Soarta investiţiei chineze de la Rovinari, dezbătută în septembrie

303

Societatea de proiect creată de Complexul Energetic Oltenia în parteneriat cu China Huadian Engineering, care va construi la Rovinari o termocentrală de 600 MW, va aduce noutăţi cu privire la investiţia chinezilor, cel mai probabil, în luna septembrie a acestui an.

Viceprim-ministrul Costin Borc, ministru al Economiei, a participat în perioada 7 – 9 iunie, la cea de-a doua ediţie a Reuniunii ministeriale pentru promovare economică şi comercială dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est, organizată la Ningbo, China. În marja reuniunii au fost semnate cele cinci proiecte de investiţii ale unor companii chineze în România, a fost organizată o expoziţie de investiţii şi comerţ, unde au participat 12 companii româneşti, au avut loc o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai Guvernului chinez, unde au fost abordate teme de actualitate ale cooperării economice şi comerciale bilaterale.
În cadrul summitului din China, vicepremierul Borc şi oficialii chinezi au discutat şi despre proiectele energetice unde două companii din China doresc să investească — centrala de la Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia şi proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. “Pe aceste subiecte sperăm să vă avem alături, la Bucureşti, în septembrie, când România va găzdui Centrul de dialog şi cooperare în domeniul Energiei, în format 16 +1, China — Europa Centrală şi de Est”, a declarat ministrul Economiei, Costin Borc.
Guvernul României a aprobat în septembrie 2015 un memorandum privind construirea unui grup de 600 MW la Rovinari cu investitorii chinezi. Noua termocentrală va funcţiona pe bază de lignit şi va fi construită pe amplasamentul a două blocuri energetice ale termocentralei Rovinari, în prezent dezafectate. Proiectul va fi derulat de o firmă mixtă, în care compania chineză, în calitate de investitor, va deţine majoritatea acţiunilor. Unitatea va fi echipată cu tehnologie modernă, astfel că preţul la care va produce electricitatea va fi printre cele mai mici dintre toate termocentralele din România.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here