Sondaj IAIPP: Electoratul din Gorj rămâne fidel PSD

407

Gorjenii le-ar asigura, din nou, social-democraţilor o victorie fără emoţii dacă mâine ar fi alegeri locale. O demonstrează un sondaj al Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice(IAIPP), condus de profesorul de management Dan Morega, un critic al actualei conduceri a judeţului şi chiar a actualei guvernări. Astfel, în ciuda carenţelor semnalate de Morega în sânul politicii social-democrate de pe malul Jiului, sondajul comandat de IAIPP arată că PSD conduce încă de pe acum detaşat lupta electorală pentru principalele organisme de conducere municipală şi judeţeană, dar are şi câţiva câştigători, asta dacă edilul Florin Cârciumaru ori omologul său Dorin Hanu vor mai dori câte un mandat de primar. Partidul stă şi el bine în ceea ce priveşte încrederea electoratului chiar dacă are în coaste PNL-ul care se apropie vertiginos de nivelul ridicat al procentelor roşii de la nivel de Gorj.

IAIPP a realizat acest sondaj de opinie pentru a se vedea şi analiza la ce stadiu se află principalele partide parlamentare din judeţul Gorj şi unde se poziţionează principalii jucători de pe scena politică locală, înaintea scrutinului important de anul viitor. Sondajul realizat pe un eşantion de peste 2200 de repondenţi, cu o marjă de eroare de plus, minus 4,5%, realizat pe parcursul a câtorva săptămâni în mai multe localităţi de pe raza judeţului a relevat, de altfel, matematic procente care par reale, în condiţiile în care PSD-ul se află la Putere, PNL-ul în Opoziţie, iar partidele satelit ale celor două încearcă să depăşească pragul electoral, la nivel judeţean. Astfel, conform sondajului, dacă mâine ar fi alegeri la Consiliul Judeţean, gorjenii ar vota, potrivit IAIPP: PSD în procent de 32,2%, PNL de 30,7%, PMP în procent de 5,1%, UNPR de 3,8%, ALDE-3,7%, PRM-3,1%, PSRo-3,1%, PNȚCD-1,2%, PRU-0,7%.
Asta după ce gorjenii au considerat însă că din 1990 până în prezent partidele şi guvernele i-au reprezentat necorespunzător în proporţie de 68,4%.

Cârciumaru şi Călinoiu, în trend
Activitatea PSD Gorj, partid care domină procentual sondajul, și cea a președintelui CJ, Ion Călinoiu, este considerată drept foarte bună de 7,5% dintre repondenții cuprinși în sondajul IAIPP. 21,3% dintre cetăţeni au o părere bună despre PSD şi despre Călinoiu, 30.2% au o părere proastă, 33,5% foarte proastă, în timp ce 7,8% nu au oferit un răspuns.
În ceea ce priveşte primăriile de municipiu, potrivit sondajului, primarul Florin Cârciumaru a rămas pe primul loc la capitolul încredere a cetățenilor municipiului Târgu-Jiu. Acesta ar fi votat de 53,9% dintre târgujieni dacă mâine ar fi alegeri locale în timp ce Marcel Romanescu de la PNL ar fi votat mâine de 27,2% dintre cetăţeni. Viceprimarul Aurel Popescu ar obţine 20,8% la urne, în timp ce actualul deputat Niculina Mocioi ar lua doar 13,9% din voturi. Consilierul judeţean Victor Banța, intrat în cursa electorală internă a PNL, ar obţine 12,6% din voturile târgujienilor dacă ar candida pentru scaunul de primar, la fel ca și jurnalistul Narcis Daju, spune analiza IAIPP. Asta, în timp ce Nicu Davițoiu, liderul PMP Gorj fost consilier municipal ar lua 12,3% din voturi. Marius Vlaicu de la UNPR ar lua doar 7,5% la acelaşi capitol în timp ce Nicolae Bobu ar obține 4,3% potrivit sondajului IAIPP.
PSD ar intra în Consiliul Municipal cu 36,9% din voturile târgujienilor care ar vota acest partid, conform sondajului în cauză, în timp ce liberalii ar fi votaţi de 28,7% dintre cetăţenii municipiului pentru intrarea în acest for. PMP ar intra cu 6,1% în CL Târgu-Jiu, UNPR având doar 3,5%, PSRo-3,2%, PRM-2,9%, PNŢCD-1,9%, Partidul România Unită-0,9%, ALDE-3,8% în timp ce 9,3% ar vota alt partid decât cele astfel enumerate.

