Spaţiu nou şi modern pentru comercianţii din Piaţa Centrală

162

IMG_1728Autorităţile locale din municipiul Târgu-Jiu au pregătit un proiect ambiţios pentru producătorii şi comercianţii din Piaţa Centrală. Pe parcursul anului viitor se va realiza un corp închis, uşor încălzit, unde vor fi 160 de mese. Dispus pe două nivele, parter plus etaj, corpul ce urmează a fi realizat în nouă luni de zile, oferă condiţii optime pentru activitatea celor din piaţă, atât pe parcursul anotimpurilor calde, cât şi iarna.

Modernizarea Pieţei Centrale prin construirea corpului B este un proiect ambiţios, care va fi realizat pentru beneficiul comercianţilor şi producătorilor, dar şi pentru cumpărători. Nu în ultimul rând, nici produsele nu vor mai avea de suferit din cauza gerului, după darea în folosinţă a noului conf Piata Centrala (3)spaţiu. „Este vorba de Modernizarea Pieţei Centrale prin construirea corpului B; aceasta este titulatura investiţiei. Prin această investiţie se doreşte realizarea unei incinte închise pe platoul situat în spatele Halei de Carne; o incintă parter şi etaj, cu o suprafaţă desfăşurată de 1.200 metri pătraţi. Destinaţia acesteia va fi pentru desfacerea produselor agroalimentare şi vine ca o completare la platoul central în care funcţionează în prezent activitatea de desfacere a produselor agroalimentare. Această incintă, ca o completare va oferi un microclimat corespunzător pe tot parcursul anului, astfel încât să ofere condiţii civilizate pentru activitatea de comerţ”, a menţionat Raul Chiriac, şeful Serviciului Investiţii din Primăria Târgu Jiu.

Cât priveşte etapa actuală în care se află proiectul, Chiriac a spus că „documentaţia a fost conf Piata Centrala (6)finalizată. În această perioadă vom obţine avizele necesare pentru obţinerea autorizaţiei de construire, după care urmează demararea procedurii de achiziţie pentru încheierea contractului de execuţie a lucrărilor. Durata estimată pentru realizarea investiţiei este de nouă luni de zile”.

Spaţiu închis şi încălzit

Potrivit arhitectului Cristi Ionescu noul spaţiu are un beneficiu major, acela de a fi încălzit iarna şi răcit vara. „Proiectarea acestui obiectiv, denumirea investiţiei: „Modernizare corp B Piaţa Centrală” vine ca o desfăşurare logică a activităţii de edificare a Pieţei Centrale a municipiului Târgu-Jiu, lucru pe care l-am început în 1998 cu prima etapă – corpuri din zona de Nord – acolo unde se desfăşoară acum activitate de comerţ particular cu brânzeturi şi flori; a urmat o altă etapă: piaţa centrală descoperită şi închisă – circa 1.500 de metri pătraţi şi în această zonă – partea de Sud a Pieţei Centrale – se va construi acest punct comercial important; el va asigura ceea ce a apărut ca necesar în aceşti ani, şi anume: un spaţiu închis pentru desfăşurarea activităţii de comerţ cu produse agroalimentare, închis şi uşor încălzit. Până acum nu am avut aşa ceva. Am avut spaţii închise, dar total neîncălzite”, a explicat arhitectul Cristi Ionescu.

160 de mese dispuse pe două nivele

Corpul care urmează a fi construit va avea 160 de mese, fiind dispuse 70 la parter şi 90 la etaj. De asemenea, construcţia a fost prevăzută cu tot ce este necesar pentru desfăşurarea activităţii de comerţ. „Planul Parter asigură o suprafaţă de circa 450 de metri pătraţi suprafaţă utilă. Şi spre magazinul Succes şi undeva la mijloc s-au asigurat zone de pătrundere carosabilă pentru aprovizionarea halei de carne în sistem particular. De asemenea, grupurile sanitare sunt realizate pe sexe, femei şi bărbaţi; se asigură nu numai necesarul de personal care desfăşoară activitatea comercială, ci şi pentru cumpărători; norma este un loc de grup sanitar la 25 de oameni. De asemenea, s-au prevăzut accese pentru marfă, pentru persoane, dar şi pentru persoanele care suferă de dizabilităţi locomotorii. Va fi mobilat cu mese din fibră de sticlă, care să asigure şi stocarea pe timp de noapte a circa 15 kilograme de produse. La nivelul parterului sunt circa 70 de mese”, precizează arhitectul.

