Şomerii gorjeni, la coada vacii şi la lucrul pământului

258

4O nouă ofertă a locurilor de muncă în statele Uniunii Europene a fost aruncată pe piaţă pentru gorjenii aflaţi în căutarea unui serviciu. Astfel, zeci de locuri de muncă îi aşteaptă pe gorjeni, de la agricultor, la medic şi inginer proiectant.

Astfel, firma Anyx s.r.o. Masarykova 1418 din localitatea Horovice din Republica Cehă oferă un număr de 20 de posturi de ingineri de proces şi de proiect. Cei care vor ocupa aceste posturi se vor ocupa de producţia detergenţilor, balsamurilor, ţesăturilor şi a articolelor pentru curăţare. Principalele cerinţe susţinute de firma angajatoare sunt ca ocupantul să fie absolvent de profil tehnic sau chimic, să aibă o experienţă de minim doi ani şi să aibă cunoştinţe de limba engleză. Salariul oferit este unul de 1.650 de euro brut pe lună, firma oferă posibilităţi de cazare şi tichete de masă, iar contractul încheiat este pe perioadă nedeterminată.

25 de posturi la ferme

Şi în mai multe zone al Danemarcei se caută 25 de lucrători în ferme de creştere a animalelor (porci, vaci), de cultivare a diverselor plante agricole şi a fructelor şi în pepiniere. În sarcinile angajatorilor vor cădea hrănirea animalelor, efectuarea de injecţii, asistenţă la naşterea animalelor, curăţarea grajdurilor, conducerea unui tractor, întreţinerea şi repararea echipamentelor din fermă, evidenţa animalelor, curăţarea terenurilor, spălarea, sortarea şi plantarea fructe/legume.

Cerinţele locului de muncă sunt diverse cum ar fi: vârsta candidaţilor să fie între 18 şi 30 de ani, candidaţii trebuie să fi absolvit în anul 2010 liceu agricol sau facultăţile de Agricultură, Zootehnie, Horticultură şi Medicina Veterinară. Angajatorul nu admite alte specializări. Pe aceste posturi pot candida şi studenţii de la specializările mai sus menţionate. Tot printre cerinţele firmelor angajatoare se numără experienţa de muncă în domeniul agricol, flexibilitatea cu privire la data de începere a muncii (poate începe chiar şi peste trei luni de la data selecţiei), posedarea unui carnet de conducere categoriei în care intră utilajele agricole. Totodată, cei care vor să obţină unul dintre posturile mai sus menţionate trebuie să cunoască foarte bine limba engleză, să efectueze minim 37 de ore pe săptămână de muncă, iar salariul este unul de 1260 euro brut/lună.

Medic neurolog pentru 7.000 de euro

Tot Danemarca este cea care oferă şi un post de medic neurolog. Acesta este la Spitalul din Bornholm din Danemarca, la secţia de neurologie care cuprinde un ambulatoriu şi 20 de paturi. Pentru cel care va obţine postul se oferă un mediu de lucru colegial, muncă în echipă, abilităţi de cooperare şi comunicare. Candidaţii trebuie să cunoască foarte bine limba engleză, salariul oferit fiind cuprins între 6.000 şi 7.000 de euro brut pe lună, în funcţie de calificare şi experienţă. Conducerea Spitalului din Bornholm oferă cursuri gratuite de limba daneză, asistenţă la găsirea unei locuinţe, ajutor la îndeplinirea formalităţilor pentru autorităţile daneze, precum şi ajutor la găsirea unui loc de muncă pentru soţ/soţie.

Gorjenii care doresc să aplice pentru unul din aceste locuri de muncă trebuie să se adreseze consilierului EURES din cadrul AJOFM Gorj din Târgu-Jiu, strada Lt. Col. Dumitru Petrescu nr. 1.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here