Sponsorizări pe bani publici! – 58 de miliarde pentru fotbal şi în 2011

181

Picture 003Că România trece printr-o perioadă proastă, din punct de vedere economic, toată lumea ştie. Este, însă, de neînţeles cum în aceeaşi Românie în care se diminuează salariile, se fac disponibilizări, se măresc preţurile şi nu mai ajung bani pentru pensii şi mămici, se găsesc mulţi bani pentru sponsorizarea fotbalului.

În dispreţ faţă de banul public, cei de la Complexul Energetic Rovinari alocă astfel, şi în 2011, peste 5.800.000 de lei pentru sponsorizări, dar dă afară 2.000 de salariaţi.

În bugetul de venituri şi cheltuieli al Complexului Energetic Rovinari, acolo de unde până de curând Marcel Hoară aloca bani către clubul Pandurii Târgu-Jiu înainte ca bugetul să fie aprobat, se regăseşte şi pentru 2011 capitolul de sponsorizare a activităţilor sportive. Este intitulat “alte cheltuieli de exploatare, subcapitolul-cheltuieli de sponsorizare”.

În acest capitol a fost cuprinsă suma de 5.820.000 de lei, adică aproape 60 de miliarde de le vechi, reprezentând sponsorizări ce se vor acorda astfel: “Asociaţia Clubul Sportiv Energia Rovinari- 3.120.000 de lei, Clubul Sportiv Pandurii Târgu-Jiu- 2.500.000 de lei şi alte sponsorizări 200.000 de lei”.

Din nota de fundamentare privind alocarea banilor către cluburilor sportive se poate vedea ce sume uriaşe au plecat către aceste activităţi din conturile Complexului Energetic Rovinari. “Din 2004, complexul a susţinut activitatea acestor cluburi sportive cu contribuţii anulate acordate sub formă de sponsorizări. În anul 2010, societatea a sponsorizat Asociaţia Clubul Sportiv Rovinari cu 4.130.000 de lei, iar Clubul Sportiv Pandurii Târgu-Jiu 3.200.000 de lei”, se precizează într-un document al Complexului Energetic Rovinari, unde este menţionat şi faptul că suma alocată în acest an acestor cluburi este mai mică cu 22% faţă de anul trecut.

Sponsorizări, cât salariile pe un an a 200 de angajaţi

Tot în nota de fundamentare a alocării acestor sume este precizat şi cadrul legal prin care se acordă banii. Astfel, este amintită Legea 32/1994, legea sponsorizării. Ne-am aruncat şi noi ochii pe aceasta şi am găsit următorul articol: “Art.5(2) din legea 32/1994, Sponsorul ori beneficiarul este obligat să aducă la cunoştinţa publicului sponsorizarea într-un mod care să nu lezeze direct sau indirect, activitatea sponsorizată, bunele moravuri sau ordinea şi liniştea publică. În condiţiile acestea, din nota de fundamentare se vede că şi anul acesta Complexul dă la Pandurii 2.500.000 de lei. Asta înseamnă peste 800 de salarii de 3.000 de lei, adică salariul a 70 de angajaţi de la complex pe un an întreg. Recent, Complexul Energetic Rovinari a trimis notificări la AJOFM Gorj că începând din 1 martie vor trimite acasă 2000 de salariaţi. 70 dintre ei ar fi putut fi salvaţi din banii de sponsorizare doar de la fotbal. Dacă mai luăm în calcul şi Clubul Energia, însă 100 de salariaţi puteau rămâne în activitate.

Din informaţiile venite de această dată, pe surse, la Rovinari se încearcă din răsputeri să se încheie anul pe profit, ca astfel să se poată justifica sponsorizările la Pandurii. După analizele de producţie a MW/H pe oră la Complexul Energetic Rovinari s-a vândut un MW/H cu 156,28 lei şi l-au produs cu 160,63 lei. Deci au pierdut aproape 4 lei pe MW/H. Cu calculele pe care le vor face, vor încheia anul cu un profit de râsul curcilor şi cu siguranţă de 50 de ori mai mic decât sponsorizarea făcută.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here