La nivelul etajului s-a prevăzut mărirea suprafeţei de vânzare „datorită faptului că nu mai e nevoie de acea trecere pentru aprovizionare la hala de carne. Pe centru s-a lăsat un spaţiu liber în care este „plantată” scara principală de acces la etaj şi undeva acest spaţiu liber oferă de la nivelul etajului un spectacol deosebit al meselor; la nivelul tavanului avem o zonă de luminatoare. La intrarea dinspre complexul Rodna sunt prevăzute şi scaune pentru persoane mai în vârstă care simt nevoie să se mai odihnească.

Este o construcţie metalică, stâlpi din europrofile, iar închiderile sunt realizate cu panouri termoizolante de 10 centimetri, vopsite în câmp electrostatic. Uşile de acces sunt cu deschidere automată; pardoselile sunt pentru trafic intens, cu linoleum aşezat pe şapă, iar la grupurile sanitare se foloseşte gresie, faianţă şi ghips carton. (…)Este asigurat aproximativ 80% din platoul actual cu mutare imediată în acea zonă pe vreme friguroasă. Iarna se asigură o temperatură optimă de circa 15 grade Celsius, iar vara maxim 25 de grade, ca la marile magazine”, afirmă arhitectul Cristi Ionescu.

În total, această investiţie se ridică la circa 30 de miliarde lei vechi.

Comercianţii de sub cupolă vor avea prioritate

Alexandru Zaharia, directorul SC EDILITARA PUBLIC Târgu-Jiu susţine că „această investiţie a fost demarată atât la solicitarea unor comercianţi din Piaţa Centrală, cât şi a unor cetăţeni. Prioritar vor avea acces cei de sub cupolă. Pe timp de iarnă activitatea se mai reduce faţă de primăvară, vară, toamnă. De aceea, cu siguranţă cele 160 de mese vor fi suficiente, pentru că sub cupolă avem 192 de mese, iar pe perioada de iarnă cam 20-30% din ele rămân libere pentru că producătorii nu mai au produse suficiente, iar o parte dintre comercianţi mai dau concedii la personalul din subordine şi rămân fără obiectul de activitate”.

În ceea ce priveşte modul de alocare a meselor, Zaharia a menţionat că „mesele nu se vor distribui pe ochi frumoşi. Ele vor fi compartimentate, va fi un sector pentru societăţile comerciale şi unul pentru producători. La data respectivă vom proceda la o tragere la sorţi pentru că vrem, nu vrem, unele mese vor fi dispuse pe un vad mai bun, altele pe unul mai puţin bun. Pentru a fi transparenţă se va proceda la o tragere la sorţi”.

Taxe neschimbate

Taxele pentru ocuparea meselor rămân neschimbate după darea în folosinţă a noului spaţiu. Autorităţile locale au luat în calcul situaţia socio-economică şi au decis să nu majoreze taxele. Astfel, producătorii vor plăti 4,5 lei pe masă pe zi, iar comercianţii vor achita 5,8 lei pe masă pe zi.

Cei care îşi vând produsele în Piaţa Centrală sunt recunoscători autorităţilor locale pentru iniţiativa de a le crea un spaţiu modern şi încălzit. „Ne bucurăm că va fi o piaţă închisă; o să avem condiţii mult mai bune”, a spus Vasile Burlan, un producător din Băleşti, care îşi vinde produsele în Piaţa Centrală.

Un comerciant din Piaţa Centrală, Mihai Ilie a mărturisit că „acest proiect este binevenit pentru că oferă condiţii mai bune comercianţilor, produselor şi clienţilor”.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here