Soţ şi soţie din Motru, „divorţaţi” de 15 ani de o Judecătorie inexistentă

362

Caz incredibil în cel de-al doilea municipiu al judeţului, unde doi soţi au aflat de curând că ei nu mai formează un cuplu de mai bine de un deceniu şi jumătate. Conform unei decizii de divorţ a Judecătoriei Motru, aceştia şi-au separat destinele cu mult timp în urmă, chiar de pe vremea în care la Motru Judecătoria nici măcar nu exista, documentul cu pricina fiind un fals ordinar, bun însă de pus la un dosar de şomaj de pe urma căruia cineva a încasat, pe nedrept, ajutorul de şomaj al unuia dintre soţi.

Cei doi soţi sunt Elena şi Benone Suceu, patroni ai unei frizerii situate nu departe de spitalul din Motru. Cu un copil devenit major, aceştia formează un cuplu solid şi în momentul de faţă, anul trecut aniversând 25 de ani de la căsnicie. La divorţ nu s-au gândit niciodată şi, totuşi, acum domnul a fost nevoit să îşi întrebe consoarta dacă ea a intentat o astfel de acţiune împotriva lui, mai ales că i-a fost prezentat şi un document în acest sens. „Eram cu maşina în service la Târgu Jiu şi m-a sunat să mă întrebe când am băgat eu acţiune de divorţ împotriva lui. Am izbucnit în râs când l-am auzit, pentru că am crezut că glumeşte, dar apoi mi-a spus că există un document al Judecătoriei Motru în acest sens şi totul a devenit serios. Nu am divorţat niciodată însă şi abia mai târziu am aflat că cineva a falsificat actele noastre”, spune femeia.
Bărbatul a venit până la Agenţia de Şomaj de la Târgu Jiu pentru a-şi plăti dările, ocazie cu care a vrut să afle şi care este situaţia în cazul soţiei sale. Nu i s-au oferit însă informaţiile cerute pentru că i s-a comunicat că soţia a divorţat de el cu mulţi ani în urmă şi el nu are nici un drept în acest sens. „Era ceva de necrezut, mai ales că eu am şi probleme de sănătate, am avut o semipareză şi de abia îmi revenisem. Domnul de la ghişeu se mai şi enervase şi ridicase tonul la mine pentru că nu mă credea, eu îi spuneam că nu suntem divorţaţi, că suntem împreună. Până la urmă mi-a arătat, doar mi-a arătat, nu mi-a dat şi mie o copie, după actul de divorţ pe care l-ar fi dat Judecătoria Motru în 1995. Numai că Judecătoria la Motru a apărut în 1998, iar judecătorul de pe acel document lucra la Târgu Jiu în 1995. Mai mult, acolo era trecut domiciliul meu actual, deşi eu am cumpărat acest apartament prin 1999, deci nişte falsuri ordinare, pentru care m-am şi adresat Parchetului”, spune Benone Suceu.
Plângerea la Parchet a fost depusă şi după ce doamna Suceu a primit acasă o hârtie de la o bancă prin care era informată că trebuie să îşi reînnoiască cardul în care i s-a virat ajutorul de şomaj. Femeia a făcut ochii mari pentru că nu se ştia şomeră şi a cerut blocarea imediată a cardului, fiind conştientă că vor apărea probleme. Ulterior, avea să afle că toate iţele acestei poveşti duc la sinuciderea lui Damian Horcea, fostul şef de la Târgu Jiu din cadrul AJOFM Gorj. Anul trecut în ianuarie acesta a fost găsit spânzurat în vila sa din municipiu, iniţial nimeni neştiind nimic. Între timp a ieşit la iveală un întreg sistem de falsificare a zeci de dosare de ajutor de şomaj, prin care acesta încasa, cel mai probabil, sume mari de la stat, AJOFM având şi acum de recuperat de la „beneficiari” circa 2,5 miliarde de lei vechi. Elena Suceu are şi ea de dat înapoi 22.500 de lei, bani pe care însă nu i-a încasat niciodată, iar ca ea mai sunt zeci de gorjeni, unii luând însă banii în complicitate cu răposatul. O anchetă a Poliţiei şi Parchetului este în curs, finalul ei fiind aşteptat cu interes de toată lumea pentru a se afla în sfârşit motivele care l-au determinat pe Damian Horcea să-şi încheie socotelile cu viaţa într-un mod atât de brusc.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.