Spitalul Județean are asigurat stocul de vaccin antirabic

1355

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu are suficiente doze de vaccin antirabic și antitetanos, pentru a face față solicitărilor venite din partea pacienților. Managerul Gigel Capotă confirmă că este asigurat stocul de vaccinuri.

În ultima perioadă a început să crească numărul persoanelor muşcate de animale, condiţiile meteo favorizând creşterea agresivităţii necuvântătoarelor. Astfel, tot mai multe persoane au nevoie de vaccin antirabic, însă, din fericire, spitalele s-au dotat cu serurile necesare. „Noi avem pe stoc doze de vaccin antirabic şi să ştiţi că avem şi antiviperin. Permanent ne preocupăm de refacerea stocurilor, astfel încât să fim mereu pregătiți pentru a face față solicitărilor venite din partea pacienților”, a menţionat Gigel Capotă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Cinci doze de vaccin, la o muşcătură de animal
Specialiştii spun că este foarte important ca prezentarea la medic să aibă loc imediat după muşcătură, în maximum 24 de ore. Riscul de rabie există şi la muşcăturile care provoacă răni deschise, dar şi la cele care lasă doar zgârieturi, fără sânge. La spital, zona trebuie igienizată şi dezinfectată corect şi apoi se administrează vaccinul intramuscular. Este nevoie de cinci astfel de vaccinuri, la intervale recomandate de medicul infecţionist. Rabia este o boală virală ce se transmite de la animale la oameni şi a fost identificată în peste 150 de ţări de pe toate continentele, excepţie făcând Antarctica. Virusul infectează animalele domestice şi sălbatice şi se transmite la oameni prin contactul direct cu animalul infectat (salivă, muşcătură sau zgârietură).

Aproape 700 de gorjeni, mușcați de animale
Unităţile spitaliceşti raportează, semestrial, la Direcţia de Sănătate Publică Gorj, situaţia persoanelor muşcate de animale. Astfel, potrivit statisticilor întocmite de către DSP Gorj, pe parcursul anului trecut, 667 gorjeni au fost vaccinați antirabic, după ce au fost mușcați de animale. „Anul trecut, 667 de persoane au fost vaccinate și 679 consultate”, a confirmat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Gorj. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu există suficiente doze de vaccin antirabic, astfel încât să fie acoperite toate solicitările din următoarea perioadă. Reprezentanții unităţii spun că stocul se reface periodic.În cele mai multe dintre cele aproape șapte sute de cazuri de persoane mușcate de animale a fost vorba despre muşcături de câine, dar au fost şi persoane muşcate de pisici, şobolani, vulpi, cai, porci și nu numai.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here