Spitalele din Gorj mai au nevoie de zeci de miliarde

137

spital 700Până la rectificarea bugetară pentru spitale, managerii acestora fac nenumărate calcule pentru a reuşi să acopere cheltuielile curente. Chiar dacă deocamdată încă se mai descurcă, la fiecare spital se aşteaptă rectificarea. Pentru toate unităţile spitaliceşti din judeţul nostru ar mai fi nevoie de zeci de miliarde pentru a se încheia anul bine.

 

Rectificarea bugetară pentru spitalele din judeţul nostru încă este aşteptată; deocamdată nu se ştie când va veni. Sunt semnale că până la sfârşitul acestei luni, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj va primi rectificarea, dar nu este nimic cert. Prin urmare, pentru acoperirea cheltuielilor spitalelor pentru luna noiembrie se va umbla, cel mai probabil, la fondul de rezervă.

Deşi în urmă cu o săptămână a venit o suplimentare bugetară pentru spitale, totuşi, situaţia este destul de dificilă şi apăsătoare. „A venit acea suplimentare, dar noi avem nevoie de zeci de miliarde ca să încheiem anul cum trebuie. Deocamdată ne descurcăm şi cu medicamentele şi cu hrana. Totuşi, avem nevoie de mulţi bani”, a mărturisit Vasile Stănculete, managerul Spitalului Judeţean Târgu-Jiu.

În acelaşi timp, managerii spitalelor nu-şi pierd speranţa şi aşteaptă ca situaţia să se îmbunătăţească. „Nici în anii trecuţi nu am rămas descoperiţi şi nu cred că vom rămâne nici acum”, declara Eufimia Dumitrescu, directoarea Spitalului Orăşenesc Novaci.

Deblocarea fondului de rezervă – soluţia salvatoare

Fondul de rezervă este format din procentul de 5% reţinut de CJAS de la fiecare spital la semnarea contractului. Acum, se pare că deblocarea acestui fond este soluţia pentru a se face faţă situaţiei actuale, până la venirea rectificării bugetare.

La unele spitale din judeţul Gorj încă mai există bani pentru plata integrală a salariilor, a tichetelor de masă şi aşa mai departe. La altele, însă, managerii caută soluţii pentru a face faţă acestei situaţii delicate. Tichetele de masă au rămas, deocamdată, doar o amintire la spitale precum cele din Motru, Turceni sau Rovinari.

Reamintim faptul că în luna august 2011, CJAS Gorj a primit o rectificare bugetară în valoare de peste 16,4 milioane lei. Din această sumă, cea mai mare parte revine unităţilor farmaceutice, 12,5 milioane de lei. De asemenea, s-a mai primit suma de 5,2 miliarde de lei vechi pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj, 240 de milioane de lei vechi pentru analizele de laborator şi pentru îngrijirile la domiciliu, 280 de milioane de lei vechi.

De asemenea, la sfârşitul săptămânii trecute, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a primit peste zece miliarde lei vechi, suma fiind o suplimentare a bugetului spitalelor din judeţul nostru. Banii vor fi folosiţi pentru plata salariilor. „A venit o suplimentare de peste zece miliarde lei vechi, mai exact 1.018.000 lei noi. Banii vor fi folosiţi pentru plata salariilor din octombrie, plăţi ce se fac la 15 noiembrie. Şi mai rămâne ceva şi pentru decembrie”, a precizat Daniel Şurlea, director adjunct al CJAS Gorj.

Rectificarea bugetară încă este aşteptată şi se pare că va veni în următoarea perioadă.

CJAS Gorj a calculat suma care ar fi necesară unităţilor spitaliceşti, aceasta ridicându-se la 125 miliarde lei vechi.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here