Sondaj CSCI: Ponta, favorit în cursa prezidențială – 41% în turul I, 56% în turul II

567

Candidatul Alianței PSD-UNPR-PC Victor Ponta este favorit în cursa prezidențială cu 41% în turul I și 56% în turul II, iar pe locul al doilea în acest clasament se află candidatul ACL, Klaus Iohannis, cu 27% din voturi, în turul I, potrivit unui sondaj al Centrului de Studii și Cercetări Infopolitic (CSCI) transmis duminică AGERPRES, cu o săptămână înaintea alegerilor.
Potrivit cercetării, care a avut ca întrebare centrală „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale. dumneavoastră cu cine ați vota?”, premierul Ponta ar obține 41% din voturile alegătorilor, în timp ce candidatul ACL, Klaus Iohannis, ar primi 27% din voturi. Pe locurile următoare s-ar situa Călin Popescu Tăriceanu (independent) cu 8%, Elena Udrea (PMP) — 5%, Dan Diaconescu (PP-DD) — 5%, Kelemen Hunor (UDMR) — 3%, Monica Macovei (independent) — 3%, Corneliu Vadim Tudor (PRM) — 3% și Corneliu Vadim Tudor — 3%, Teodor Meleșcanu (independent) — 2% și „altcineva” — 3%.
În confruntarea din turul II al alegerilor, Ponta ar fi susținut de 56% dintre votanți, iar adversarul său Iohannis ar pierde astfel alegerile cu 44% din voturi.
La capitolul încredere în politicieni, Victor Ponta este lider cu 37%, urmat de Călin Popescu Tăriceanu cu 29% și Klaus Iohannis cu 27%. Pe următoarele locuri se regăsesc Mihai Răzvan Ungureanu cu 20%, Traian Băsescu cu 17%, Elena Udrea cu 15%, Monica Macovei cu 11% și Cătălin Predoiu cu 9%.
Studiul a fost realizat la nivel național, săptămâna aceasta, pe un eșantion de 1.100 de persoane, iar marja de eroare este de 3 %, potrivit reprezentanților CSCI.
Conform sondajelor realizate în ultimele luni, la capitolul încredere în politicieni, cu o creștere de la 35% — în luna iulie, la 37% — în luna octombrie, Victor Ponta își consolidează prima poziție clasament. Pe un trend descrescător se află Călin Popescu Tăriceanu, dar, cu o scădere de 3%, de la 32% la 29%, acesta ocupând în continuare a doua poziție în topul încrederii. Klaus Iohannis, candidatul din partea ACL, scade de la 29% încredere în luna iulie, la 27% în luna septembrie, scor pe care îl păstrează până în prezent.
Lunile septembrie și octombrie mențin cifrele candidaților principali la cote similare. Distanța dintre Ponta și Iohannis rămâne una de puțin peste 10 procente. Ponta — puțin peste scorul partidului din vară, iar Iohannis — în linia sumei PNL-PDL din vară. Călin Popescu Tăriceanu rămâne pe locul al treilea, dar la distanță de primii doi.
Astfel, potrivit documentului citat, Iohannis ar avea de recuperat, pentru turul II mai mult decât a avut de recuperat Traian Băsescu acum cinci ani. Ponta ar obține un scor mai bun decât a obținut candidatul PSD în 2009. Astfel, potrivit studiului, PSD și-a îmbunătățit scorul politic față de acum cinci ani, în timp ce PNL+PDL a înregistrat o scădere, în contextul în care, în 2009, la alegerile europene, suma PNL-PDL era de 35%, mai arată studiul CSCI.
www.agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here