Spectacol de colinde şi obiceiuri în Piaţa Prefecturii

385

Piaţa Prefecturii din Târgu-Jiu a răsunat şi în acest an de glasurile a sute de colindători, veniţi din tot judeţul pentru a participa la “Alaiul obiceiurilor de iarnă”, un eveniment organizat anual în ideea de a promova tradiţiile specifice sărbătorilor de iarnă. Anul acesta, la Alai a participat chiar şi un grup de colindători din Mehedinţi, iar organizatorii speră ca de anul viitor la eveniment să participe reprezentanţi ai tuturor judeţelor Olteniei.

alai obiceiuri de iarna (2)O nouă ediţie a “Alaiului obiceiurilor de iarnă” s-a desfăşurat joi la Târgu-Jiu, transformând încă o dată Piaţa Prefecturii din municipiu într-o scenă pe care 14 grupuri de colindători s-au perindat pentru a-i încânta pe cei prezenţi cu glasurile lor, dar şi cu prezentarea unor obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă în zonele din care provin. Anul acesta, din alai a făcut parte chiar şi un grup de colindători veniţi din Baia de Aramă.

alai obiceiuri de iarna (3)“Este cea de-a XXVI-a ediţie a alaiului obiceiurilor de iarnă. Pentru a încerca să mărim vizibilitatea acestui Alai şi acestui eveniment, anul acesta avem bucuria de a avea şi un ansamblu de la Baia de Aramă, din Mehedinţi. Le mulţumim pentru prezenţă şi, dacă dă Dumnezeu să fim sănătoşi, să sperăm că anul viitor vom avea un alai al obiceiurilor de iarnă aici, la Târgu-Jiu, din care vor face parte formaţii de tradiţii şi obiceiuri de iarnă măcar din toată regiunea Olteniei”, a spus Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. “Vă mulţumim peste efortul pe care l-aţi făcut să veniţi astăzi la Târgu-Jiu, într-un alai al obiceiurilor de iarnă, pentru tot ceea ce aţi făcut până acum, pentru că păstraţi în continuare tradiţiile şi obiceiurile gorjeneşti şi pentru că, păstrându-le dumneavoastră, le veţi da mai departe celor care vin după noi”, le-a transmis acesta membrilor grupurilor de colindători.

alai obiceiuri de iarna (4)Şi reprezentanţii autorităţilor judeţene au ţinut să le mulţumească reprezentanţilor instituţiilor de cultură, instructorilor, profesorilor, dar şi copiilor pe care aceştia îi pregătesc pentru efortul depus în vederea păstrării tradiţiilor populare gorjeneşti. “Împreună cu instituţiile de cultură din judeţ, Consiliul Judeţean Gorj încearcă să facă tot ceea ce este posibil pentru păstrarea tradiţiilor, pentru promovarea folclorului, obiceiurilor, portului gorjenesc. (…) Şi în anii care urmează atenţia noastră se va concentra pe ceea ce înseamnă păstrarea tuturor acestor obiceiuri. Alături de mulţumirile noastre pentru instituţiile de cultură, pentru oamenii de cultură care se zbat şi îşi pun toată puterea la bătaie pentru a reuşi să organizeze an de an aceste manifestări culturale, vin şi mulţumirile pentru dumneavoastră, cadre didactice, instructori din judeţul Gorj şi dincolo de graniţele judeţului nostru, dar şi mulţumiri pentru minunaţii copii care arată încă o dată că portul gorjenesc este frumos nu numai pe adulţi, ci mai ales pe aceste minunate vlăstare”, a spus Ciprian Florescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

alai obiceiuri de iarna (5)Dintre obiceiurile puse în scenă anul acesta de către grupurile de colindători nu au lipsit jocul ursului, jocul caprei, dar nici cel al piţărăilor cu măşti, stârnind zâmbete celor prezenţi. Conform tradiţiei, la final colindătorii au fost răsplătiţi cu daruri pentru bucuria oferită celor care au asistat la spectacolul oferit de aceştia.
Roxana Lupu

alai obiceiuri de iarna (6) alai obiceiuri de iarna (7) alai obiceiuri de iarna (8)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here