Spitalul de Pneumoftiziologie a marcat Ziua Mondială TBC

586

Ziua de 24 martie evidenţiază momentul din 1882, când Robert Koch a informat, oficial, comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC. Pentru 2014, tema campaniei Zilei Mondiale TBC este: ‘’Atenţie ţinta de 3 milioane. Găseşte. Tratează. Vindecă tuberculoza’’.  În acest sens, la nivelul Spitalului de Pneumoftiziologie ,,Tudor Vladimirescu’’, ca în fiecare an, s-au organizat întâlniri ale personalului medical cu pacienţii, explicându-li-se din nou acestora ce înseamnă respectarea condiţiilor impuse de tratarea tuberculozei, importanţa unui mod de viaţă sănătos, evitarea fumatului, igiena tusei şi aşa mai departe.

Tratată corect, tuberculoza cu bacili chimiosensibili, este o boală curabilă, dar rămâne încă o problemă epidemiologică în aproape întreaga lume. Astfel, se apreciază că  aproximativ 1/3 din populaţia Globului este infectată cu Mycobacterium tuberculosis, majoritatea celor infectaţi provenind din ţările subdezvoltate sau în curs de dezvoltare. La nivel glogal, mai mult de 8 milioane de oameni fac tuberculoză activă în fiecare an şi aproximativ 2 milioane mor. Se apreciază că numărul cazurilor de tuberculoză va creşte în ciuda eforturilor care se depun pentru controlul acestei boli şi va ajunge în 2020 la circa 10 milioane de cazuri noi pe an.

Lupta împotriva TBC,  la Spitalul de Pneumoftiziologie
La  nivelul Spitalului de Pneumoftiziologie ,,Tudor Vladimirescu”, ca în fiecare an, cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Tuberculozei, s-au organizat întâlniri ale personalului medical cu pacienţii, explicându-li-se din nou acestora ce înseamnă respectarea condiţiilor impuse de tratarea tuberculozei, importanţa unui mod de viaţă sănătos, evitarea fumatului, igiena tusei şi aşa mai departe. „De fapt, educaţia pacienţilor afectaţi de tuberculoză este o permanentă preocupare a personalului medical. Există broşuri şi pliante la nivelul secţiilor, astfel pacienţii putându-se informa permanent în legătură cu aspectele bolii şi modul de tratament”, confirmă Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.  În acest sens pledează şi recenta vizită a reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În urma vizitării secţiilor  medicale şi a intervievării pacienţilor, aceştia au rămas foarte mulţumiţi de condiţiile de diagnostic şi tratament ale pacienţilor, modul de abordare a acestora şi de efortul personalului medical de a asigura condiţii corespunzătoare efectuării unui act medical de calitate.
O problemă mereu discutată în ultimii ani este creşterea incidenţei tuberculozei chimiorezistente (MDR).

Bolnavul, principala sursă de răspândire a TBC
Principala sursă de infecţie tuberculoasă este reprezentată de persoana bolnavă de tuberculoză, de regulă localizată pulmonar, care elimină bacili tuberculoşi, cel mai frecvent prin tuse şi expectoraţie, dar  şi prin strănut, vorbit şi aşa mai departe.
O sursă de infecţie lăsată netratată va infecta, în medie, între 10 şi 15 persoane în fiecare an, iar dintre persoanele infectate, un procent de  5-10% vor dezvolta boala. În general, un bolnav bacilifer cunoscut, care a început tratament antituberculos, este mai puţin contagios pentru persoanele din jur, decât bolnavul necunoscut.
În 80% din cazuri, procesul tuberculos se localizează la plămâni.
Astfel, simptome ca tusea cu durată de cel puţin 3 săptămâni, alături de pierderea ponderală, astenie, febră, transpiraţii nocturne, dureri toracice, dispnee, hemoptizie, trebuie să aducă pacientul la medicul de familie care îl va orienta spre medicul pneumolog. „Prin urmare, în lupta împotriva tuberculozei, sunt foarte importante diagnosticarea şi instituirea tratamentului cât mai precoce, cooperarea pacientului pentru respectarea schemei şi a duratei tratamentului, educarea acestuia pentru a nu deveni o sursă de contagiozitate. De asemenea, este foarte important ca pacientul sa rămână internat pe toată perioada de contagiozitate a bolii”, spune Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here