Soțul Lăcrămioarei Pințea, director în compania OMV Petrom, care va construi parcuri fotovoltaice în parteneriat cu CEO!

6908

Complexul Energetic Oltenia a finalizat procedura selectării companiilor cu care se va afla în parteneriat pentru construirea celor opt parcuri fotovoltaice și două grupuri energetice pe gaze, acestea fiind traderul de energie Tinmar Energy și OMV Petrom. Aceste proiecte au fost incluse în „Planul de Restructurare al CE Oltenia” notificat Comisiei Europene în decembrie 2020, iar președintele Directoratului a declarat, public, că primul parc urmează să fie construit în acest an. În board-ul CEO, în poziția de membru al Directoratului, se află Lăcrămioara Deaconu Pințea, iar soțul acesteia, Viorel Pințea, ocupă o funcție importantă în conducerea OMV Petrom, fapt care a generat unele semene de întrebare cu privire la selecție și la strategia de creștere a afacerii.

Pentru implementarea fiecărui proiect, se vor înființa societăți cu capital mixt de tip „Special Purpose Vehicle” ( SPV ), la care CE Oltenia va contribui cu aport de capital în natură, iar investitorii selectaț, Tinmar și OMV Petrom, vor intra în noile firme cu aport în numerar. În parteneriat cu OMV Petrom, CEO va construi un parc fotovoltaic cu o putere instalată de 83 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise ale SE Ișalnița, unul cu o putere instalată de 132 MW pe halda interioară din Tismana – EMC Roșia – Rovinari ), un altul la de 128 MW pe halda interioară Tismana 1 a SE Rovinari și cel de-al patrulea, de 110 MW, pe halda interioară Rovinari Est a SE Rovinari. Trebuie spus că valoarea totală a investițiilor la CEO este de 671 milioane de euro, din care 470 de milioane de euro costuri eligibile finanțate din bugetul Fondului de Modernizare, prin Banca Europeană de Investiții. În CEO există voci care se întrebă dacă relațiile interpersoanale au influențat investițiile companiei și strategiile de creștere a afacerii acesteia, în contextul în care, Lăcrămioara Diaconu Pințea este membră a Directoratului producătorului energetic, iar soțul acesteia, Viorel Pințea deține o poziție extrem de importantă în conducerea OMV Petrom, aceea de director Unitatea de Afaceri.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here