gheorghe Pecingină, de la Eurojob, fapt care nemulţumeşte, cu siguranţă, conducerea SNLO. Să nu uităm că înainte cu puţin timp de eliminarea Dianei Dumitraşcu, jurista SNLO, la acea vreme, a fost singura care a avut curajul să îl înfrunte pe Ionel Manţog, punându-l la punct pentru absenţele sale numeroase de la serviciu. Pe atunci Manţog era jurist la o subunitate a SNLO de la Rovinari. Gestul Dianei Dumitraşcu a costat-o atunci locul de muncă. Nici după plecarea din SNLO, prigoana împotriva fostei juriste nu s-a finalizat, Burlan dovedind că face încă jocurile lui Manţog care avea “un dinte” împotriva acesteia. Dumitraşcu crede însă că nu numai asta se urmăreşte prin declaraţiile făcute de cei din SNLO împotriva sa. “Înţeleg că marea supărare a conducerii SNLO o constituie faptul că, în exercitarea profesiei mele de avocat, am apărat şi apăr persoane ale căror drepturi au fost lezate de această unitate minieră”, declară Dumitraşcu care menţionează şi că “se doreşte deturnarea atenţiei minerilor care vor fi disponibilizaţi, adevăratele prejudicii fiind create de aceşti manageri şcoliţi la sediul PDL din Târgu-Jiu, încercând încă o dată, să-şi justifice incompetenţa ascunzând ilegalităţile săvârşite cu privire la sponsorizarea echipei de fotbal Pandurii, atribuirea a numeroase contracte unor persoane aservite «mai marilor portocalii»”.

Manţog, încă în AGA a SNLO?!

De fapt aceste “răzbunări” de care face vorbire Dumitraşcu par reale dacă, aşa cum se vehiculează, Ionel Manţog încă face parte din AGA a SNLO iar Burlan se află încă la comanda sa. De altfel ce s-a întâmplat cu această societate, în ultimii ani, li se datorează ambilor. “Cei care sunt acum în fruntea SNLO, alături de liderul de sindicat, sunt cei care, au ajutat firma de lichidare BNP Consulting în a acapara SNLO-ul la sfârşitul anului 2007, începutul anului 2008. De altfel, reprezentanţii sindicatelor au fost cei care au depus «cerere de respingere a acţiunii» ce a făcut obiectul dosarului prin care conducerea de atunci a SNLO solicitase constatarea nulităţii absolute a celebrului Protocol prin care Societatea era împovărată cu mii de miliarde, pentru a putea fi mai uşor “dobândită” de băieţii deştepţi”, a concis Dumitraşcu, care este convins că demersul său în instanţă va avea succes.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here