Solidaritate manifestată la CEO pentru minerii din Valea Jiului

514

Membrii Sindicatului Liber al salariaților din CE Oltenia anunță că se solidarizează cu colegii mineri din Valea Jiului, de la exploatările Paroșeni și Uricani, care protestează pentru locurile de muncă, ce le sunt puse în pericol.

,,Înțelegem dramele oamenilor, care știau că cele două unități urmează a fi preluate de Complexul Energetic Hunedoara, iar acum au fost anunțați că rămân pe drumuri.Pe această cale, ne exprimăm susținerea față de demersurile colegilor noștri, pentru a obține sprijin din partea factorilor de decizie. Situația minerilor de la cele două unități demonstrează, încă o dată, că iresponsabilitatea decidenților lasă familii întregi fără surse de trai.Somăm guvernanții, indiferent de culoarea politică, să se oprească din jocurile murdare și să ofere soluții la problemele companiilor producătoare de energie pe bază de cărbune și să nu mai implice unitățile strategice ale țării, în jocurile de campanie.
Totodată, ne exprimăm îngrijorarea și față de lipsa unei strategii pentru Complexul Energetic Oltenia, care nu a primit o variantă sustenabilă legal, pentru achiziționarea certificatelor de CO2, a căror scadență poate duce compania în aceeași situație cu cea din Valea Jiului”, anunță președintele executiv al Sindicatului Liber al salariaților din CEO, Bogdan Bejinariu. Angajații exploatărilor Paroşeni şi Uricani, din Valea Jiului, și-au continuat, marți, protestul început cu o zi în urmă. Câțiva dintre ei au rămas, peste noapte, în subteran. Scos la suprafață de colegi, întrucât i s-a făcut rău, un protestatar a fost transportat la spital. Minerii sunt nemulţumiţi de faptul că nu ştiu ce se va întâmpla cu ei de la începutul anului viitor, când cele două mine ar urma să fie închise. Protestatarii solicită prelungirea Ordonanţei 36, care le garanta plăţi compensatorii şi vechime în muncă pentru doi ani de zile, pentru cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare în acest interval de timp, precum şi angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here