Şoferii beţi, sancţionaţi de poliţişti

207

sofer-beat-la-volanCei care au obiceiul de a urca la volan după ce au consumat alcool vor fi sancţionaţi de poliţiştii rutieri. Pe parcursul lunii decembrie a acestui an şi în prima parte a lunii ianuarie, poliţia rutieră va acţiona cu precădere pentru prevenirea accidentelor de circulaţie care au drept cauză concurentă consumul de alcool.

Începând cu data de 2 decembrie, Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) a iniţiat un program de acţiuni la nivel naţional care are drept scop depistarea şi sancţionarea celor care conduc autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice. Experienţa acumulată în anii anteriori a arătat că în perioada de iarnă a sporit numărul evenimentelor rutiere în care au fost implicaţi participanţi la trafic aflaţi sub influenţa alcoolului. Având în vedere faptul că, în general, în perioada sărbătorilor de iarnă tentaţia de a consuma băuturi alcoolice şi de a conduce apoi autovehicule este mai mare, aceste acţiuni se vor intensifica până la data de 8 ianuarie 2012. În acest sens, se va urmări ca toţi conducătorii de autovehicule care vor fi opriţi în trafic să fie testaţi cu aparatul etilotest. La nivelul judeţului nostru, până în prezent poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj au identificat în trafic 48 de asemenea persoane care au fost sancţionate contravenţional cu amendă (cuprinsă între 9 şi 20 de puncte amendă) şi reţinerea permisului de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 90 de zile. Totodată, poliţiştii rutieri au constatat 16 infracţiuni privind conducerea autovehiculelor pe drumurile publice de către persoane având o alcoolemie peste limita legală. În toate aceste cazuri au fost întocmite dosare penale potrivit prevederilor art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, republicată cu modificările şi completările ulterioare. Acest gen de acţiuni se desfăşoară şi în contextul operaţiunii “Alcohol & Drugs” organizată la nivel european, în intervalul 12-18 decembrie a.c, de Organizaţia profesională a poliţiilor rutiere din Europa (TISPOL), la care România este parte.

Trei gorjeni, prinşi băuţi la volan în doar 24 de ore

În mai puţin de 24 de ore, trei şoferi gorjeni au fost depistaţi la volan sub influenţa băuturilor alcoolice. Astfel, în dimineaţa zilei de 14 decembrie, poliţiştii Serviciului Rutier Gorj au identificat în trafic un tânăr în vârstă de 21 de ani, din comuna Bolboşi, în timp ce acesta conducea autoturismul proprietate personală, pe DJ 673 Turceni, având o concentraţie de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat. În după-amiaza aceleiaşi zile, la ora 16:45, în timp ce acţionau pe DJ 671, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei municipiului Motru au depistat în trafic un alt conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, acesta prezentând o concentraţie de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Tot miercuri, la ora 20:30, poliţiştii rutieri din Bumbeşti-Jiu au depistat în trafic un alt treilea conducător auto care s-a urcat la volan deşi consumase băuturi alcoolice. Este vorba de un târgujian în vârstă de 39 de ani, prins în timp ce conducea un autoturism pe DJ 665 Grui, având o concentraţie de 0,45 mg/l alcool în aerul expirat. Poliţiştii le atrag încă o dată atenţia şoferilor să nu se urce la volan dacă au consumat băuturi alcoolice. Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie. Sub această limită fapta constituie contravenţie, iar sancţiunea este suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru trei luni, la care se adaugă nouă puncte de amendă.

R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here