Soluție inovatoare de contorizare la distanță a consumului de apă, lansată de Centrul de Calcul Târgu-Jiu

1909

Un nou proiect menit să sprijine românii de la nivelul întregii țări a luat naștere grație implicării echipei Centrului de Calcul SA Târgu Jiu. Este vorba despre un sistem inteligent de contorizare la distanță a consumului de apă și transmiterea indexului către operatorii regionali de distribuție.

Contorizarea la distanță a consumului de apă este acum din ce în ce mai facilă datorită implementării unui sistem inovator lansat de Centrul de Calcul SA Târgu Jiu, în colaborare cu operatorul Vodafone România. Printre beneficiile de care vor avea parte cei care vor opta în alegerea acestui sistem se numără nu doar citirea de la distanță a contorului, ci și facturarea automată a consumului de apă, dar și semnalarea anumitor defecțiuni a rețelei ori chiar oprirea sau pornirea apei de la distanță.
,,Costul pe care trebuie să-l suporte clientul este prețul de achiziție inițial, pornind de la 125 de euro, urmând ca din anul II de utilizare să fie plătit un abonament de până la 1 euro pe lună de dispozitiv, ceea ce reprezintă abonamentul lunar pentru SIM-ul de date și stocarea informațiilor în centrul de date al Centrului de Calcul SA.
Astfel, pentru a beneficia de această soluție inovatoare, potențialii clienți nu trebuie să investească în licențe software (pentru sisteme de operare, servere de baze de date sau servere de aplicații, antivirus, IDS, firewall) sau în resurse hardware costisitoare (calculatoare server configurate HA, sisteme storage, hard disk-uri de mare viteză profesionale SSD, infrastructură RAID, etc).
De asemenea, se pune la dispoziție și aplicația informatică de monitorizare și control a întregului lot de cititoare arondate clientului. Beneficiile acestui sistem constau în: citirea de la distanță a indexului cu o frecvență crescută; facturarea automată a consumului de apă; oprirea/pornirea apei de la distanță; monitorizarea zilnică a fluctuațiilor de consum, ce permite identificarea pierderilor și semnalarea automată a anumitor defecțiuni de rețea. Fiind vorba despre gestionarea unei infrastructuri de utilități, este foarte importantă asigurarea criteriilor de securitate în cadrul procesului de comunicații. Comunicația dintre contorul de apă și centrul de date se face prin rețeaua Vodafone, astfel, în acest caz, întreaga infrastructură de comunicații este protejată de rețeaua Vodafone”, a declarat Dragoș Ionică, directorul Centrului de Calcul SA Târgu Jiu. IoT, ca o evoluție naturală a tehnologiei Machine-to-Machine (M2M), reprezintă interconectarea dispozitivelor inteligente și a platformelor de management pentru dezvoltarea tehnologiilor ,,inteligente”. IoT este o rețea de obiecte fizice, mașini, persoane și alte dispozitive care permit conectarea și comunicarea pentru a face schimb de date pentru aplicații inteligente și servicii care urmează să fie dezvoltate pe mai multe verticale. Vodafone a adoptat o tehnologie LPWA numită Internet Narrow Band Internet of Things (NB-IoT) care funcționează împreună cu infrastructura LTE celulară și a devenit un standard LPWA 3GPP pentru rețelele din întreaga lume. NB-IoT poate fi implementat pe site-urile existente cu LTE cu bandă joasă (pentru a beneficia de caracteristici bune de propagare și penetrare) pentru a furniza LPWA. SmartMeterCloud este o platformă online de monitorizare și control centralizat a proceselor distribuite. Sistemul are o arhitectură bazată pe module fiecare dintre acestea asigurând un rol clar și bine definit. Aceste module oferă:
– Stocarea datelor: oferă posibilitatea de a salva datele istorice ale I/O-urilor atât la fiecare modificare a valorii acestora, cât și periodic.
Datele sunt salvate în baza de date și în fișierele de jurnal ale fiecărui modul.
– Accesul la aplicație: accesul la interfața de monitorizare și cea de administrare se poate face prin intermediul unui browser de către un număr nelimitat de utilizatori și de pe orice tip de dispozitiv care are instalat un browser web.
– Sistem de alertare: pentru a ușura monitorizarea, SmartMeterCloud implementează un sistem de notificare menit să informeze utilizatorul cu privire la situațiile și alertele cu pot fi configurate în sistem.
Soluția Vodafone Smart Metering asigură accesul utilizatorilor la o serie de rapoarte și permite configurarea unor alerte, în funcție de nevoile clienților:
* Valorile consumurilor instantanee și a consumurilor totale sunt disponibile online, pe un ecran de control care afișează toate punctele de consum ale rețelelor de utilități monitorizate
* Valorile măsurate sunt comparate cu cele ideale, stabilite empiric (prin măsurare directă)
* În cazul depășirii valorilor ideale, sunt trimise atenționări (alarmă acustică și vizuală pe ecran, e-mail, SMS)
* Sistemul poate fi programat ca în cazul unei alerte pentru consum excesiv, în lipsa unei reacții corective cu o durată mai mare decât cea prestabilită, să comande întreruperea automată a consumului respectiv
*Toate evenimentele din rețelele monitorizate și evenimentele de sistem sunt stocate în aplicație
* La cerere pot fi afișate sau tipărite rapoarte curente sau se pot face analize comparative în raport cu valorile istorice stocate.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here