Solicitare-surpriză la Tribunalul Gorj / Fostul patron al clubului FTE își fila victimele, înainte de a da lovitura

272

Deși a fost dat în urmărire națională, magistrații de la Tribunalul Gorj au primit o solicitare din partea lui Petre Stăncioi. Căutat fiind în toată țara de polițiști, fostul patron al clubului FTE a contestat, prin intermediul avocatului său, măsura de arestare preventivă în lipsă, dispusă la Judecătoria Târgu-Jiu. Instanța nu a stabilit ieri verdictul și a acordat termen la data de 1 iunie, “în vederea repetării procedurii de citare”. Stăncioi a reușit să fugă, săptămâna trecută, din imobilul de pe strada Primăverii, din municipiul Târgu-Jiu. A doua zi, miercuri, magistrații au dispus arestarea preventivă în lipsă, în cazul lui Petre Stăncioi. “Admite sesizarea. Înlocuieşte măsura arestului la domiciliu, dispusă prin încheierea din data de 29 ianuarie 2016, a Judecătoriei Târgu-Jiu, cu măsura arestării preventive cu privire la inculpatul Stăncioi Petre, recidivist trimis în judecată pentru săvârşirea a două infracţiunii de furt calificat, pe o durată de 30 de zile, de la data punerii în executare a mandatului de arestare preventivă. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore zile de la comunicare”, a stabilit Judecătoria Târgu-Jiu. Cei care pot oferi informații despre acesta sunt sfătuiți să sune la 112. Târgujianul a fost trimis în judecată pentru săvârşirea a două infracțiuni de furt calificat, după ce ar fi sustras bijuterii din aur și ceasuri din casele mai multor persoane, printre care și cea a ginerelui fostului primar Dorin Filip, a afaceristului Nicolae Cristi Crăc și a avocaților Dondera.

Victimele lui Stăncioi, filate pas cu pas de interlop
O clipă nu s-au gândit cei cărora Petre Stăncioi le-a jefuit casele că l-au avut pe acesta pe urmele lor pas cu pas vreme de câteva zile, până când individul le-a învățat programul de zi cu zi pentru a putea acționa nestingherit atunci când comite furturile. Cel care acum este dat în urmărire națională pentru că a fugit din arestul de la domiciliu acționa cu multă atenție atunci când punea la cale o lovitură, ca dovadă că nici afaceristul Nicolae Cristi Crăc și nici avocata Anca Dondera nu au avut nici cea mai vagă bănuială că ar putea deveni victimele lui Stăncioi la începutul anului. Rechizitoriul întocmit de anchetatori în cazul celor două furturi arată că individul care în urmă cu un deceniu și jumătate dădea foc la casele sau mașinile unor polițiști ce îi încurcau planurile acționa și acum cu multă meticulozitate. Ajutat de alți complici, Stăncioi își monitoriza victimele pentru a se asigura că nu apare ceva care să îi perturbe planul, un plan însă destul de prost pentru că a fost destul de repede descâlcit de către polițiști și procurori. “Gruparea s-a constituit în jurul inculpatului Stăncioi Petre, acesta coordonând întreaga activitate infracțională, fiind cel care obținea informații relevante despre persoanele vătămate, în special programul acestora de zi cu zi, prin realizarea unor activități de urmărire a acestora (filaj), cu autoturismul său marca VW Golf (…), informații referitoare la modul de asigurare a locuințelor împotriva furturilor, prin deplasarea personală sau împreună cu alți doi inculpați la fața locului pentru a verifica existența sau inexistența unor sisteme de alarmă, câini periculoși sau sisteme de supraveghere video. (…) În prealabil, inculpatul culegea informații despre situația financiară a viitoarelor victime prin abordarea unor persoane care aveau cunoștință despre acest aspect dintre persoanele care au lucrat în locuințele victimelor sau care aveau acces în aceste locuințe, iar pe fondul unor discuții aparent obișnuite obținea informațiile care-l interesau, fără a da de bănuit interlocutorilor”, notează procurorii în rechizitoriul întocmit în acest dosar.
Prin cunoștințe comune a ajuns Stăncioi să afle și ce bijuterii sau ceasuri de valoare aveau Crăc și Dondera în locuință, casele în care au fost date spargerile la începutul anului fiind atent monitorizate de gruparea de hoți. Anchetatorii au urmărit înregistrările de pe mai multe camere de supraveghere din oraș în care se vede clar cum Stăncioi se ținea cu mașina sa după cei pe care pusese ochii, așa reușind să fure două seifuri și bijuterii în valoare de circa 200.000 de lei. Furturile au fost relativ “pașnice”, planurile sale fiind mult mai dure dacă, din întâmplare victimele s-ar fi nimerit să revină acasă mai devreme decât anticipau hoții. “Inculpatul Stăncioi Petre discuta și cu numitul NB despre comiterea altor infracțiuni, respectiv tâlhării, prin pătrunderea în domiciliul unor potențiale victime și amenințarea membrilor familiei și chiar împușcarea acestora în cazul în care refuză să remită anumite bunuri, aspecte din care rezultă periculozitatea deosebită a inculpatului, care nu ar fi ezitat să folosească violența în cazul în care persoanele vătămate refuzau să coopereze”, se arată în rechizitoriul anchetatorilor, aici fiind consemnat și faptul că Stăncioi se interesa despre modalitatea de procurare a unor arme din depozitele armatei, arme pe care, evident, dorea să le folosească în timpul viitoarelor jafuri. Acum individul este căutat, cel puțin teoretic, prin toată țara, fiind dat în urmărire după ce a dispărut de acasă, judecătorii negăsind inițial motive pentru a emite pe numele acestuia decât mandat de arestare la domiciliu.
Stăncioi a devenit “celebru” în 2001, când a incendiat uşa apartamentului unui comisar șef de la Serviciul Economic al IPJ Gorj. Ulterior, acesta a incendiat mașina fostului şef al Poliţiei Municipale și autoturismul adjunctului comandantului.
Gelu Ionescu, Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here