Șofer amendat penal cu 30.000 de lei

1499

Un bărbat de 42 de ani din Târgu-Jiu, inginer la o firmă din Iași, a fost condamnat la pedeapsa de 30.000 de lei amendă penală, după ce a condus cu permisul anulat și a fost implicat într-un eveniment rutier. Bărbatul avea deja o condamnare definitivă de 9 luni de închisoare cu suspendare pentru infracțiuni rutiere.

Gorjeanul a fost condamnat pentru o faptă ce a avut loc în urmă cu doi ani. „Inculpatul (…), cunoscut cu antecedente penale, a condus în data de 11.08.2020 în jurul orei 13:00, pe DC6, pe raza loc. Boişoara, sat Bumbueşti, județul Vâlcea, autoturismul marca Peugeot, fiind implicat într-un accident de circulaţie soldat cu pagube materiale, deși ca urmare a condamnării penale pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul rutier se dispusese anularea permisului de conducere”, potrivit rechizitoriului.
În anul 2018, bărbatul fusese condamnat în mod repetat pentru săvârşirea unor infracţiuni rutiere. El s-a ales cu o condamnare definitivă de 9 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, instanța dispunând anularea permisului de conducere.
„În condiţiile amintite, deşi cunoştea că avea permisul de conducere anulat, nemaiavând astfel dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, în data de 11.08.2020, în jurul orei 13.00, inculpatul a condus pe DC6, pe raza loc. Boişoara, sat Bumbueşti, autoturismul marca Peugeot, în zona km.2+500 m fiind implicat într-un eveniment rutier, pierzând controlul asupra volanului, autoturismul răsturnându-se în afara părţii carosabile, pe partea dreaptă, având în vedere sensul de mers Boişoara – Bumbueşti. Inculpatul a suferit leziuni corporale minore, plecând imediat de la locul accidentului”, susțin anchetatorii.
Ulterior, după circa o jumătate de oră, bărbatul a sunat la poliție și a spus că el a fost cel care a condus autovehiculul. A fost testat cu aparatul Drager, neaflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice. Întrucât autovehiculul condus de inculpat nu avea asigurare RCA, au fost ridicate plăcuţele de înmatriculare.

„A persistat în comportamentul infracţional”
Gorjeanul a recunoscut şi regretat săvârşirea faptei, alegându-se cu pedeapsa de 300 de zile-amendă. „Deşi faţă de inculpat au fost pronunţate mai multe soluţii de condamnare, acestea nu şi-au îndeplinit scopul sancţionator şi preventiv, inculpatul persistând în comportamentul infracţional. (…)constată că pedeapsa amenzii penale, dozată corespunzător, este una proporțională și suficientă raportat la persoana inculpatului și la fapta reținută în sarcina acestuia, fiind de natură a asigura atingerea scopului pentru care a fost instituită răspunderea penală, reprezentând un mijloc de constrângere, dar și un mijloc de reeducare și de prevenție adecvat. Instanţa apreciază că aplicarea a 300 de zile-amendă este suficientă pentru a-i atrage inculpatului atenţia asupra gravităţii faptei sale şi pentru a duce la prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni, având în vedere contextul în care a fost comisă fapta şi consecinţele acesteia”, a motivat instanța.
Astfel, bărbatul s-a ales cu pedeapsa de 30.000 de lei amendă penală, respectiv 300 de zile amendă x 100 lei valoarea unei zile amendă. Bărbatul are posibilitatea să solicite eşalonarea plăţii amenzii.
„Neexecutarea cu rea-credinţă a pedepsei amenzii atrage înlocuirea zilelor-amendă neexecutate cu un număr corespunzător de zile de închisoare, iar neexecutarea pedepsei amenzii, în tot sau în parte, din motive neimputabile inculpatului, duce la înlocuirea obligaţiei de plată a amenzii cu obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii”, potrivit sentinței pronunțate la sfârșitul lunii noiembrie de o instanță din Vâlcea.
Sentința nu este definitivă, gorjeanul având posibilitatea să o atace cu apel.
I.I.