Spitalul „Sfântul Ştefan” a încasat 7.410 lei din coplată

329

Coplata se aplică şi în spitalele gorjene începând de la 1 aprilie şi înseamnă o suplimentare a bugetelor unităţilor spitaliceşti. La Spitalul Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari s-au strâns 7.410 lei din aprilie şi până la ora actuală. La această unitate, cuantumul coplăţii este de 10 lei.

Începând din data de 1 aprilie 2013, pacienţii gorjeni, dar nu numai, sunt nevoiţi să plătească la externare o sumă cuprinsă între 5 şi 10 lei. Cuantumul exact al coplăţii a fost stabilit de fiecare spital în parte. La Spitalul Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari coplata este de 10 lei. Până în prezent s-au strâns 7.410 lei, bani care au fost utilizaţi în scopul sporirii confortului pacienţilor. „Din aprilie şi până în noiembrie am strâns 7.410 lei din coplată. Banii au fost utilizaţi pentru sporirea confortulului pacienţilor şi al aparţinătorilor, achiziţionându-se săpunuri, dezinfectanţi, mopuri. Coplata este, pentru noi, un ajutor mic, dar binevenit”, menţionează Robert Calotescu, managerul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari.

Pacienţi scutiţi de la coplată

Fac excepţie de la coplată: serviciile pentru internările obligatorii pentru bolnavii psihici prevăzuţi în articolele 105, 113 şi 114 din Codul Penal; cele dispuse prin ordonanţă dispusă de procuror pe timpul judecării sau urmăririi penale; serviciile oferite pacienţilor care necesită spitalizare de lungă durată (ani) şi servicii acordate pacienţilor pentru care criteriul de internare este urgenţa. Nu se percepe coplata de la: copii până la 18 ani, tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani care sunt elevi sau absolvenţi de liceu, bolnavi incluşi în programele naţionale de sănătate, cu condiţia să nu aibă venituri din pensie sau alte surse; pensionarii cu pensii sub 740 lei, care au venituri doar din pensie.
Categoriile de asiguraţi scutite de coplată fac dovada acestei calităţi cu documente eliberate de autorităţile competente că se încadrează în respectiva categorie, precum şi cu documente şi, după caz, declaraţie pe proprie răspundere că îndeplinesc şi condiţiile privind realizarea sau nu a unor venituri.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here