Spitalele, obligate să-și facă publice facturile

372

Parlamentarii propun ca spitalele publice și toți ceilalți operatori economici de drept public din rețeaua de sănătate, să publice pe paginile lor de internet toate facturile de achiziții publice aferente ultimului trimestru. Cei care nu se supun prevederilor legale, riscă să fie amendați. Sancțiunile pentru conducătorii unităţilor care nu publică deloc facturile sunt cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei.

Propunerea legislativă pentru completarea art. 188 al Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii se află în dezbatere publică la Camera Deputaților, după ce a fost respinsă, în luna aprilie, de Senat.
Proiectul se referă la facturile de cumpărare de la toate spitalele şi unităţile din sistemul de sănătate, care ar trebui să fie publicate online. „Stoparea deturnării din banii sănătății se poate realiza printr-o măsură simplă, necostisitoare și preventivă: publicarea din oficiu și prin mijloace on-line a facturilor de cumpărare ale achizitorilor publici din sănătate, cu asigurarea accesului continuu, timp de 5 ani, la acest tip de informații publice, după anonimizarea datelor cu caracter personal”, au transmis inițiatorii, în expunerea de motive.
Parlamentarii susțin că se poate face o examinare comparativă a preţurilor mari faţă de nivelul real al pieţei, cantităţile vor fi văzute dacă sunt justificate sau nu, plus că achiziţiile făcute fără o evaluare tehnologică specifică vor putea fi observate imediat.
Iniţiativa completează articolul 188 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, după cum urmează: „Alineat (5) – Spitalele publice, dar şi toţi ceilalţi operatori economici de drept public din reţeaua de sănătate, care aparţin Ministerului Sănătăţii, altor ministere şi instituţii publice, autorităţilor administraţiei publice locale, organizate ca instituţii publice, indiferent de tipul şi sursa fondurilor publice de care dispun, vor publica, în mediul on-line, pe site-ul propriu, toate facturile de achiziţii publice aferente ultimului trimestru, după anonimizarea datelor cu caracter personal şi în termen de cel mult 60 zile de la încheierea trimestrului, cu asigurarea accesului on-line continuu la aceste informaţii de interes public, timp de 5 ani”.

Sancțiuni pentru nerespectarea legii
Parlamentarii precizează și amenzile pentru neasigurarea accesului continuu la aceste date, sancțiuni care se situează între 3.000 şi 6.000 de lei, iar pentru publicarea selectivă, de la 5.000 la 10.000 de lei. Conducătorii unităţilor care nu publică deloc facturile se pot alege cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei.
Potrivit proiectului, amenzile vor fi date de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Pe de altă parte, Guvernul a transmis, într-un punct de vedere ataşat iniţiativei, că CNAS nu este un organism care să poată aplica sancţiuni.
Trebuie menționat faptul că Senatul a respins această iniţiativă în data de 25 aprilie.
În prezent, aceasta se află în dezbatere publică la Camera Deputaţilor, care este camera decizională.
M.S.

2 COMENTARII

  1. Ce amuzant! Cica sa verifice CAS. Mai nemernicilor de politicieni, pai sefii CAS nu sunt numiti politic? pai si atunci cum crede cineva ca spre exemplu Bondoc il va pedepsi pe Tataru ca nu a publicat facturile pe site? Asta este ca si concursurile in administratia publica… legislatie stufoasa,nemaipomenita si cand incolo, subiectele sunt date pe sub mana la scris iar la interviu, cei cu 10 vor primi 3 iar cei cu 5 vor primi 10 . Si uite asa vor intra numai cei insemnati cu stea rosie in frunte!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here