Speranţe pentru suferinzii de scleroză multiplă

702

La nivelul judeţului Gorj, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), la sfârşitul trimestrului III al anului trecut au rămas în evidenţele medicilor 82 de bolnavi cu scleroză multiplă, 15 dintre ei fiind diagnosticaţi cu această boală chiar în cursul respectivului trimestru. În urmă cu o săptămână, medici britanici au anunţat că mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu scleroză multiplă au prezentat o serie de ameliorări remarcabile, după ce au primit un tratament care, de obicei, este utilizat împotriva cancerului.

Scleroza multiplă este o maladie care, în prezent, este incurabilă. Potrivit presei internaţionale, un tratament recent a permis unor pacienţi diagnosticaţi cu această boală să meargă din nou, prin “restartarea” sistemelor lor imunitare. În cadrul unui test clinic desfăşurat la Spitalul Royal Hallamshire din Sheffield, desfăşurat pe un număr de 20 de pacienţi, cercetătorii au folosit celule suşă în transplanturile de măduvă osoasă. Metoda în cauză, denumită transplant autolog de celule suşă hematopoietice (HSCT), are efect prin utilizarea chimioterapiei, pentru a distruge acea parte a sistemului imunitar care cauzează scleroză multiplă. Testul clinic a fost prezentat în cadrul unui program de televiziune – BBC Panorama.
Tratamentul a fost atât de eficient în cazul unora dintre pacienţi, încât aceştia şi-au recăpătat abilitatea de a merge.

Zeci de bolnavi, în Gorj
Numărul persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă este din ce în ce mai mare. Numai la nivelul judeţului nostru, în trimestrul III al anului trecut au primit acest diagnostic 15 persoane, la finalul perioadei de analiză rămânând în evidenţele medicilor 82 de pacienţi cu scleroză multiplă, conform statisticii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Scleroza multiplă afectează sistemul nervos central şi este diagnosticată, în general, la persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani.
Scleroza multiplă (SM), numită și scleroză în plăci, scleroză diseminată, este o boală inflamatorie în care tecile izolatoare ale celulelor nervoase din creier și măduva spinării sunt deteriorate. Numele de scleroză multiplă se referă la cicatricile (sclerele —mai cunoscute sub numele de plăci sau leziuni) aflate în special în substanţa albă a creierului și măduvei spinării.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.