Șoferii rămân fără permis dacă refuză să fie testați pentru alcool și droguri

1229

Potrivit noilor modificări aduse Codului Rutier, Poliția Rutieră va putea retrage permisul de conducere în cazurile în care șoferul refuză testarea privind alcoolemia sau prezența substanțelor psihoactive în organism.

Prin Hotărârea nr. 130/2023 s-a modificat și completat Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.  Astfel, din 17 februarie 2023 toți deținătorii de permis de conducere trebuie să cunoască noile reglementări.

Potrivit Bugetul.ro, o modificare semnificativă adusă reglementărilor rutiere este cea privitoare la retragerea carnetului auto în situația în care polițistul rutier are probe sau indicii temeinice care indică faptul că un șofer a consumat alcool sau substanțe psihoactive, însă acesta refuză testarea în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive. Polițistul poate dispune de acum retragerea permisului auto „până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore. (art. 22 ^1, alin. (1) din Codul Rutier). În acest caz, titularul permisului auto va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, însă fără drept de circulație.

Noile reglementări vizează, mai mult, și definirea acțiunii de retragere a permisului de conducere care, potrivit art. 2, pct. 6. din Regulament, este o măsură de reținere a carnetului de șofer, precum și interzicerea dreptului de a conduce nu doar autovehicule, ci și tractoare sau tramvaie, dispusă de poliția rutieră. Titularului permisului i se va înmâna de către polițistul rutier dispoziția de retragere.

Aceasta va cuprinde atât data, ora și locul unde a fost încheiată, cât și datele polițistului rutier. În ceea ce privește posesorul carnetului de conducere, acesta își va oferi datele personale (nume, prenume, cod numeric personal, domiciliu/reședință, număr și serie a cărții de identitate). În acest act se vor însemna, totodată, perioada retragerii și motivul dispoziției.

Șoferii vor primi o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, care se eliberează cu drept de circulație pentru 15 zile, în situația în care nu au respectat prioritatea de trecere, depășirea (dacă prin acestea au rezultat accidente soldate doar cu avarii materiale)  sau circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzilor.

Ce mai este important de avut în vedere este faptul că de acum înainte nu doar polițiștii rutieri, ci și polițiștii de frontieră pot efectua verificări în evidența permiselor de conducere retrase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here