Hanu rămâne lider la Motru
PSD ar câştiga, de asemenea, Primăria Motru dacă Dorin Hanu va dori încă un mandat, spune sondajul în cauză. Hanu ar fi astfel reales primar de Motru fără emoţii dacă mâine cetăţenii municipiului ar fi chemaţi la urne el având acum 44,6% din încrederea motrenilor. Potrivit sondajului dat publicităţii de IAIPP, social-democratul se află la zece procente diferenţă de liberalul Severus Militaru care are 34,6% din încrederea cetăţenilor municipiului. Pe locul trei cu 34,4% se află independentul Ilie Petrescu, urmat de Camelia Khraibani cu 32,3% de la PSD şi de independentul Cosmin Morega care ar avea 29,3%. Aurel Slapciu beneficiază de 23,1% din încrederea motrenilor dacă mâine ar fi alegeri locale, iar el ar candida la funcţia de primar în timp ce liberalul Ion Cojocaru de 16,1%.

Liberalii ar câştiga Consiliul Local Motru
În CL Motru ar intra PSD cu 28,7%, în timp ce liberalii ar câştiga acest for cu 31,2%. PMP ar lua aici 5,7%, în timp ce PSRo ar intra şi nu prea în CL Motru cu 3,8%, ca şi UNPR care are 3,7%.
ALDE ar obţine pentru această structură 3,4%, PRM-2,4% în timp ce PNŢCD, Frontul Demnităţii şi Identităţii Naţionale şi PRU ar putea să nu ia mai nimic.

CJ Gorj, pestriţ de politicieni
În ceea ce priveşte componenţa Consiliului Judeţean Gorj acest for pare destul de pestriţ conform sondajului IAIPP. Astfel dacă ar candida pentru Consiliul Judeţean Gorj mulţi dintre politicienii apăruţi în sondajul IAIPP ar avea şanse sigure să acceadă în acest organism! O relevă chiar răspunsurile date de cei peste 2000 de cetăţeni ai acestui judeţ, în urma contabilizării cărora arătându-se că Ion Călinoiu ar beneficia de foarte multă încredere a gorjenilor în acest sens, mai exact de 31,9%. Dan Morega are 37,9% la capitolul încredere pentru CJ Gorj dacă ar candida independent, în timp ce Dan Vâlceanu de la PNL ar deţine 30,4%. Radu Angheloiu de la ALDE ar obţine 13,5% dacă ar candida pentru acest for, Victor Banţa 12%, Gheorghe Bucălăete liderul PRM Gorj 8,9%, Gheorghe Cocină de la UNPR-13,5%, Nicu Daviţoiu liderul PMP-11,8%, Filip Robert-actualul vicepreşedinte al CJ-9,3%, în timp ce colegul acestuia de Consiliu Judeţean, Ciprian Florescu are o încredere măsurată a gorjenilor de 14,9%. Gheorghe Grivei se bucură de 6,5% din încrederea gorjenilor, Scarlat Iriza de 21,9%, Andrei Maioreanu de 20,2%, Ilie Petrescu de 23,1% ca şi independent, Vasile Popeangă de 30,6% în timp ce senatorul Dian Popescu de 15,2%. Tiberiu Tătaru ar obţine doar 4,2% din voturi iar Marius Vlaicu de 8%.

Până în prezent doar o serie dintre candidaţii la locale se cunosc, şi asta neoficial, motiv pentru care sondajul în cauză este bazat pe numele a potenţiali candidaţi ale căror nume ar putea sau nu să apară pe buletinele de vot anul viitor. De altfel, chiar şi cel care a solicitat realizarea sondajului, Dan Morega, nu are certitudinea că va intra în lupta electorală din 2016.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here