Spectacol de excepţie la aniversarea Ansamblului „Maria Lătăreţu”

883

Ansamblul „Maria Lătăreţu” al Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu a împlinit săptămâna trecută zece ani de existenţă. Evenimentul a fost sărbătorit printr-un spectacol ce a reunit profesori, actuali şi foşti elevi ai Şcolii Populare de Artă şi patru dintre cei mai îndrăgiţi solişti de muzică populară din ţară.

Casa de Cultură a Sindicatelor a fost joi, seara, gazda unui spectacol de excepţie organizat de Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu cu ocazia aniversării a zece ani de existenţă a Ansamblului „Maria Lătăreţu”. Spre încântarea spectatorilor prezenţi în număr mare, pe scenă au urcat rând pe rând, cei mai de seamă reprezentanţi ai folclorului gorjenesc, de la elevi şi profesori ai Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu la interpreţi consacraţi ai muzicii populare: Petrică Mâţu Stoian, Niculina Stoican, Constantin Enceanu şi Mariana Ionescu Căpitănescu. Toţi au cântat cu drag pentru a sărbători aniversarea Ansamblului „Maria Lătăreţu”, grup  pentru care au avut numai cuvinte de laudă. spectacol maria lataretu (1)„Există oameni care reuşesc să păstreze şi să ducă mai departe cu cinste şi cu onoare numele Mariei Lătăreţu. Este un ansamblu care creşte frumos, un ansamblu care deja are tradiţie”, a spus interpreta Niculina Stoican. „Însăşi numele acestui ansamblu mă obligă să vin atunci când sunt invitată deoarece pentru mine Maria Lătăreţu înseamnă rădăcina folclorului gorjenesc”, a spus şi Mariana Ionescu Căpitănescu. Şi Constantin Enceanu a ţinut să-i felicite pe membrii Ansamblului „Maria Lătăreţu” pentru modul în care ştiu să păstreze tradiţia cântecului popular gorjenesc. „Este un lucru extraordinar că, iată, tradiţia nu o să piară, este pe mâini bune. Sunt zece ani de când Ansamblul „Maria Lătăreţu” a luat fiinţă şi lucrurile pe care membrii acestuia le-au făcut sunt frumoase. Îi felicit pentru tot ceea ce au făcut”, a spus acesta.

Zece ani de cântec şi joc
Înfiinţat în 2005, Ansamblul „Maria Lătăreţu” al Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu, a reuşit, de-a lungul anilor, spectacol maria lataretu (2)să obţină premii importante la festivalurile din ţară şi din străinătate, reprezentând, aşa cum s-a şi intenţionat, o adevărată rampă de lansare pentru tinerii interpreţi de muzică populară din Gorj.  „Părintele” acestui ansamblu este fostul director al Şcolii Populare de Artă, Viorel Gârbaciu, prezent şi el la spectacolul aniversar. „Mulţumesc bunului Dumnezeu că mi-a picurat ideea de a gândi că un ansamblu din Gorj trebuie să poarte numele Măriei Lătăreţu (…) Sunt lucruri care se fac pentru nemurirea neamului românesc şi se fac bine la Gorj. Cred că nicăieri în ţara spectacol maria lataretu (3)românească nu există atâta emulaţie creatoare în domeniul cântecului, jocului şi portului popular bine făcut şi bine ales, fără idioţenii, kitsch, pseudo-muzică, pseudo-dansuri, pseudo-costume şi aşa mai departe. (…) Calitatea artistică a acestor formaţii, valorile pe care în toţi aceşti ani le-a scos ŞPA, Ansamblul „Maria Lătăreţu”, zeci de tineri talentaţi care cuceresc în fiecare an lauri de la festivalurile naţionale, acestea sunt exemplele grăitoare de demnitate a mişcării culturale în domeniul cântecului tradiţional românesc, a portului tradiţional, a dansului tradiţional românesc”, a spus Viorel Gârbaciu.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here