Spitalul Orăşenesc Rovinari, echipat cu truse de resuscitare şi defibrilatoare automate

383

spital rovinariCinci truse de resuscitare complet echipate şi două defibrilatoare automate au fost achiziţionate de către conducerea Spitalul Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari. Investiţia este de 500 milioane lei vechi, banii provenind din fondul propriu.

În plus, ca o completare a acestei achiziţii, cadrele medicale ale unităţii au participat la un atelier de resuscitare cardio-respiratorie, acestora alăturându-li-se asistenţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Managerul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari şi-a propus să doteze unitatea cu aparatura necesară evitării situaţiilor grave ce pot să apară din cauza stopului cardio-respirator. Din acest motiv, „din fondul propriu am achiziţionat cinci truse de resuscitare complet echipate şi două defibrilatoare automate. Valoarea acestora se ridică aproximativ la 500 milioane lei vechi”, confirmă Robert Calotescu, managerul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari.

Atelier de resuscitare pentru medicii rovinăreni

În completarea aparaturii achiziţionate, cadrele medicale ale spitalului din Rovinari au făcut un curs de resuscitare, desfăşurat în cadrul unităţii. „Medicii spitalului au participat la un atelier de resuscitare cardio-respiratorie şi cerebrală a adultului şi a copilului, organizatorii cursului fiind Consiliul Naţional Român de Resuscitare, formatori fiind profesioniştii SMURD Craiova. Echipamentele de predare folosite au fost inclusiv manechine, echipamente de resuscitare, simulator ritmuri cardiace. Tehnicile de predare folosite au fost prezentări teoretice, demonstraţii practice, lucru în echipă şi simulări de cazuri”, a menţionat Robert Calotescu, managerul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari. De asemenea, la aceste cursuri, pe lângă personalul medical al Spitalului „Sfântul Ştefan” Rovinari au participat şi 17 asistenţi pentru adulţi şi trei asistenţi pentru copii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, fapt care dovedeşte buna colaborare dintre cele două unităţi sanitare. Cursurile s-au desfăşurat pe parcursul câtorva zile.

Importanţa primului-ajutor în caz de stop cardio-respirator

Managerul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari, medicul Robert Calotescu, ne-a explicat cât de mult contează intervenţia promptă şi corectă în cazul unui pacient cu risc de stop cardio-respirator. „Oprirea cardio-respiratorie este, fără îndoială, cea mai gravă, mai urgentă şi mai normată prin protocoale dintre situaţiile critice, iar şansa de supravieţuire a pacientului care suferă un asemenea eveniment este condiţionată de factori binecunoscuţi. În afara spitalului, stopul cardio-respirator este de cele mai multe ori un eveniment subit, neaşteptat şi deci greu de prevenit. Intraspitalicesc, pacienţii cu risc pot fi stratificaţi în vederea definirii nivelului de monitorizare necesar pentru a se surprinde orice deteriorare semnificativă a funcţiilor vitale susceptibilă de a conduce la oprire cardio-respiratorie. De asemenea, odată surprinse anumite elemente de alterare a condiţiei pacientului alertarea unei echipe de resuscitare este obligatorie. La pacienţii deja internaţi în diferite secţii ale spitalelor, nivelul de risc cardio-respirator al pacientului poate fi apreciat în diferite grade, iar funcţiile vitale sunt monitorizate. Din aceste motive, teoretic, şansa de supravieţuire a pacientului care face stop cardio-respirator pe parcursul internării în spital, în afara stărilor terminale, ar trebui să fie superioară celei din prespital. Există, de asemenea, o mare variabilitate a intervalelor de timp, a modurilor de alertare şi a răspunsului specific faţă de oprirea cardiacă produsă în secţiile spitalului de către personalul propriu al secţiilor către echipa de resuscitare intraspitalicească. Nu în ultimul rând, criteriile de alertare ale echipei de resuscitare nu sunt precizate în mod expres şi susţinerea funcţiilor vitale până la sosirea echipei (BLS şi defibrilare automată) nu sunt practicate deloc sau sunt practicate incomplet sau incorect”, a explicat medicul Robert Calotescu, manager al Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari. Conducerea Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” este convinsă că a meritat din plin efortul achiziţionării acestor echipamente de resuscitare. Cu siguranţă vor fi salvate multe vieţi datorită acestor dotări ale unităţii spitaliceşti rovinărene.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here