Spital privat din donații la Târgu-Jiu

1900

Administratorul unui laborator de analize medicale din Târgu-Jiu propune înființarea unui spital privat în municipiu. El ar putea fi ridicat cu ajutorul gorjenilor, din donații. Inițiativa lui Tudor Pungan a fost bine primită și sprijinită în mediul online.

Tudor Pungan propune ca noul spital să funcționeze cu zece cabinete medicale și câteva blocuri operatorii, precum chirurgie, ortopedie, ginecologie, interne și oftalmologie. „Acum 12 ani am revenit în Târgu-Jiu, după 15 ani de Timișoara. Și acolo, ca și în alte orașe, situația sistemului medical se confruntă cu aceleași probleme, gestionarea greșită a banilor și servicii ce nu se ridică nici în 2019 la standardele europene. Mă gândeam că o comunitate este bazată, în primul rând, pe unitate, aleșii noștri să fie compatibili cu posturile câștigate la alegeri și cu multe idei constructive pentru noi, cetățenii acestei țări. Din păcate, de multe ori, nu este așa. Eu am înțeles că dacă noi nu suntem uniți, să construim și să ridicăm standardele, nu se întâmplă nimic bun. Pacienții se reorientează spre spitale din alte județe sau clinici private. Nu are rost să vorbim de sistemul medical de stat, sunt lucruri cunoscute, vizibile de noi toți, sau ascunse, pe care le știu doar managerii spitalelor sau șefii de secție. Dacă am iniția o strângere de fonduri pentru un spital privat în Târgu-Jiu? Spital ce ar funcționa în contract cu Casa de Asigurări și cu asigurări private de sănătate. Credeți că sunt suficient de multe persoane ce s-ar alătura să doneze pentru un astfel de proiect?”, a postat Tudor Pungan, pe o rețea de socializare.

„O poveste pentru visători”
Inițiatorul proiectului a făcut rapid câteva calcule. Pungan spune că investiția s-ar ridica la 1,5 milioane de euro și s-ar putea accesa inclusiv fonduri europene. Contribuția fiecărui gorjean la acest proiect ar fi una modică. „Se pot accesa fonduri doar dacă există clădirea. Ar costa fără dotări în jur de 900.000 de euro. Dacă fiecare cetățean al Târgu-Jiului ar dona 20 lei, am reuși. Dacă fiecare cetățean al Gorjului ar dona 6 lei, ar fi același rezultat. Aceste sume sunt pentru 100% proiect finalizat, dar se poate și cu jumătate de sumă (10 lei sau 3 lei) și restul prin fonduri europene. Este aproape o poveste pentru visători, dar dacă se construiau doar 20 km pe an de autostradă în cei 30 ani? Unde eram acum? Aștept sugestii sau inițierea unor discuții cu firme de top din Gorj ce se pot implica”, a spus Pungan.
O primă reacție a venit de la cunoscutul medic Bogdan Niculescu, șeful secției de Ortopedie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu. „Spital privat făcut din banii tuturor? Şi proprietarul cine este? Probabil toţi care au contribuit sunt proprietari. Atunci managerul este numit de acţionari şi mă gândesc că va fi o nebunie. Să nu mai vorbim ce se poate face cu 1,5 milioane de euro, cam 2 săli de operaţie”. Pungan spune că s-ar găsi soluții pentru a nu fi „90.000 de asociați” la spital, iar legat de costuri, se pot accesa fonduri europene cu o contribuție de 30%.
Inițiativa spitalului din fonduri private a fost primită destul de bine. „Felicitări pentru inițiativă. Dacă s-ar lansa acest proiect, cei 2% din impozit ar fi direcționați către spital”, „aș dona cu condiția să aduceți și medici pe măsură, nu pe cei din spitalul de stat de azi. Ce facem? Îi mutăm de la stat la privat cu aceeași pregătire și interes pentru pacienți”, „Doamne-ajută! Aș ajuta lună de lună doar să știu că mă duc undeva unde e curățenie, medici care nu au buzunar la halate sau să-mi cumpăr medicamentele. Sunt oameni de bună credință și cu dare de mână care cred că ar dona mult mai mult”, sunt doar câteva dintre mesajele primite de la gorjeni care au îmbrățișat această idee, deși unii dintre ei sunt sceptici că s-ar putea concretiza.
I.I.

3 COMENTARII

 1. Hehe, ca glumă, sună bine… Păi numai CLĂDIREA pentru cele 5 secții ar fi peste 3-4 milioane de euro! Cele 5 secții nu sunt doar 5 camere, cu fiecare secție este UN COMPLEX de încăperi: saloanele propriu-zise (măcar 5), săli de operație (măcar 1 de fiecare secție, fiecare având specificul ei, dotarea sa…), alte încăperi anexe. pentru medici, pentru asistente, pentru personalul TESA, lifturi, triaj, holuri, încăperi pentru sterilizare instrumentare, dușuri pentru personal, dușuri pentru pacienți, magazii (măcar 1-2 de fiecare secție), o centrală telecomunicații / o cameră pentru server, centrala termică, centrala electrică (prevăzută și cu generatoarele de urgență când se ia curentul)… Deci, pe puțin vreo 30 de încăperi, mai mari sau mai mici. La care se adaugă terenul aferent, unde să fie, eventual, și un heliport… Cine crede că toate astea se fac DOAR cu 1,5 milioane de euro, se înșeală…
  La care se adaugă dotările saloanelor, dotările sălilor de operații și celelalte dotări tehnice: servere, calculatoare, rețelele de utilități centrala electrică, centrala termică ș.a.m.d.
  Eu cred că și 3-4 milioane de euro sunt puține pentru a face acel spital privat cu cele 5 secții!
  Așa, pentru curioși: DOAR / „DĂCÂT” O lampă chirurgicală Dr. Mach Led 2SC Hybrid costă 26.007,00 RON. Ori 5 săli – ai sărit de 30.000 de euro doar aici…

  E bine că domnul de la Tudor Med visează frumos, e semn că mai sunt speranțe, da’ nici un pic de realitate n-a omorât pe nimeni… 🙂

  În plus: CÂTE MILIARDE ar costa o operație de apendicită la spitalul respectiv? 🙂

 2. 12 paturi / sectie x 10 mp xxx200 mp in total cu tot ce trebuie , 200. 000 euro pentru constructie , si inmultim cu cat putem , cate sectii dorim . Este vorba de un Spital Mic , sa completeze ce avem , altii fac blocuri si vand la acest pret. Iar daca discutam de preturi, fundatia este non profit , salarii plus cheltuieli fac pretul final al actului medical. 2%..contract cu CAS , sunt venituri ce pot acoperi actul medical. Cladirea este principalul obiectiv pentru donatii, in rest accesarea de fonduri pentru aparatura ar duce cu brio la finalizarea proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here