Şomajul în creştere, marea realizare a bocciului Boc!

208
foto predo 2Or fi fost gorjenii fruntaşi la sărăcie şi în vechime, dar ca acum şi ca de când se ştiu, vorba bădiei Ion Creangă, n-au fost niciodată. Condiţiile astea i-au făcut pe gorjeni mai ageri la minte, pricepuţi la negoţ şi învârteli. Au plecat cei mai îndrăzneţi şi care n-aveau de nici unele pe acasă în cele patru zări să-şi câştige pâinea cea de toate zilele.

Potrivit Direcţiei Regionale de Statistică Oltenia, la sfârşitul lunii ianuarie 2010, salariaţii din economia Regiunii de Dezvoltare Sud – Vest Oltenia era de 394.083 persoane, cam cu 40.740 de oameni mai puţin decât la finele lunii ianuarie 2009. Gorjul avea, pe atunci, ponderea şomerilor de 16,9%, adică vreo 17.601 din şomerii întregii Oltenii.
Prin Bucureşti, încă mai este de lucru şi acum. Dar prin ale străinătăţuri, cu toată criza, şi mai abitir. Cunosc destui gorjeni care şi-au construit case ce se-torc după soare, inclusiv la Peştişanii mei, trudind din greu dar pe bani adevăraţi prin Italia, Spania ori Germania. Avem gorjeni ajunşi şi în Mare Britanie, adică Anglia şi Scoţia, dar şi chiar în îndepărtata Irlandă. Cinste lor. Şi nu neapărat că ar fi puşi pe căpătuială, fiind împinşi de la spate de faptul că pe acasă nu prea este de trăit.
Şi-aşa, în România salariul minim e minuscul. Aici, adică la cât de mic este salariul minim suntem, ca ţară, pe locul doi din coada Uniunii Europene, după Bulgaria. Eurostat – ca barometru – un fel de INSE al UE, dar apolitic – îi creditează pe vecinii noştri de la sud de Dunăre cu cel mai mic salariu din Uniunea Europeană, de 123 euro, fiind urmaţi îndeaproape de românii „bocciului Boc”, cum îl alintă Adrian Păunescu administratorului averii statului numit Republica România.
Şi la banii cheltuiţi pe băutură suntem tot pe locul doi în UE, dintre toate cele 27 de state membre. Ne întrec doar irlandezii, deşi ei nu au un Băsescu al lor.
Prin România noastră dragă, mai zice tot Eurostat-ul, care nu prea minte, că rata şomajului la tinerii sub 25 de ani este de 21,6%, cu mult peste media europeană de 14,8%.
Pe la noi, dacă ar fi să ne luăm după ce veşti transmit ANOFM ori INSE, rata şomajului în luna martie a crescut la 8,36%, faţă de 8,30% în luna precedentă şi numai 5,60% în aceeaşi lună a anului 2009. S-au înregistrat, din păcate, cu aproape 3.000 de şomeri mai mult decât în luna precedentă. Cum s-ar zice, luându-ne după propaganda portocalie, n-aşa, marca ANOFM-PDL, Gorjul deţine tristul record având o rată a şomajului de 11,34%. Deci cu mult peste media pe ţară. Dacă ar fi să ne luăm, scuzaţi repetiţia, după ANOFM-ul, citat de Mediafax, care-a şi numărat şomerii precum Pristanda „Din totalul şomerilor, înregistraţi la nivel naţional, 462.289 sunt şomeri indemnizaţi, iar 302.996 ne-indemnizaţi. De asemenea, menţionăm (susţin directorii portocalii ai ANOFM) că rata şomajului în rândul femeilor a fost de 7,43%.”, precizează aceeaşi îndoielnică sursă.
La câtă răbdare ne cere să avem primul ministru Emil Boc, care repetă ca un supus al adevăratului şef al guvernelor sale – Traian Băsescu, România iese mintenaş din criză. Iar a naibii criză nu ţine chiar deloc seama de previziunile mincinoase ale celui care nu vede că ţara merge din rău în mai rău. Cea mai clară dovadă – şomajul în creştere. Că, în realitate, rata adevărată a şomajului este cu mult mai mare e o altă poveste. Cumplit de adevărată şi de dramatică!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here