Spitalele se dotează cu unităţi speciale pentru intervenţii la pacienţi cu accidente vasculare cerebrale acute

546

Ministerul Sănătăţii pregăteşte extinderea compartimentelor speciale pentru intervenţii în cazul pacienţilor cu accidente vasculare cerebrale (AVC) acute în mai multe spitale din ţară. O astfel de unitate ar putea funcţiona şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, conducerea unităţii luând în calcul pregătirea documentaţiei pentru autorizare.

Iniţiativa de la Ministerul Sănătăţii, aflată în dezbatere publică, modifică Ordinul MS nr.1097/2014 privind înfiinţarea unităţilor de urgenţe neurovasculare, la acel moment gândite să se dezvolte etapizat. Până în prezent sunt aprobate astfel de unităţi de urgenţe neurovasculare la trei unităţi medicale din Capitală: Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare Bucureşti, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias. În plan mai erau spitale din Cluj, Timişoara, Iaşi, Târgu-Mureş şi Craiova. Modificările sunt propuse de comisia de specialitate şi de conducerea Societăţii de Neurologie din România, prin care denumirea considerată mai potrivită, pentru a nu crea confuzii privind includerea acestora la medicina de urgenţă, să fie “unităţi de accidente vasculare cerebrale acute” UAVCA (după denumirea în engleză Stroke Units), care va înlocui cea de „unităţi de urgenţe neurovasculare”.
În cazul AVC-urilor, intervalul optim de intervenţie terapeutică eficientă este de maximum 4,5 ore (de preferat 3 ore) de la producere, ceea ce include timpul de intervenţie medicală de urgenţă prespitalicească, diagnosticul corect – clinic, imagistic şi de laborator de către medicul neurolog de gardă din structura de urgenţă a spitalului. Astfel, se impune o distribuire a acestor compartimente pe teritoriul ţării, astfel încât să fie asigurată asistenţa medicală eficientă, se arată în ordinul menţionat. La ora actuală, în spitale, secţiile de neurologie, sunt cele care au competenţa necesară.
Comisia de Neurologie şi Neurologie Pediatrică a Ministerului Sănătăţii va colabora cu Universităţile de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj, Târgu Mureş, Craiova pentru a asigura pregătirea personalului medico-sanitar care va lucra în aceste structuri.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here