Spitalul de Urgenţă din Târgu-Cărbuneşti, la zi aniversară!               

488

Sâmbătă, 21 octombrie 2017, Spitalul Orășenesc de Urgență din Târgu-Cărbunești a sărbătorit 125 de ani de existență, iar, cu acest prilej, au fost organizate o serie de activităţi interesante la sediul unității, în prezenţa reprezentanţilor administraţiei publice judeţene şi orăşeneşti, a personalului medical şi a bolnavilor internaţi în spital, manifestările fiind prefaţate de oficierea Sfintei Liturghii şi a unui «Te Deum» săvârşite de un ales sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Irineu, ajutat de Preacucernicul Părinte Protopop, Iulian Mărgineanu şi de Preacucernicul Părinte, conf. univ. dr. Ion Sorin Bora, în faţa paraclisului din incinta spitalului.

“În afara Lui Dumnezeu, nu există sănătate, nu există inteligenţă şi nici cunoaştere”
În cuvântul de învăţătură pe care l-a rostit la acest eveniment, ÎPS Părinte Mitropolit, dr. Irineu a spus următoarele: “Sărbătorim, astăzi, cei 125 de ani de la înfiinţarea Spitalului acesta, deci, s-a scurs acest timp care este pentru noi benefic, dar şi duşman al nostru! S-au scurs aceşti ani, pentru că timpul curge ca un râu care ne poartă pe toţi, spre «marea cea mare», spre eternitate! De aceea, spunem că «marea» vieţii, văzând-o, înălţându-se de «viforul» necazurilor şi al ispitelor, cerem ca Bunul Dumnezeu să liniştească această durere şi suferinţă! Timpul ne dă nouă identitate, ne duce pe acest «drum» al veşniciei! El este şi un duşman al nostru, pentru că ne «roade» în existenţa noastră şi ne epuizează, aşa cum ştim din pictura aceea, unde timpul «mănâncă» propriii lui copii. Dar, timpul mai este şi al mântuirii, pentru noi, credincioşii! Este un timp în care noi ne înfrumuseţăm existenţa noastră. Ne «aşezăm» în sufletul nostru pacea şi libertatea, virtuţile pe care Dumnezeu le-a lăsat pe pământ. Toate acestea sunt legate de credinţă, de încredere, de dăruire totală a celui pe care noi îl considerăm «omul de taină» al sufletului nostru. Ei, bine, pentru că în viaţa noastră sunt atâtea lucruri frumoase, dar şi mai puţin frumoase, acestea se datorează faptului că, în primul rând, suntem fiinţe inteligente, făcute cu rânduială dumnezeiască, având raţiune, sentiment şi voinţă!…Dacă venim aici, la doctor, şi îi dăm sfatul doctorului, cum ar trebui să ne trateze, am veni degeaba! Ne lăsăm pe «mâna» lui, pentru că avem încredere în el, pentru că el posedă «meşteşugul» acesta al ameliorării suferinţei noastre. Pentru că suntem în acest spital, ne ducem cu mintea la multe dintre faptele şi acţiunile noastre de acasă. Totul este o relaţie, totul este relativ! Aşadar, numai omul în relaţie cu Dumnezeu, e la adăpost şi rămâne o fiinţă inteligentă! În afara Lui Dumnezeu, nu există sănătate, nu există inteligenţă şi nici cunoaştere! Chiar dacă se spune că «omul se cunoaşte pe sine însuşi», el nu se cunoaşte ca o fiinţă «extrasă» din existenţă, îndepărtată, rătăcită, ci, ca o fiinţă, în contextul existenţei! Aşadar, boala nu este altceva decât o îndepărtare de la sursa de energie, o deconectare! Cu cât ne îndepărtăm mai mult, cu atât constatăm cum câmpul nostru energetic diminuează, slăbeşte şi apoi se stinge” a precizat Arhieria sa!

