Şomaj tehnic parţial, de Ziua Minerului

151

coal_660xOrtacii din Oltenia se pregătesc să îşi serbeze şi anul acesta ziua ce le este dedicată, indiferent că lucrează la Societatea Naţională a Lignitului sau la complexurile energetice din Craiova, Turceni şi Rovinari.

Pentru fiecare sărbătoarea respectivă aduce câte o primă plătibilă, pentru cei mai mulţi, în tichete cadou, o parte dintre ortaci urmând să lucreze însă mai puţin în august şi septembrie pentru că, pe lângă primă, administraţia le-a rezervat şi două săptămâni de şomaj tehnic. Circa 1500 de mineri din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia vor intra în şomaj tehnic pentru două săptămâni, imediat după ce va fi sărbătorită Ziua Minerului. Directorul general Daniel Burlan afirmă că salariaţii vor rămâne acasă între 23 august şi 6 septembrie, aceştia provenind din bazinele miniere Berbeşti-Alunu şi, respectiv, Husnicioara, aflate în judeţele Vâlcea şi Mehedinţi.

Minerii sunt trimişi acasă în şomaj tehnic pe fondul cererii scăzute de lignit, ei urmând să sărbătorească totuşi pe 20 august Ziua Minerului. Directorul general menţionează că, de Ziua Minerului, fiecare angajat al SNLO va primi o primă de 600 de lei, conform contractului colectiv de muncă, la fiecare unitate urmând să fie organizate mese festive, precum şi serbări câmpeneşti. În momentul de faţă SNLO îi are în concedii de odihnă obligatorii pe cei circa 800 de angajaţi din subteranul bazinului Motru, aceştia urmând să revină la lucru de săptămâna viitoare. Toţi salariaţii SNLO au fost trimişi anul acesta de mai multe ori în şomaj tehnic din cauza cererii reduse de cărbune, măsura respectivă fiind aplicată după ce, în 2009, administraţia a aplicat un program de reducere cu cel puţin 20% a cheltuielilor materiale.

Gelu IONESCU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here