Sport penal! – Primarul PDL din Urdari, faultat de Curtea de Conturi

470

primaria urdariEdilul şef al comunei Urdari, Mihai Calotă, va da cu subsemnatul în faţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie(DNA). A fost sancţionat deja şi de Curtea de Conturi şi asta după ce în urma unui control finalizat luna trecută, inspectorii instituţiei au constatat o serie de nereguli în ce priveşte lucrările privind introducerea utilităţilor şi sistematizarea pe verticală de la obiectivul ,,Sala de sport în comuna Urdari”.

Contractele, trei la număr, au fost încredinţate aceleiaşi firme din Craiova care a realizat sala şi asta după ce edilul Calotă a fragmentat achiziţiile cu scopul evitării plafonului de ofertare concurenţială. Lucrările au fost angajate prin cele 3 contracte de către primar fără nicio viză a compartimentului de legalitate a compartimentului juridic şi fără viza de control financiar preventiv.

Primarul comunei Urdari, Mihai Calotă, o dă cu stângu-n dreptul grav, erorile sale fiind deja sancţionate de Curtea de Conturi Gorj în timp ce iar documentul cu pricina, care atestă incorectitudinea edilului, a ajuns deja pe masa procurorilor DNA. Ce constată de fapt Curtea de Conturi?

Verificare pe 2010

Reprezentanţii Curţii de Conturi Gorj se deplasează la Urdari unde odată cu acţiunea de audit financiar asupra contului de execuţie bugetară pe anul 2010, desfăşurată de Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Urdari, verifică şi sesizările depuse în septembrie şi octombrie de Bebe Tauru, fostul viceprimar al localităţii. Constată însă aşa cum a anunţat deja Tauru că printr-un proces verbal încheiat între Compania Naţională de Investiţii SA şi UATC Urdari, în vederea realizării obiectivului de investiţii “Sală de sport în comuna Urdari”, s-a stabilit ca utilităţile(apă, canal, energie electrică) dar şi sistematizarea pe verticală a zonei din preajma sălii de sport, să fie asigurate de Consiliul Local. Până aici totul în regulă. De aici intră abilitatea primarului de a jongla cu banii publici. Ce face mai exact edilul Calotă? Fragmentează achiziţiile care depăşeau un miliard de lei pentru a evita plafonul de ofertare concurenţială. Mai mult, potrivit Curţii de Conturi, “în aceiaşi zi şi cu acelaşi contractant, încheie 3 contracte pentru lucrări asemănătoare, cu valori situate sub plafonul de acordare concurenţial stabilit de OUG n.r. 34-2006”.

Fără autorizaţie de execuţie, dar ce contează

Primarul angajează cele trei lucrări fără nicio aprobare, adică fără viza de legalitate a compartimentului juridic, fără a le viza prealabil pentru controlul financiar mai ales că acele obiective de investiţii nu au avut documentaţie tehnico-economică, respectiv proiect de execuţie şi notă de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor respective. Mai mult, pentru realizarea investiţiilor în cauză nu erau aprobate credite bugetare, potrivit listei obiectivelor pe investiţii, anexă la bugetul pe 2010. De asemenea, s-a constatat de Curtea de Conturi Gorj că “obiectivele de investiţii au fost executate fără autorizaţie de execuţie, emisă în baza Legii nr.50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, republicată, modificată şi completată”.

În raportul Curţii de Conturi se prevede că, în condiţii asemănătoare, au fost realizate şi “lucrările de alei pietonale, parcări la sala de sport din satul Fântânele, comuna Urdari”.

Edilul local Mihai Calotă din Urdari a fost amendat de Curtea de Conturi, acesta putând contesta sancţiunea în instanţă.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.