“Aceasta este lucrarea doctorului, a fi compătimitor! Nu neapărat, a-l mângâia cu cuvântul sau cu mâna, ci, a trăi împreună cu cel care pătimeşte, adică, cel care suferă!”
În partea finală a cuvântului său, Chiriarhul lăcaşelor de cult din Oltenia a ţinut să precizeze cu elocinţă: “Spitalul acesta nu este «concurenţial» în judeţul nostru, ci este complementar! Acest lucru trebuie să se ştie! E foarte important că aici avem o unitate de genul acesta, iar domnul doctor, domnul director Târziu, se străduieşte să avem un mediu natural, unde şi acest lucru contribuie la însănătoşirea noastră! Noi suntem bucuroşi că avem oameni de genul acesta, oameni jerfelnici, pentru că nu e totuna cu ceea ce ar însemna să fii acasă, liber de orice sarcină! Este o responsabilitate mare pe umerii dânşilor, de aceea, trebuie s-o apreciem foarte mult! Ne rugăm Lui Dumnezeu să le dea sănătate, putere de muncă şi inteligenţă, sfătuindu-i să ţină legătura cu Creatorul, care este Doctorul Cel Mare, Cel Care vindecă orice neputinţă, care le dă înţelepciune şi inteligenţă oamenilor, ca ei să fie compătimitori! Aceasta este lucrarea doctorului, a fi compătimitor! Nu neapărat, a-l mângâia cu cuvântul sau cu mâna, ci, a trăi împreună cu cel care pătimeşte, adică, cel care suferă! Dacă nu trăim şi suferinţa celuilalt, nu putem să-l vindecăm şi nici nu putem să-l înţelegem, aşa cum face orice mamă cu copilul ei! Trăieşte vârsta copilului, ca să-l înţeleagă, ca să-l ajute să ajungă la vârsta ei! Domnule director, vă felicităm pentru această lucrare, urăm corpului medical pe care îl aveţi, celor care slujesc aici, să aveţi roade bogate şi cât mai multe suflete şi persoane ameliorate, pentru că ştim cu toţii, că în totalitate, nu le puteţi vindeca, daţi numai ameliorare! Să vă ajute Dumnezeu să împliniţi obiectivele şi să ne întâlnim şi cu alte ocazii, pentru a comemora aceste date şi aceste evenimente atât de plăcute! La mulţi ani”!

“Un spital nu-şi poate îndeplini menirea şi rosturile, decât într-o societate sănătoasă, aplecată spre nevoile semenilor”
În răspunsul său, dr. Constantin Târziu, directorul spitalului a spus: “Mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit, dr. Irirneu, pentru că a fost întotdeauna lângă noi şi cred că va fi şi în continuare, iar, acum, pentru că mi-am pregătit nişte cuvinte, chiar, dacă am zis că nu mai citesc, dar, emoţii tot mai am, vă prezint câteva gânduri ale mele prin care vă spun că suntem onoraţi de prezenţa dumneavoastră, a tuturor, la sărbătoarea Spitalului de Urgenţă din Târgu Cărbuneşti, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de existenţă a unităţii noastre! Iar, 1 octombrie 1892 este ziua de «naştere» a întâiului edificiu spitalicesc din Judeţul Gorj!  La fel ca în anii anteriori, dorim să-i omagiem pe toţi cei care au trudit şi continuă să trudească pentru sănătatea semenilor!  Vă vorbeam, anul trecut, despre «spitalul de dincolo de spital», pentru că aşa cum inima unui om, nu este doar inimă şi nu poate funcţiona decât într-un organism sănătos, la fel şi un spital, nu-şi poate îndeplini menirea şi rosturile, decât într-o societate sănătoasă, aplecată spre nevoile semenilor, cu legi drepte, aceleaşi pentru toţi! E nevoie de efortul nostru, fiecare, acolo unde se află, în armonie cu cei din jur. Colegii din spital ştiu foarte bine, câtă muncă presupune acest lucru, câte eforturi s-au făcut pentru modernizarea spitalului, pentru obţinerea titlului de «Spital de Urgenţă», pentru dotarea cu echipamente de ultimă generaţie! Spus într-o formă simplă, căutăm să readucem spitalul «acasă», prin servicii medicale performante, prin facilităţi oferite medicilor tineri, să fim un spital de «tip Carol», printre puţinele care s-au mai păstrat în ţară, prin sprijin şi interes pentru pregătirea celor care lucrează aici! Îmi doresc acea zi, în care salariaţii să poată găsi aici, în forme noi, legale, soluţii pentru rezolvarea problemelor curente, pentru că a fost o «odisee» să asigurăm paturi de spital şi locuinţe medicilor tineri, condiţii de viaţă civilizate”, a menţionat managerul unităţii spitaliceşti.

