Sala de spectacole a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu s-a umplut ieri de copii veniţi să asiste la premiera poveştii muzicale „Sultăniţa”, pusă în scenă de Trupa de păpuşari profesionişti „Pinocchio” a Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu. Textul piesei de teatru a fost scris de Carol Landh, iar regia artistică este semnată de Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă.
Timp de o jumătate de oră, membrii Trupei de păpuşari „Pinocchio” au dat viaţă unor personaje precum Sultăniţa, vulpea cea şireată sau împăratul, asta spre încântarea micilor spectatori curioşi, care i-au răsplătit apoi cu aplauze călduroase. „Textul este scris de domnul Carol Landh, fostul scenograf al Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului”. A scris a piesă de teatru a cărei adaptare pentru teatrul de păpuşi am făcut-o eu. Cupletele muzicale originare au fost de asemenea realizate de mine, ca şi regia artistică a spectacolului. Este pentru prima oară când banda de spectacol este făcută în totalitate cu contribuţia actorilor de la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, un lucru de care eu personal sunt foarte mulţumit; le şi mulţumesc public pentru asta şi o să recidivăm de fiecare dată când montăm câte un spectacol să folosim vocile lor. A ieşit o bandă de spectacol excepţională, interpretată profesional până în vârful unghiilor şi e un lucru bun pentru că, din punctul meu de vedere, a crescut foarte mult calitatea spectacolului nostru”, a precizat Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu.
Spectacole la muzeu, din aprilie
Din păcate, trupa „Pinocchio” nu are o sală de spectacole proprie, ceea ce înseamnă că trebuie să-şi susţină spectacolele în condiţii improprii. Conducerea Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu încearcă însă să remedieze această problemă. O posibilă soluţie ar fi folosirea unei săli din incinta Muzeului Judeţean Gorj, unde membrii trupei ar urma să susţină spectacole o zi pe săptămână. „Noi suntem trupa de păpuşari „Pinocchio” pentru că nu avem o sală de spectacole proprie unde să dăm spectacolele; dacă mergem în afara oraşului, dăm spectacole la căminele culturale din judeţ, dacă nu în sălile de clasă de la grădiniţe şi şcoli sau în sălile de sport. Deci condiţii destul de precare pentru un spectacol de teatru de păpuşi. Ne-am propus şi o să încercăm, probabil imediat după Paşti, să folosim o zi pe săptămână sala Muzeului Judeţean pentru spectacole de sine stătătoare, la sediu, cum se chemă ele, anume pentru premiere, dar şi pentru spectacole pentru copii în care luminile de scenă, acustica, amplificarea scenei, decorurile şi scenografia sunt altele decât în condiţiile astea improprii”, a mai spus Viorel Gârbaciu.
Roxana Lupu