SNLO vrea cheltuieli mai mici cu 11%

378

SNLO 3Administraţia Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi sindicatele conduse de Marin Condescu au anunţat ieri că anul 2011 se poate termina cu bine pentru unitate dacă, până la sfârşitul acestuia, cheltuielile cu munca vie vor fi reduse cu 11%.

Cheltuielile respective sunt cele care se fac atunci când vine vorba de salarii brute, contribuţii, fond de şomaj, reducerea despre care se vorbeşte în anunţul de ieri nepresupunând însă şi o scădere a salariilor pe care angajaţii SNLO ar urma să le primească anul acesta. Situaţia pare un paradox, dar minerii sunt liniştiţi în privinţa lefurilor, liderul lor, Marin Condescu, anunţând că nimeni nu va avea de pierdut la salariu, aşa cum s-a întâmplat şi în cursul lui 2010.

Cum va fi posibilă o reducere a cheltuielilor fără să se umble la salariu? La fel ca în trecut, vor fi trimişi în noul şi deja faimosul concediu de aşteptare de vreo doi ani câteva sute de salariaţi, mai exact 388, şi, în plus, perioadele de şomaj tehnic vor fi nelipsite pe parcursul lui 2011. Administraţia şi sindicatele au calculat că, în medie, pe parcursul acestui an, zilnic trebuie să se afle 20,9% din personal, precizia cifrei fiind una de invidiat. „Asta nu înseamnă că în fiecare zi va fi trimis în şomaj tehnic 20,9% din personal. Procentul respectiv este calculat ca un necesar la nivelul întregului an. Vor fi perioade în care poate vom intra toţi în şomaj tehnic şi vor fi situaţii în care nu vor mai rămâne acasă decât foarte puţini. Acum, la început de an, ne facem propriile calcule pentru că ştim situaţia cu care ne confruntăm şi vrem să avem certitudinea că evoluţia lucrurilor este într-o direcţie bună”, spune Condescu.

Administraţia şi sindicatele au convenit şi ca reducerea cheltuielilor să se facă prin modificarea Contractului Colectiv de Muncă, aceste modificări vizând procentul în care sunt decontate biletele de odihnă şi tratament, plata posturilor în zilele libere de sâmbăta şi duminica, cuantumul tichetelor cadou, transportul de personal, activităţile cultural-sportive, precum şi diurnele de deplasare. Reducerea personalului considerat birocratic şi plata cu 75% a 388 de salariaţi ce vor fi trimişi în concediu de aşteptare, la care se adaugă şi sporul de vechime, sunt alte măsuri menite să reducă din cheltuielile SNLO, minerii fiind asiguraţi că salariile brute nu le vor fi afectate sub nicio formă.

Gelu Ionescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here