“Vă asigur că instituţia Consiliului Judeţean va fi, în continuare, alături de dumneavoastră, în limite legale, pentru că eforturile noastre sunt îndreptate spre binele gorjenilor”
Scurt şi concis, poate uşor emoţionat de importanţa momentului, D-l Cosmin Popescu, Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a spus: “Cu sinceritate, sunt onorat să fiu astăzi, alături de dumneavoastră, într-o zi frumoasă de octombrie, când se împlinesc 125 de ani de existenţă a unui edificiu construit pentru binele oamenilor! Vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi zi de zi pentru gorjenii noştri, şi nu numai, de aceea, felicit managerul unităţii pentru rezultatele obţinute, pentru că spunea Înaltpreasfinţia sa, că nu sunteţi într-un mediu «concurenţial», şi avea dreptate, pentru că sunteţi o instituţie complementară, iar, în încheiere, ţin să vă asigur că instituţia Consiliului Judeţean va fi, în continuare, alături de dumneavoastră, în limite legale, pentru că eforturile noastre sunt îndreptate spre binele gorjenilor! Vă mulţumesc pentru primire şi vă doresc şi eu un sincer: «La mulţi ani»!”, a încheiat domnia sa, cu menţiunea pe care ne îngăduim să o facem, că am dori să-l vedem prezent de mai multe ori la evenimentele importante din viaţa culturală şi spirituală a Gorjului! Domnul dr. Marius Boeriu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, a precizat că: “Spitalul de Urgenţă din Târgu Cărbuneşti este un exemplu de foarte bună practică, de colaborare între autorităţile publice locale şi judeţene, cu Direcţia de Sănătate Publică Gorj, cu Ministerul Sănătăţii, iar d-l manager Constantin Târziu desfăşoară o activitate mereu în slujba cetăţeanului! Apreciez dotarea unităţii cu aparatură modernă, cu medici de calitate, de aceea, vă felicit pentru aceste lucruri”, a precizat domnia sa, după care prof. Dănuţ Birău, Primarul Oraşului Târgu Cărbuneşti a apreciat organizarea acestui eveniment, spunând: “În cei 125 de ani, acest spital s-a dezvoltat mereu, ajungând la ceea ce este astăzi, o unitate de prestigiu, cu multe linii de gardă, cu medici pregătiţi! Mă bucur că acest spital, pe lângă faptul că este o «oază» de sănătate, reprezintă şi cel mai mare angajator al Oraşului Târgu Cărbuneşti, cu cei aproximativ 450 de angajţi, iar din resursele noastre, care nu sunt niciodată suficiente, suntem deschişi ca să sprijinim spitalul, împreună cu Consiliul Judeţean Gorj”, a încheiat vorbitorul, urmat în intervenţia sa de către dr. Emil Sandu, cel care a mulţumit pentru invitaţia de a fi prezent la sărbătoare, adresând urări de succes unităţii spitaliceşti de la Târgu Cărbuneşti!

“Spitalul a fost mic, dar a evoluat frumos, pentru că în acest spital au fost nişte «priorităţi» judeţene”
Pitoresc şi pătruns de verva «tinereţii fără bătrâneţe», dr. Cornel Munteanu a punctat câteva idei interesante şi a spus:  “Pe bună dreptate, sunt considerat medicul cu cea mai îndelungă activitate în acest spital, pentru că am lucrat aici din 1963, până în anul 2010, până la vârsta de 70 de ani! Timp de o jumătate de veac, am fost «martorul» evoluţiei acestui spital, pentru că am lucrat aici timp de 47 de ani, unde la început lucrau 10-12 doctori şi chiar am prins perioada cu un singur medic de gardă, pentru toate secţiile, când trebuia să ştii de toate! Am înţeles că acum sunt zece linii de gardă, plus urgenţa, deci, spitalul a fost mic, dar, a evoluat frumos, pentru că în acest spital au fost nişte «priorităţi» judeţene, primele ecografii, primele gastroscopii şi endoscopii, primele puncţii sternale şi hepatice făcute şi primul punct de fizioterapie din judeţ! Întotdeauna a fost o atmosferă plăcută, frumoasă în acest spital! Îl felicit pe doctorul Târziu, care a întinerit personalul, iar, aşa cum spunea Hipocrate, doctorul trebuie să fie cult, manierat, pentru a fi de mai mare ajutor bolnavilor! Sper să ne vedem cu bine peste ani, dar, nu pot să închei cuvântul meu, fără a aminti de renumitul doctor Nicolae Hasnaş, un mare specialist al medicinii, pentru că oamenii veneau la el ca la biserică! Din banii lui a făcut un pavilion la Târgu-Jiu, la spitalul de lângă «Pasarelă», a extins acest spital, cu toate dotările necesare, din propriile lui resurse financiare! A îndeplinit demnităţi publice, a fost prefect al Gorjului, deputat şi senator de Gorj, a sprijinit învăţământul, a fost un om înzestrat de Dumnezeu, de aceea, spitalul cel mare din Târgu-Jiu, care poartă banala denumire de «Spitalul 700», propun să poarte pentru totdeauna numele de «Dr. Nicolae Hasnaş», pentru recunoaşterea şi necesara preţuire pe care le merită cu prisosinţă acest mare fiu al Gorjului”! În momentele finale ale manifestării s-au scris cuvinte frumoase de apreciere în Cartea de onoare a spitalului, după care au fost vizitate secțiile unității şi totul a culminat cu o masă bogată însoţită de cântec şi voie bună!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here