Şoferii prinşi fără cauciucuri de iarnă, amendaţi de poliţişti

280

Iarna pare să-i fi luat din nou prin surprindere pe unii şoferi. În doar o săptămână, zeci de conducători auto au fost sancţionaţi de către poliţiştii rutieri gorjeni, deoarece nu aveau maşinile echipate corespunzător.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj, Lucian Stroe, în perioada 1 – 6 ianuarie, poliţiştii rutieri din judeţul nostru au aplicat 22 de amenzi pentru lipsa anvelopelor de iarnă. Cei 22 de şoferi prinşi cu maşinile neechipate pentru iarnă au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă între 9 şi 20 de puncte, valoarea unui punct amendă fiind de 105 lei. Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. În acest context, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile “M+S”, “M.S.”, “MS” sau “M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia “all seasons”. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive omologate antiderapante. În caz contrar, şoferii riscă amenzi cuprinse între 945 şi 2.100 de lei, sancţiunea contravenţională fiind însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

Sfaturi pentru şoferi
Poliţiştii îi sfătuiesc pe şoferi să conducă cu atenţie şi să nu apese pedala de acceleraţie prea tare. “Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare. Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante”, le recomandă poliţiştii conducătorilor auto. Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, poliţiştii recomandă, de asemenea, conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă. Mai este recomandat şi ca luminile de întâlnire să fie folosite permanent pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Totodată, farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului trebuie curăţate în permanenţă, iar instalaţia de ventilaţie-climatizare trebuie folosită corespunzător.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here