SNLO, în negocieri cu chinezii pentru o termocentrală la Motru

311

SNLO 4●“Sunt dispus să pun la dispoziţia investitorilor terenul necesar construirii acestei termocentrale. Adică 5000 de hectare de teren situate lângă Uzina de Agent Termic din Motru. Terenul în cauză se află lângă râul Motru şi astfel investitorii au acces la apa atât de necesară în procesul de producţie.

Terenul îl dau fie prin concesionare pe 49 de ani, fie prin vânzare-cumpărare, important este să se construiască, în sfârşit, această termocentrală, pentru că au venit atâţia în ultimii ani şi în final nu s-a făcut nimic”-Dorin Hanu, primar Motru

Picture 003Reprezentanţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), poartă în aceste zile negocieri cu investitorii chinezi dar şi unii nemţi pentru a construi la Motru o termocentrală de 600 MW. Se pare că negocierile cu investitorii din China sunt mult mai avansate, eforturile pentru realizarea acestui proiect apărând pe fondul nemulţumirilor legate de avizul negativ privind constituirea companiei Electra. Primarul municipiului Motru, Dorin Hanu, susţine această investiţie, dacă se va realiza, punând la dispoziţia investitorilor 5000 de hectare de teren. Edilul consideră că numai prin parteneriat şi piaţă de desfacere externă, termocentrala de la Motru va putea fi realizată.

Deşi motrenilor li s-au lungit ochii, în ultimii patru ani, după termocentrala promisă de autorităţile din minerit, de data aceasta investiţia din municipiu s-ar putea realiza, susţin surse din SNLO. Asta deoarece discuţiile privind această termocentrală au fost avansate ca urmare a eşecului înregistrat cu compania Electra, iar dacă nici de data aceasta nu se face, viitorul motrenilor nu se anunţă prea luminos. Primarul oraşului Motru, Dorin Hanu, susţine că investiţia ar putea fi pusă pe picioare dacă cei care vor să realizeze acest proiect vor lua în calcul ca energia electrică ce ar urma să fie produsă la noua unitate, să aibă piaţă de desfacere în afara graniţelor ţării, în România fiind un surplus de energie pe piaţă.

Americanii primii

Reamintim de fapt că primele discuţii legate de construirea acestei termocentrale la Motru, pe lignit, au apărut în toamna lui 2007, când reprezentanţii Agenţiei Americane pentru Dezvoltare Internaţională USAID au anunţat că vor investi bani importanţi în realizarea studiului de fezabilitate privind această termocentrală de la Motru. Proiectul anunţat atât de pompos a rămas însă în aer, deşi autorităţile de la acea vreme încercau să obţină capital electoral pe această investiţie pe care o anunţau la acea vreme, “în faşă”. Primarul Hanu susţine că demersul americanilor a eşuat ei stabilind doar “nişte soluţii”.

La finele lui 2007 şi portughezii s-au arătat interesaţi de termocentrala de la Motru. Portughezii de la Riviera au încercat să obţină însă ambele proiecte, atât termocentrala de la Rovinari cât şi cea de la Motru. Oficiali ai Riviera au avut o serie de discuţii cu conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia prin care îşi exprimau interesul pentru încheierea unui parteneriat pentru livrarea de cărbune în vederea construcţiei a două termocentrale, la Motru şi Rovinari. Aceste negocieri, la acea vreme, au fost anunţate de către liderul FNME, Marin Condescu.

Nemţii pe locul doi

Un an mai târziu, o firmă germană îşi manifesta şi ea interesul pentru construirea unei termocentrale pe cărbune în municipiul Motru. La vremea respectivă, autorităţile gorjene au primit, de altfel, o scrisoare din partea SC INPEC ENGINEERING SRL, prin care această firmă anunţa ca EnBW, căreia îi asigura asistenţa tehnică, îşi manifesta dorinţa de a demara construcţia unei termocentrale de 500 MW, care să utilizeze lignitul extras din bazinul carbonifer Motru.

EnBW era de altfel o firmă înfiinţată în anul 1997, prin fuziunea a două companii din landul german Baden-Wuttemberg, care numai în Germania a construit, până în 2009, 10 centrale electrice pe lignit fosil, abur, energie nucleară sau apă. Proiectul nu s-a realizat în final. Negocierile eşuând lamentabil. Era însă un an electoral, iar politicienii promiteau marea şi sarea. La fel se poate întâmpla şi acum, purtătorul de cuvânt al SNLO, Aurică Popescu, dând din umeri în momentul în care a fost întrebat despre negocierile cu noua termocentrală.

“Eu am fost în concediu. (..) Directorul Burlan nu răspunde la telefon duminica”, a declarat Popescu.

Anamaria Stoica

Ciurel: “La Motru se poate face doar o centrală mică”

Fostul director al Complexului Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel, nu este convins că această investiţie de la Motru se va putea realiza, fiind un alt tertip electoral. “La Motru nu se poate face doar o centrală mică. Nu este în zonă o sursă bună de apă. Există râul Motru dar acesta seacă câteva luni pe an. Să nu uităm că trebuie realizat şi un studiu de fezabilitate”, a declarat Ciurel care consideră că proiectul Motru va avea soarta termocentralei de la Sărdăneşti, un alt proiect electoral eşuat.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here