Spitalul Judeţean de Urgenţă a sărbătorit Ziua Mondială a Sănătăţii

152

Picture 065Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a sărbătorit Ziua Mondială a Sănătăţii pe data de 5 aprilie. Cu această ocazie a fost organizat un curs de prim ajutor pentru jurnalişti şi oficialităţi, au fost instalate două puncte unde cetăţenilor le-au fost efectuate teste gratuite de glicemie şi nu numai. La biblioteca spitalului s-a desfăşurat şi o sesiune de comunicări pe tema din acest an Zilei Mondiale a Sănătăţii.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a încercat ca Ziua Mondială a Sănătăţii să fie marcată într-un mod cât mai plăcut şi util pentru toţi participanţii. „Sărbătorim Ziua Mondială a Sănătăţii, care este pe 7 aprilie, dar ne-am gândit să invităm toţi medicii din judeţ şi unele spitale îşi fac ziua sănătăţii la locaţiile lor, motiv pentru care am devansat-o şi azi o sărbătorim. Noi ne-am gândit că ar fi bine să avem un contact şi cu populaţia şi am instalat două corturi: unul la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” şi altul în Piaţa Mare. Am avut şi cursul de prim-ajutor, nu numai cu jurnaliştii, ci cu toţi cei care au dorit să se Picture 061înscrie la acest curs. Avem şi şedinţa festivă cu invitaţii noştri şi cu oficialităţile invitate care au venit aici, pentru că se pare că sănătatea nu este pe primul plan, mineritul este pe primul plan în Gorj. Urmează o masă festivă la un restaurant”, a declarat Vasile Stănculete, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Jurnaliştii şi şeful CJ au învăţat tehnici de prim-ajutor

Pentru prima dată, Spitalul Judeţean de Urgenţă a pus la dispoziţia jurnaliştilor un curs pilot de prim-ajutor. „Este o iniţiativă a noastră, în ideea de a veni în sprijinul cetăţenilor din judeţ. Pentru acest curs pilot am invitat presa şi o parte dintre oficialităţi, în ideea de a vedea o părere sinceră despre cum este percepută utilitatea unui astfel de curs. Dacă participanţii îl găsesc util, avem intenţia de a-l implementa pe scară largă, la nivelul oraşului şi, de ce nu, al judeţului”, explică Cristina Căliman, director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Cursul în sine a fost captivant şi perceput pozitiv de către toţi participanţii. „Noi ne-am gândit la nişte noţiuni teoretice îmbinate cu cele practice, de un suport de bază, de prim-ajutor, pe care orice cetăţean ar trebui să-l ştie până la sosirea unui echipaj medical calificat. Există lacune în acest sens, în rândul populaţiei. Se fac cursuri de suport vital de bază în multe oraşe, chiar la nivel de grădiniţă”, a menţionat Maddy Huzu, medic-şef Unitatea de Primiri Urgenţe Târgu-Jiu. Între participanţi s-a aflat şi Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Acesta a menţionat: „s-a organizat acest curs de acordarea a primului ajutor, la care am asistat cu mare plăcere şi vreau să vă spun că am fost mulţumit şi mi-am dat seama de utilitatea cunoaşterii principalelor măsuri de a interveni în situaţii dificile. Lucrurile acestea ne ajută să cunoaştem şi să intervenim şi, în multe situaţii s-ar putea să salvăm viaţa unui om. Sunt necesare aceste acţiuni la nivelul sistemului sanitar din judeţul Gorj. Eu cred că sunt bine-venite şi alte genuri de cursuri, cred că vom avea deschiderea necesară din partea spitalului să organizăm asemenea activităţi”.

Gorjenii şi-au măsurat glicemia şi tensiunea gratis

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă au venit în sprijinul cetăţenilor, amplasând două corturi, în puncte diferite din municipiul Târgu-Jiu, unde oamenii şi-au putut testa gratuit glicemia şi tensiunea arterială. Totodată, angajaţii SJU au stat la dispoziţia gorjenilor pentru a le calcula indicele de masă corporală persoanelor, în urma cântăririi greutăţii şi măsurării înălţimii. „Sunt amplasate două corturi în care oamenii îşi pot face o serie de analize, putându-se bucura de ele gratuit. Este bine ca astfel de analize să se facă periodic: un test de glicemie, măsurarea tensiunii arteriale şi aşa mai departe. Toate acestea ne ajută să prevenim unele cazuri, care pot să devină patologice”, a mărturisit Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Gorjenii au apreciat iniţiativa, spunând că este foarte bine venită. „Este de lăudat persoana care a avut iniţiativa de a ne pune la dispoziţie aceste analize gratuite. Eu nu mi-am mai luat glicemia de trei ani, când am fost internată. La preţurile de acum, noi pensionarii nu ne mai permitem să ne facem analize, decât dacă sunt gratuite. Ne bucurăm că Spitalul Judeţean a venit în sprijinul nostru şi le mulţumim celor care au avut această idee”, a declarat o pensionară. Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Cristina Căliman a sperat ca toate activităţile derulate cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii să fie percepute pozitiv, lucru care s-a şi întâmplat, fiind un succes atât acţiunea de testare gratuită a cetăţenilor, cât şi cursul de prim-ajutor.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here