SNLO îi îmbracă pe mineri înainte să îi dea afară

316

mineri pag 1Peste 6 miliarde de lei vechi pune la bătaie Societatea Naţională a Lignitului Oltenia(SNLO), în această perioadă, pentru a asigura vestimentaţia de lucru necesară pentru 12.600 de salariaţi.

Asta în situaţia în care unitatea mai are puţin peste 8000 de angajaţi şi anunţă disponibilizări, posibil, chiar la jumătatea verii. Pentru cine se cumpără aşadar aceste salopete, asta în condiţia în care nu se exclud deloc aceste reduceri de personal, iar conducerea SNLO anunţă reduceri drastice de cheltuieli? În lipsa răspunsului, reprezentanţii SNLO dau totuşi vina pe programul de achiziţii, aprobat încă de anul trecut, care stabilea achiziţionarea, în anul 2011, a acestor produse. Recent, SNLO a pus la bătaie alte peste două miliarde de lei vechi şi pentru achiziţionarea de încălţăminte specială, necesară salariaţilor din cariere. Cu Electra sau fără, cu un complex energetic sub cupola căruia să se regăsească SNLO-ul dar şi unităţile energetice din Gorj, reprezentanţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia au dovedit că respectă contractul colectiv de muncă, document care prevede asigurarea echipamentului de lucru pentru salariaţii unităţii miniere. Asta însă în condiţiile în care societatea se plânge de lipsa banilor, fiecare pas al SNLO fiind măsurat cu precizie de la Bucureşti. Să nu uităm de vizitele repetate ale directorului SNLO, Daniel Burlan, prin capitală, de fiecare dată şeful unităţii dând explicaţii legate de bani, cheltuieli sau economii.

Bocanci de la Târgovişte

SNLO 4Cu toate acestea, peste 8 miliarde de lei vechi au fost puşi la bătaie de SNLO pentru asigurarea îmbrăcămintei de vară a salariaţilor, asta constând în salopete, dar şi pentru asigurarea încălţărilor speciale pentru salariaţii din cariere. O singură firmă a participat la licitaţia privind asigurarea bocancilor şi a pantofilor din piele cu talpă antiderapantă pentru SNLO, adică societatea Marahami Prod SRL din Târgovişte, adjudecându-şi de altfel contractul pentru suma de aproape două miliarde două sute de milioane de lei vechi. Încălţămintea asigurată de firma din Târgovişte va poposi, în scurt timp, în depozitele SNLO, de la Rovinari şi Motru.

Salopetele, în aşteptare

Până pe data de 9 iulie, la SNLO se aşteaptă ofertele firmelor care vor să îşi adjudece contractul de peste 6 miliarde de lei vechi, pentru asigurarea vestimentaţiei de vară a angajaţilor unităţii miniere. 12.600 de salopete de lucru, purtând sigla SNLO, trebuie realizate de firma câştigătoare, până la finalul anului, asta dacă va câştiga licitaţia de luna acesta. Salariaţii SNLO sunt însă prea puţini interesaţi de aceste produse, asta deoarece se tem pentru locurile lor de muncă, mai ales că unitatea nu va scăpa, cu siguranţă, de disponibilizări. Se vehiculează că peste 1000 dintre salariaţii SNLO ar urma să rămână în scurt timp fără locuri de muncă, salopetele în cauză urmând să rămână în urma viitorilor şomeri. În prezent, SNLO are datorii la stat în valoare de 28 de miliarde de lei, iar ministerul Economiei pregătea în martie o ordonanţă de reeşalonare a acestor arierate. Însă FMI nu a acceptat o asemenea variantă, solicitând o restructurare drastică a societăţii.

Iar Electra

Între timp însă, Guvernul arată că nu renunţă la ideea comasării principalilor producători de electricitate şi cărbune în societăţile naţionale Electra şi Hidroenergetica, dar, în prezent, cea mai mare şansă pentru restructurarea sectorului energetic o are planul de formare a unor complexuri de dimensiuni mai mici. “Cât timp există cele mai mici şanse de creare a Electrica şi Hidroenergetica, nu renunţăm la idee. Dar, în acest moment, cele mai mari şanse le are planul B, cel de formare a unor complexuri energetice mai mici, compuse din producători de energie şi cărbune”, a declarat marţi, în capitală, secretarul de stat în Ministerul Economiei Karoly Borbely. În lunile martie şi aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a respins irevocabil planul de creare a Electra şi Hidroenergetica. În această situaţie, şi în urma discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, Ministerul Economiei a anunţat că ia în calcul o soluţie alternativă, respectiv formarea unui complex energetic din cele trei complexuri energetice din Oltenia şi Societatea Naţională a Lignitului (SNLO) şi a altui complex compus din Compania Naţională a Huilei (CNH) şi cele două termocentrale cărora le livrează cărbune, respectiv Deva şi Paroşeni. Proiectul înfiinţării Electra şi Hidroenergetica a fost blocat în instanţele de judecată din cauza unor procese intentate de Fondul Proprietatea, care deţine acţiuni la cele mai multe dintre societăţile care ar urma să fie incluse în acest plan de reorganizare, de sindicate şi firme private, care contestau oportunitatea propunerii.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here