Spitalul Județean mai are doar 3 doze de antiviperin

325

Conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu-Jiu a făcut demersuri pentru ca stocul de vaccin antiviperin să fie refăcut, unitatea nemaiavând decât trei doze. Din păcate, toate solicitările au fost în zadar, reprezentanții SJU făcând apel și la Direcția de Sănătate Publică și la Ministerul Sănătății, mai ales că, numai în ultimele zile, în județul nostru au fost semnalate două cazuri de persoane mușcate de viperă.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu mai are pe stoc doar trei doze de antiviperin, făcându-se deja mai multe solicitări pentru suplimentarea stocului, însă acest lucru încă nu s-a întâmplat. „Mai avem doar trei flacoane de antiviperin, la ora actuală. Noi am făcut mai multe solicitări pentru suplimentarea stocului, dar nu am primit niciun răspuns. Dat fiind faptul că în județul nostru riscurile sunt destul de mari, fiind o zonă unde există vipere, am făcut apel și la Direcția de Sănătate Publică și la Ministerul Sănătății, în speranța că vom reuși să aducem mai multe doze de antiviperin”, a subliniat dr. Marilena Davidescu, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Risc crescut…
Vara este sezonul în care se întâlnesc viperele, iar județul nostru are zone unde riscul este destul de mare. Lunile iunie-august reprezintă perioada de împerechere a viperelor.
Potrivit directorului Salvamont Gorj, zona cu cea mai mare afluenţă de vipere este de la Jiu până în Valea Cernei, în munţii Vâlcan, Godeanu şi Mehedinţi. „Viperele stau în zonele cu expunere la soare; practic, ele se încarcă cu căldură pentru a rezista pe timpul nopţii. De regulă, atacă atunci când omul încearcă să o prindă sau când nu este încălzită suficient să poată fugi, dar destul încât să poată muşca”, menţionează Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.
Vipera are corpul cenuşiu deschis sau cafeniu, cu o bandă negricioasă în zig-zag pe spate. Pe cap se găseşte o pată negricioasă în formă de V întors. Corpul este scurt şi gros, putând atinge maxim 80 cm în lungime; coada se termină brusc. Vârful cozii este portocaliu pe partea inferioară.

Recomandări pentru turiști
Pentru a se proteja de muşcătura de viperă, oamenii trebuie să poarte îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată, adică bocanci, care să fie înalţi; nu pantofi sport şi cu atât mai puţin papuci; dacă poartă pantaloni scurţi, pot fi luate jambiere care să protejeze gambele împotriva unei posibile muşcături.
Trebuie evitate tufişurile şi este necesară precauţie în privinţa locului unde se păşeşte. În zonele cu vipere sunt recomandate plimbările doar pe timpul zilei.
Directorul Salvamont Gorj a mai precizat că la nivelul judeţului Gorj nu mai există alţi şerpi veninoşi în afara viperelor.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here