Sondaj FNAP: 88,6% dintre părinți vor cursuri cu prezență fizică. Doar 4,1% intenționează să-și vaccineze copiii

753

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a făcut publice în această dimineață rezultatele sondajului privind condiţiile în care părinții consideră că ar trebui să se desfășoare cursurile în anul şcolar 2021-2022.
La chestionar au răspuns, într-un interval de timp scurt (circa 48 ore), un număr de 35,455 de respondenţi. Aceştia locuiesc preponderent în zona urbană (70,9%), au în majoritate studii universitare şi postuniversitare (55,2%), cu vârste cuprinse între 30-49 de ani (87,4%) şi sunt preponderent femei (85,5%). 36,6% dintre respondenți menționează că au copilul în ciclul gimnazial, 30,2% au copilul în ciclul primar, 25% în ciclul liceal şi doar 8,2% au copilul în ciclul preşcolar.

47,9% dintre părinţii respondenți nu sunt vaccinați, 43,2% sunt vaccinați, iar un procent de 8,9% nu au dorit să răspundă.

Referitor la intenţia de vaccinare, dintre părinții care au declarat că nu sunt vaccinaţi, 46% nu sunt de acord să se vaccineze, 40,1% nu sunt încă decişi, 8,7% nu se pot vaccina deoarece au contraindicaţii. Doar 5,2% dintre cei care au declarat că nu sunt vaccinați au declarat că intenţionează să se vaccineze.

87,6% dintre respondenți menționează că nu au copilul vaccinat împotriva SARS CoV-2. Doar 7,3% afirma că şi-au vaccinat copilul, iar 5,1% nu au dorit să răspundă.

Referitor la intenţia de vaccinare a propriului copil, dintre părinţii care au declarat că nu şi-au vaccinat până acum copiii, un procent de 55,1% afirmă că nu doresc să îl vaccineze, 14,9% spun că nu îl pot vaccina deoarece nu există vaccin pentru categoria de vârstă a copilului, iar 2,5% susţin că nu doresc să-l vaccineze deoarece are contraindicații. Doar 4,1% dintre părinți au declarat că intenţionează să-şi vaccineze copilul.

76,1% dintre respondenți consideră că autoritățile ar trebui să le permită părinţilor să decidă dacă propriul copil va merge fizic la şcoală sau va urma cursurile online, 11,8% consideră că autorităţile nu ar trebui să le permită acest lucru, iar 12,1% nu ştiu sau nu au dorit să răspundă.

88,6% dintre părinţi consideră că pe data de 13 septembrie cursurile pot începe cu prezenţă fizică, doar 6% considerând că orele de curs trebuie să se desfăşoare online.

Dacă elevii/preşcolarii locuiesc cu persoane vulnerabile, 52% dintre respondenți consideră că trebuie să li se permită acestora, la cerere, să urmeze cursurile în sistem online, 19,9% consideră că nu trebuie să li se permită.

Referitor la capacitatea unităţii de învățământ pe care o frecventează copilul de a asigura respectarea măsurilor igienico-sanitare impuse de situația pandemică, 79,8% dintre părinţi au răspuns afirmativ şi doar 8,7% dintre ei au răspuns negativ. Un procent semnificativ de părinți, 11,5%, nu ştiu sau nu au dorit să răspundă la această întrebare.

Referitor la rata incidenței îmbolnăvirilor până la care cursurile pot continua cu prezenţa fizică, 77,4% dintre respondenţi consideră că pot continua în sistem faţă în față până la o rată de 6 la mie.

54,4% dintre respondenți consideră că, atunci când incidenţa numărului de îmbolnăviri depăşeşte pragul de 6 la mie, toți elevii trebuie să continue cursurile cu prezenţă fizică, 35,5% consideră că nici un elev nu trebuie să mai meargă fizic la şcoală, iar 10,1% consideră că doar elevii vaccinați ar trebui să mai urmeze cursurile cu prezenţa fizică.

Referitor la pragul îmbolnăvirilor de la care părinții consideră că desfăşurarea cursurilor trebuie să se facă exclusiv online, se remarcă procentul mare de părinţi (48,7%) care nu ştiu sau nu vor să răspundă la această întrebare. 26% dintre respondenți consideră că pragul de 6 la mie ar fi cel de la care ar trebui să se treacă la desfăşurare cursurilor în sistem online, iar 7,8% consideră că trecerea în sistem online a cursurilor ar trebui să se facă după depăşirea pragului de 3 la mie.

Părinţii respondenți consideră într-un procent de 36,6% că la apariţia unui caz de îmbolnăvire ar trebui testaţi toţi elevii din clasă cu teste noninvazive. 21,1% menţionează că elevii ar trebui testați cu orice tip de teste, în timp ce 31,8% dintre părinţii care au răspuns la chestionar nu doresc testarea elevilor din clasa respectivă la apariţia unui caz de imbolnăvire.

Referitor la implementarea unei măsuri de testare periodică a elevilor, 48,8% dintre respondenţi consideră că nu este nevoie de testare periodică, 27,7% consideră că este nevoie de testare cu teste noninvazive, 14% menționează că este nevoie de testare cu orice tip de teste, iar 9,6% dintre părinţii respondenţi nu ştiu sau nu au dorit să răspundă.

Referitor la intervalul de timp la care să se facă testarea elevilor, 34,2% dintre părinţii care susțin necesitatea testării periodice a elevilor afirmă că aceasta ar trebui efectuată săptămânal, 26,1% susțin că testarea trebuie făcută lunar, iar 22,7% cred că ar trebul făcută la 2 săptămâni. Se remarcă procentul mic de 6,3% al părinţilor care consideră că testarea trebuie făcută la 72 de ore.

Referitor la implementarea unei măsuri de testare periodică a personalului unității de învăţământ, 53,3% dintre respondenţi consideră că este nevoie de testare periodică, 31,3% consideră că nu este nevoie de testare, iar 15,4% dintre părinţii respondenţi nu ştiu sau nu au dorit să răspundă.

Referitor la ce interval de timp este necesară testarea personalului unităţii de învăţământ, 35,5% dintre părinții care doresc testarea periodică a personalulul afirmă că aceasta ar fi necesară săptămânal, 23,8% consideră că testarea trebuie făcută lunar, iar 20,2% la 2 săptămâni. 9,7% consideră că testarea trebuie făcută la 72 de ore.

Alte măsuri pe care părinții consideră că ar trebul impuse pentru desfășurarea cursurilor în condiții de siguranță pentru elevi și profesori sunt:
-asistenţă medicală la nivelul fiecărei unități de învăţământ;
-control DSP periodic pentru a se vedea cum se respectă programul de curăţenie, dezinfectare a şcolii
-respectarea distanţării fizice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here