Speranțe pentru bolnavii de SIDA

542

De la an la an, numărul persoanelor bolnave de SIDA crește. Din fericire, o nouă terapie anti-HIV le dă speranţe acestora. Este vorba de un vaccin experimental, dezvoltat de cercetători britanici şi spanioli. Primele teste realizate pe subiecţi umani au arătat că vaccinul inhibă temutul virus pentru o perioadă de şase luni, timp în care pacienţii nu mai trebuie să urmeze un tratament medicamentos.

La nivelul judeţului nostru, în 2016, s-a înregistrat un deces în rândul unui bolnav de SIDA. A crescut, de asemenea, numărul persoanelor seropozitive. „În cursul anului trecut, au intrat în statistică cinci cazuri de infecţie cu HIV şi a fost confirmat şi un caz de SIDA. Tot atunci s-a înregistrat şi un deces la un pacient cu SIDA. În total, la sfârşitul anului 2016 aveam 39 de seropozitivi”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Cercetările în domeniul medical continuă, în speranța identificării unui tratament pentru această boală. Recent a fost realizat un vaccin experimental anti-HIV. Terapia a fost realizată prin eforturile comune ale unor cercetători de la Oxford şi Barcelona. Până acum, vaccinul a fost testat pe 13 pacienţi infectaţi cu virusul HIV. La cinci dintre ei, sistemul imunitar a reuşit să controleze virusul HIV, pentru jumătate de an. Ca în cazul oricărui tratament, reacţia pacienţilor la vaccin depinde de mai mulţi factori; cercetătorii vor să afle cum pot face să împiedice virusul HIV să atace sistemul imunitar, pentru perioade mai lungi de timp, poate pentru tot restul vieţii bolnavului. Deşi rezultatele sunt mai mult decât încurajatoare, experţii avertizează că varianta comercială a vaccinului, care să aibă toate aprobările autorităţilor sanitare, ar putea ajunge pe piaţă abia peste zece ani.

Cum se transmite HIV?
SIDA (Sindromul Imunodeficienței Dobândite) este o afecţiune a sistemului imunitar, caracterizată prin infecţii oportuniste, neoplasme, disfuncţii neurologice şi o mare varietate de alte sindromuri.
HIV este prezent în sângele persoanei infectate şi în secreţiile genitale (sexuale). Astfel, există risc crescut de infectare cu HIV în următoarele situaţii: contact sexual neprotejat, utilizarea în comun a seringilor, forfecuţelor de unghii, lamei de ras, periuţei de dinţi, practica frăţiei de cruce, contactul direct cu sângele unei persoane infectate, transfuzii de sânge de la o persoană infectată.
De asemenea, virusul se poate transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii, la naştere sau la alăptare. HIV nu se transmite prin: strângere de mână, sărut, îmbrăţişare, tuse, strănut, toalete, transpiraţie, piscine, linguriţe, furculiţe şi alte tacâmuri, autobuz, scaune, birouri.
M.S.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here