Societăţi comerciale, sancţionate de inspectorii de muncă

257

Angajaţii Compartimentului Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj continuă activitatea săptămânală de verificare a societăţilor care nu respectă prevederile legale de muncă şi folosesc oameni fără a le face contract individual, folosindu-se de serviciile acestora la negru, activitate ce s-a încheiat cu aplicarea de amenzi de 33.000 lei.

Astfel, inspectorii de muncă au efectuat nu mai puţin de 22 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale. În urma acestora, inspectorii de muncă au depistat trei angajatori care  prestau activităţi în domeniul comerţului cu trei persoane fără forme legale de angajare în localităţile Târgu-Jiu, Ţicleni şi Budieni.
„În urma acestor controale, au fost aplicate cinci sancţiuni contravenţionale  la tot atâţia angajatori, în valoare totală de 33.000 lei, amenzile fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003, actualizată şi  H.G. nr. 500/2011 actualizată. Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: nerespectarea prevederilor legale referitoare la munca cu forme legale de angajare şi nerespectarea  prevederilor legale conform cărora angajatorul este obligat ca anterior începerii activităţii să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt al ITM Gorj.

20 de controale pe SSM
Şi reprezentanţii Compartimentului Sănătate şi Securitate (SSM) în Muncă au efectuat pe parcursul zilelor anterioare un număr de 20 de controale de verificare privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. În urma verificărilor, inspectorii ITM Gorj, au  depistat un număr de 16 neconformităţi ce au fost sancţionate contravenţional cu suma de 10.000 lei. Majoritatea neregulilor pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here