SNLO vrea să facă banking de 400 de miliarde de lei

156

deschidereStrâmtorată de datoriile pe care le are către bugetul de stat, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia(SNLO) este nevoită să apeleze la un credit, la o bancă privată, pentru a intra în posesia a 400 de miliarde de lei vechi. Banca dispusă să ofere linia de credit pentru SNLO va fi selectată prin licitaţie publică şi asta chiar la jumătatea lunii în curs.

Viitorul împrumut la care apelează datornica SNLO a fost aprobat în luna aprilie de către Consiliul de Administraţie(CA) dar şi de Ministerul de Finanţe care a acceptat recent ca societatea minieră gorjeană să îi plătească datoriile, ajunse la 3000 de miliarde de lei vechi, eşalonat, în câteva tranşe.

Fondul Monetar Internaţional a pus presiune pe SNLO pentru a-şi plăti datoriile la bugetul de stat, iar pentru asta conducerea unităţii miniere a dat, în ultimele luni, din colţ în colţ. Datoria acumulată de SNLO la bugetul statului este foarte mare, 3000 de miliarde de lei vechi, iar banii pe care îi are societatea în conturi demonstrează că unitatea se îndreaptă mai repede spre faliment decât spre revenirea la o situaţie economică mai bună. Cert este însă că pe 21 aprilie, SNLO stabileşte în CA să facă un împrumut de 400 de miliarde de lei vechi pentru a acoperi măcar o parte din datoria mare, către bugetul statului. ,,S-a aprobat contractarea unei linii de credit în sumă de 40.000 mii lei, în vederea susţinerii financiare a eşalonării la plată a obligaţiilor fiscale la bugetul consolidat al statului, în conformitate cu prevederile OUG 29/2011, a obligaţiilor fiscale curente, precum şi finanţării activităţii de investiţii”, se arată în hotărârea CA-ului.

Împrumut rapid

referatReprezentanţii SNLO nu au însă prea mult timp de aşteptare pentru a deschide linia de credit necesară pentru acoperirea unei părţi din datorii, şi astfel grăbesc procedura. ,,Având în vedere că organizarea unei licitaţii deschise durează 44 de zile din data transmiterii în SEAP a anunţului de participare şi până la data deschiderii ofertelor, supunem spre aprobare conducerii SNLO, propunerea de organizare a procedurii de achiziţie prin <<negociere cu publicarea prealabilă a unui anunţ de participare>>”, se arată în referatul de necesitate aprobat de directorul Daniel Burlan.

Linie la 12 luni

Reprezentanţii SNLO vor ca acest credit pe care îl vor contracta de la jumătatea acestei luni să fie sub formă de linie curentă, perioada de valabilitate a contractului fiind de 12 luni de la angajare. Deocamdată nu se ştie ce dobândă va achita societatea minieră pentru banii pe care banca ce va fi câştigătoare îi va pune la dispoziţie, dar în nici un caz acest lucru nu va uşura situaţia economică dificilă în care se află SNLO.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here